WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

O υπνοθεραπευτής Νάσος Κομιανός θα μας μιλήσει στο #empoweringwomen για το πώς μια χειραφετημένη γυναίκα μπορεί να αποφεύγει τον ευνουχισμό του συντρόφου της


24 Σεπτεμβρίου 2019

O υπνοθεραπευτής Νάσος Κομιανός θα μας μιλήσει στο #empoweringwomen για το πώς μια χειραφετημένη γυναίκα μπορεί να αποφεύγει τον ευνουχισμό του συντρόφου της

Στη σημερινή εποχή ο ρόλος της γυναίκας είναι πιο πολυπαραγοντικός από ποτέ, διότι πρέπει να αντιμετωπίσει προκλήσεις και να ανταπεξέλθει σε πολλούς ρόλους. Eπιτυχημένη, στοργική σύζυγος, μαμά, κοινωνική και αγαπητή, επιθυμητή στο αντίθετο φύλο, άψογη εμφανισιακά.

Πώς όμως η σημερινή χειραφετημένη γυναίκα θα καταφέρει να ανταπεξέλθει σε όλους αυτούς τους ρόλους και θα αποφύγει τον ευνουχισμό του συντρόφου της; Όλες τις απαντήσεις θα μας τις δώσει ο υπνοθεραπευτής Νάσος Κομιανός στο Workshop "Empowering  Women" που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου στο κτήμα Αρίστη.

Ο Νάσος Κομιανός ξεκίνησε να σπουδάζει Ψυχολογία στο πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα, όμως στη συνέχεια στράφηκε προς την Κοινωνιολογία για να βρει τις απαντήσεις που ζητούσε. Κατόπιν ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Old Dominion University, στην Βιρτζίνια. Εγκατέλειψε τις μεταπτυχιακές του σπουδές όταν λόγοι ανωτέρας βίας τον έφεραν πάλι στην πατρίδα μας το 1986. Το ενδιαφέρον του όμως για την ψυχολογία του βάθους καθώς και το πάθος του για την ύπνωση δεν σίγασαν ποτέ. Μετά από πολλές αποκλίσεις και  μεγάλες ανατροπές εν τέλει βρήκε τον δρόμο του όπου επί μία δεκαετία εξάσκουσε το επάγγελμα του υπνοθεραπευτή στην Κέρκυρα. Είναι πιστοποιημένος υπνοθεραπευτής και πιστοποιημένος αναδρομέας θεραπευτής. Είναι μέλος της National Guild of Hypnotists, του International Board for Regression Therapy και της Παγκόσμιας Ένωσης Αναδρομέων Θεραπευτών (EARTh) www.earth-association.org, της οποίας διετέλεσε τέσσερα χρόνια ως αντιπρόεδρος και δύο χρόνια ως πρόεδρος. Επίσης είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Μελετών των Επιθανάτιων Εμπειριών IANDS. Έχει κάνει πολλές διαλέξεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει καθιερώσει καινοτόμες θεραπευτικές μεθόδους και είναι συγγραφέας δύο βιβλίων.  

Η σύγχρονη γυναίκα: χειραφετημένη ή καταπιεσμένη;

Αυτό μόνον οι ίδιες οι γυναίκες μπορούν να μας το απαντήσουν μιας και αφορά σε μια καθαρά υποκειμενική αντίληψη της κατάστασης τους. Ακόμη και αν κάποια γυναίκα είναι χειραφετημένη πως αλήθεια αισθάνεται μέσα σ’ έναν ανδροκρατούμενο κόσμο; Πως αντιλαμβάνεται τον εαυτό της; Εξαρτάται τελικά και από το πως η γυναίκα αυτοπροσδιορίζεται. Ποια πρότυπα υιοθετεί; Σε ποιο κόσμο θέλει να μεγαλουργήσει; Θέλει να γίνει «χαλίφης στη θέση του χαλίφη»; Η θέλει πραγματικά ν’ αλλάξει τις κοινωνικές δομές ώστε σταδιακά να γίνει μια απαρρενοποίηση της κοινωνίας; Άλλο ένα ερώτημα που πρέπει ν’ απαντηθεί είναι τελικά ποιο πρότυπο απ’ αυτά που τόσο συχνά προβάλλονται στα ΜΜΕ θέλει η γυναίκα να υιοθετήσει για τον εαυτό της, αυτόν της bimbo, αυτόν του σκεύους ηδονής, αυτόν της μαχητικού στελέχους επιχειρήσεων, ή αυτόν της παραδοσιακής μητέρας που είναι στυλοβάτης της οικογένειας;

Γιατί ο άνδρας, αντί να θαυμάζει την σύγχρονη Wonder Woman, δυσκολεύεται να την διαχειριστεί;

Διότι ο άνδρας δυσκολεύεται να προσαρμοστεί σε μία βίαιη αλλαγή μιας κατάστασης που λειτουργούσε για χιλιετίες έχοντας τις γυναίκες υποδουλωμένες. Δεν μπορεί μια τέτοια κοσμογονική κοινωνικοοικονομική αλλαγή που στην ουσία μετράει εκατό με εκατό πενήντα χρόνια και έφερε τις γυναίκες στην αγορά εργασίας, να καλυφθεί ψυχολογικά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.  Στην ουσία οι κοινωνικές αλλαγές είναι τόσο ραγδαίες που όλοι μας, γυναίκες και άνδρες αισθανόμαστε σαν να ακροβατούμε σε μία κινούμενη άμμο. Αν η «wonder woman» θέλει πραγματικά να κάνει θαύματα καλό θα ήταν να μην υιοθετεί αρρενωπά χαρακτηριστικά και στοιχεία καθιστώντας εαυτή μια ανδρική καρικατούρα, αλλά αντιθέτως, να προβάλλει, να καταξιώνει και να θεμελιώνει την αξία των θηλυκών χαρακτηριστικών και ιδιοτήτων.

Πόσο δύσκολο είναι για τη σύγχρονη χειραφετημένη γυναίκα να κάνει σχέση;

Μια γυναίκα που παλεύει σ’ έναν ανδροκρατούμενο κόσμο προσπαθεί να αναρριχηθεί επαγγελματικά και να καταξιωθεί ως αντάξια σε ικανότητες με τους άνδρες, αναγκαστικά και εξ’ ορισμού υιοθετεί και λειτουργεί με «αρρενωπά» πρότυπα και χαρακτηριστικά. Αν αυτή η γυναίκα, ασυνείδητα, φέρει τα χαρακτηριστικά αυτού του ρόλου μέσα στο σπίτι της και τη σχέση της, στην ουσία δυναμιτίζει τη σχέση της.  Όσο και αν ο άνδρας «από δήμαρχος έγινε κλητήρας» δεν μπορεί να ανεχθεί ψυχολογικά τον εκθρονισμό του. Αυτό έχει φυσικά ως συνέπεια μια σειρά από ατέρμονες εντάσεις και συγκρούσεις που τελικά φθείρουν και ροκανίζουν τα θεμέλια της σχέσης και πολλές φορές οδηγούν σε αγεφύρωτες διαφορές.

Ο δυναμισμός φθείρει τη σχέση;

Ο δυναμισμός εξ’ ορισμού έχει ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά. Και ο ανταγωνισμός αναπόφευκτα οδηγεί στη σύγκρουση και αυτό μάλλον αποδυναμώνει παρά εδραιώνει μια σχέση. Αν και οι δύο πόλοι στη σχέση είναι δυναμικοί η σχέση δεν έχει καμιά ελπίδα ν’ αντέξει στον χρόνο. Αν ο δυναμισμός είναι προσόν στον στίβο της ζωής και απαραίτητο εργαλείο για να προοδεύσει κανείς στο τόσο ανταγωνιστικό εργασιακό περιβάλλον των επιχειρήσεων όπου κυριαρχεί το μότο «ο θάνατος σου η ζωή μου», αυτό δεν σημαίνει πως είναι προσόν και σε μία σχέση. Η σχέση δεν βασίζεται σε δυναμισμούς. Βασίζεται σε αμοιβαία κατανόηση, αλληλοσεβασμό, εμπιστοσύνη και αγάπη. Βασίζεται σε κοινά όνειρα, κοινές αποδοχές και αμοιβαίες υποχωρήσεις. Μια σχέση πρέπει να έχει περισσότερα «θηλυκά» χαρακτηριστικά παρά «ανδρικά» για να έχει μέλλον και αυτό ας το λάβουν υπόψη τους οι “wonder women”…

Αν θέλετε και εσείς να συναντήσετε από κοντά τον υπνοθεραπευτή Νάσο Κομιανό για να συζητήσετε τους προβληματισμούς καθώς και να λύσετε όλες τις απορίες σας, κλείστε το εισιτήριό σας εδώ.

 

jenny.gr

 

 

 

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.