WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

«Πρωταθλήτρια» μοναξιάς αναδεικνύεται η Ελλάδα στην Ευρώπη


2 Ιουλίου 2019

saksham-gangwar-pv7lzcsvsng-unsplash.jpg

Όλοι βιώνουμε μοναξιά κάποια στιγμή στη ζωή μας. Όμως νέες μελέτες δείχνουν ότι τα τελευταία χρόνια οι άνθρωποι νιώθουν ολοένα και πιο μόνοι και απομονωμένοι, ενώ οι συνέπειες αυτής της μοναξιάς μπορούν να απειλήσουν την υγεία μέχρι και να μειώσουν τη διάρκεια ζωής του ανθρώπου.

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι η μοναξιά δεν βαδίζει πάντα παράλληλο δρόμο με την κοινωνική απομόνωση. Γι αυτό το λόγο μοναξιά μπορεί να βιώνει ένας άνθρωπος ο οποίος φαίνεται κοινωνικός και πάντα περιβάλλεται από άλλους ανθρώπους. Αυτό συμβαίνει όταν ο άνθρωπος νιώθει ότι το κοινωνικό του περίγυρο δεν τον καταλαβαίνει, ενώ το ίδιο μπορεί να συμβεί και στα πλαίσια μιας ερωτικής σχέσης.

Διαβάστε εδώ: Πώς το κατοικίδιο μας μπορεί να γίνει η ψυχοθεραπεία στα καθημερινά μας προβλήματα

Όμως το πιο ανησυχητικό είναι πως η Ελλάδα αναδεικνύεται πρωταθλήτρια μοναξιάς στην Ευρώπη. Ο ένας στους δέκα Έλληνες νιώθει συχνά μοναξιά, ενώ περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα συναντιούνται με φίλους ή με την οικογένεια το πολύ μια φορά το μήνα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη του Joint Research Centre-JRC.

Εκτός από την Ελλάδα, το 10% αγγίζει η μοναξιά και σε άλλες χώρες (Ουγγαρία, Τσεχία, Ιταλία, Πολωνία, Γαλλία). Μικρότερα είναι τα ποσοστά στην Ολλανδία και στη Δανία (3%), στη Φινλανδία (4%), καθώς επίσης στη Γερμανία, στην Ιρλανδία και στη Σουηδία (5%).

Ένα άλλο αξιοσημείωτο της μελέτης είναι πως η μοναξιά δεν αφορά μόνο την τρίτη ηλικία. Γιατί μπορεί οι ηλικιωμένοι να είναι περισσότερο κοινωνικά απομονωμένοι, όμως δεν αναφέρουν το αίσθημα της μοναξιάς τόσο συχνά όσο οι ηλικιακές ομάδες μεταξύ 26 και 45 ετών.

Όπως λοιπόν είναι φανερό από τα παραπάνω το πρόβλημα της μοναξιάς παρατηρείται κυρίως στις χώρες της Ανατολικής και της Νότιας Ευρώπης από ό,τι της Δυτικής και Βόρειας, κάτι που ανατρέπει το στερεότυπο περί αποξενωμένων Βορείων.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.