WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: Φέτος εστιάζουμε στην πρόληψη της αυτοκτονίας


10 Οκτωβρίου 2019

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: Φέτος εστιάζουμε στην πρόληψη της αυτοκτονίας

Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας διοργανώνεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών. Σκοπός της είναι να προωθήσει ανοικτές συζητήσεις σχετικά με τις ψυχικές ασθένειες, και να προσεγγίσει επενδύσεις στον τομέα της πρόληψης και της θεραπείας.

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας 2019 εστιάζει σε ένα αυξανόμενο πρόβλημα της σύγχρονης κοινωνίας: την αυτοκτονία και τους τρόπους που μπορεί ο καθένας μας να βοηθήσει έναν συνάνθρωπό του, που κάνει αυτοκτονικές σκέψεις.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, κάθε 40 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος στον κόσμο χάνει τη ζωή του διαπράττοντας αυτοκτονία. Αυτό αντιστοιχεί σε 800 χιλιάδες ανθρώπους τον χρόνο. Αν συνυπολογίσουμε και τις απόπειρες αυτοκτονίας που δεν έχουν μοιραία κατάληξη, τότε μπορούμε να κατανοήσουμε πόσο μεγάλο είναι το ψυχικό τραύμα, ή άλλες ψυχικές διαταραχές που οδηγούν σε σκέψεις αυτοκτονίας.

Η αυτοκτονία εμφανίζεται σε όλες τις περιοχές του κόσμου. Αν και η σχέση μεταξύ αυτοκτονίας και ψυχικών διαταραχών, όπως κατάθλιψη και διαταραχές κατάχρησης ουσιών, είναι γνωστή, πολλές αυτοκτονίες συμβαίνουν παρορμητικά.

Ο ΠΟΥ συστήνει 4 βασικές παρεμβάσεις για να αποτραπεί η αυτοκτονία:

1. Να μην μπορεί να βρει το άτομο τα μέσα για να διαπράξει αυτοκτονία.

2. Βοήθεια στους νέους ώστε να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες, για να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις πιέσεις της ζωής.

3. Έγκαιρη αναγνώριση και διαχείριση των ατόμων που κάνουν σκέψεις αυτοκτονίας, ή που έχουν κάνει μια απόπειρα.

4. Η συνεργασία με τα μέσα ενημέρωσης για τη σωστή κάλυψη μιας αυτοκτονίας.

Η αυτοκτονία μπορεί να αποφευχθεί, γι αυτό όλες οι προσπάθειες  πρέπει να επικεντρωθούν στην πρόληψη. 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.