WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Burnout της σύγχρονης μαμάς και πώς να το αντιμετωπίσετε


4 Ιουλίου 2019

sai-de-silva-e68j7mq4u3q-unsplash.jpg

Ανοίγετε τα μάτια με το ζόρι. Η λογική υπαγορεύει να σηκωθείτε αμέσως, ήδη έχετε αργήσει, όμως το σώμα δεν συνεργάζεται. Ενώ προσπαθείτε φαντάζει τόσο δύσκολο που τελικά σηκώνεστε μόνο όταν έχετε ήδη αργήσει και πρέπει να βιαστείτε. Τα παιδιά πρέπει να πλυθούν, να ντυθούν, να φάνε πρωινό και να φύγετε τρέχοντας.

Διαβάστε εδώ: Πώς το κατοικίδιο μας μπορεί να γίνει η ψυχοθεραπεία στα καθημερινά μας προβλήματα

Όμως νιώθετε ήδη πολύ κουρασμένες και ενώ έχετε μόλις ανοίξει τα μάτι, εύχεστε να μην είχατε ξυπνήσει. Κινείστε μηχανικά, συγκεντρώνεστε και επαναφέρετε τον εαυτό σας. Αφού αφήσετε τα παιδιά στο σχολείο, πηγαίνετε στη δουλειά. Και εκεί παλεύετε να συγκεντρωθείτε, να βάλετε πρόγραμμα και τάξη. Όμως νιώθετε πονοκέφαλο, είστε ανεπαρκείς ή έτσι νομίζετε. Βαριέστε τα πάντα, όσο κι αν προσπαθείτε, δεν βρίσκετε ενδιαφέρον σε τίποτα. Θυμώνετε με όλα μα πάνω από όλα με τον εαυτό σας που δεν μπορεί να διαχειριστείτε τις χιλιάδες αρμοδιότητες.

Καλωσόρισατε στον κόσμο του γνήσιου, ωμού και σκληρού Burnout. Κι αν δεν φροντίσετε σύντομα για αυτό, η κατάσταση θα προχωρήσει και θα χειροτερεύσει. Εξουθένωση, (ανίατος) κυνισμός και αίσθημα ανεπάρκειας σε όλους τους τομείς θα είναι τα βασικά συμπτώματα του συνδρόμου. Δείτε παρακάτω απλούς τρόπους αντιμετώπισης του θηλυκού burnout

Διαβάστε εδώ: Πώς το κατοικίδιο μας μπορεί να γίνει η ψυχοθεραπεία στα καθημερινά μας προβλήματα

Διοργανώστε κάτι που θα σας βοηθήσει να ξεφύγετε από τις σκέψεις σας από το υπερφορτωμένο παρόν. Μπορεί να είναι κάτι εξαιρετικά απλό, π.χ. μια συνάντηση με μια φίλη (όσο διαρκεί, βέβαια, καλό είναι να αποφεύγονται «στρεσογόνες» σκέψεις που αφορούν το αυριανό meeting στο γραφείο, την οικονομική ανασφάλεια ή το homework των παιδιών).

Δώστε στους άλλους πράγματα σε καθημερινή βάση. Ακόμη και οι μικρές δόσεις προσφοράςανεβάζουν τη διάθεση.

Μάθετε κάτι νέο. Η διαδικασία κατάκτησης μιας καινούργιας γνώσης ή δεξιότητας είναι συχνά ανέλπιστα θεραπευτική.

Πιείτε αρκετό νερό την ημέρα. Το σώμα και ο εγκέφαλος δουλεύουν καλύτερα όταν ενυδατώνονται επαρκώς.

Σβήστε το iPad. Κλείστε όλες τις οθόνες πριν πέσετε για ύπνο και βέβαια μη διανοηθείτε να «τσεκάρετε» τα επαγγελματικά σας e-mail λίγο πριν σβήσετε το φως.

Ασκηθείτε για 20 λεπτά κάθε μέρα. Ένας μικρός περίπατος είναι αρκετός (ενώ το να ξυπνάς εν εξάλλω στις 6 τα ξημερώματα για να προλάβεις να «στριμώξεις» μία ώρα spinning στο γυμναστήριο πριν από τη δουλειά μπορεί να επιφέρει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα).

Πηγαίνετε για ύπνο πριν από τα μεσάνυχτα τέσσερις ημέρες την εβδομάδα. Είναι το «στάδιο της προθέρμανσης» που ενθαρρύνει την υιοθέτηση καλών συνηθειών ύπνου.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.