WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

6+1 κανόνες για να μεγαλώσετε ευτυχισμένα παιδιά


21 Ιουλίου 2019

xavier-mouton-photographie-ry_sd0p1zl0-unsplash.jpg

Ο κάθε γονιός κάνει το καλύτερο που μπορεί για τα παιδιά του, με πολλή αγάπη πάνω από όλα. Δυστυχώς όμως κάποιες φορές η αγάπη δεν αρκεί, αφού ο σημερινός τρόπος ζωής φαίνεται να θέτει σε κίνδυνο την ευτυχία των μικρών, αναγκάζοντάς τους να απορροφούν τα ανησυχίες, τους φόβους και τις διαμάχες τους.

Διαβάστε εδώ: Πώς το κατοικίδιο μας μπορεί να γίνει η ψυχοθεραπεία στα καθημερινά μας προβλήματα 

Γι αυτό λοιπόν παρακάτω θα δείτε μερικούς βασικούς κανόνες που μπορούν να σας βοηθήσουν στο να μεγαλώσετε ευτυχισμένα παιδιά.

Παίξτε μαζί τους. Το παιχνίδι κάνει τα παιδιά ευτυχισμένα.

Η παιδική ηλικία είναι η περίοδος του ονείρου, της ανακάλυψης, της δημιουργικότητας και της διασκέδασης. Γι αυτό τα παιδιά πρέπει να παίζουν, ίσως με λιγότερα τεχνολογικά παιχνίδια και περισσότερο με τους γονείς.

Αφήστε απ έξω τα παιδιά από τις σοβαρές συζητήσεις.

Το μυαλό και η ψυχή των παιδιών είναι σαν σφουγγάρια, ενώ ταυτόχρονα δεν έχουν τα κατάλληλα εργαλεία για να αντιμετωπίσουν τους φόβους και τις ανησυχίες. Έτσι για να αποφύγετε να διαταράξετε τη γαλήνη των παιδιών, είναι καλό μερικές φορές να τα αφήνετε απ έξω από καταστάσεις και βαριές συζητήσεις.

Διαβάστε εδώ: Η ψυχολογική εξάντληση δεν συμβαίνει από αδυναμία, αλλά από υπερβολική δύναμη

Αποφύγετε να τα συγκρίνετε με άλλα παιδιά.

Πολλοί γονείς, θείοι και γενικά οι άνθρωποι που ζούνε με παιδιά τείνουν να τα συγκρίνουν με άλλους συνομηλίκους τους. Όμως είναι λάθος να επαινείτε τον φίλο του παιδιού σας επειδή είναι πιο υπάκουος με την ελπίδα να συμμορφώσετε το δικό σας παιδί.

Διδάξτε στα παιδιά σας πώς να ξεπεράσουν τα αρνητικά συναισθήματα.

Τα παιδιά νιώθουν τα συναισθήματα, τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά, πολύ ξεκάθαρα. Αυτός είναι ο λόγος που καταφέρνουν να κλαίνε και μέσα σε λίγα λεπτά να χαμογελούν. Ωστόσο είναι σημαντικό να μάθετε στο μικρό σας πώς να διαχειρίζεται τα αρνητικά συναισθήματα.

Αναγνωρίστε τις προσπάθειές τους.

Είναι καλό να διδάσκετε στα παιδιά ότι έχουν καθήκοντα, όμως είναι επίσης σημαντικό να τα επαινείτε όποτε χρειάζεται.

Διδάξτε τους το αίσθημα ευθύνης.

Είναι σημαντικό ένα παιδί να μάθει τις συνέπειες των λαθών του. Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να το αφήνετε ελεύθερο να επιλέγει, έτσι ώστε να γνωρίζει ότι η απόφασή του μπορεί να του φέρει την επιτυχία ή την απογοήτευση.

Και τέλος διδάξτε στα παιδιά σας πώς να είναι ευτυχισμένα.

Να θυμάστε πως τα παιδιά είναι σφουγγάρια . Και εάν ζουν σε ένα ευχάριστο περιβάλλον μαθαίνουν να χαμογελούν και να αγαπάνε τη ζωή.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.