WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Γιατί δε νιώθουμε πάντα ενοχές όταν λέμε ψέματα


24 Οκτωβρίου 2019

Γιατί δε νιώθουμε πάντα ενοχές όταν λέμε ψέματα

Η αλήθεια πονάει. Πολλές φορές δεν θέλουμε να την ακούμε και μερικές φορές δεν θέλουμε ούτε να την πούμε. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο που πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι λένε ψέματα.

Οι επιστήμονες σε πολλά πανεπιστήμια σε ολόκληρο τον κόσμο διεξήγαγαν μια σειρά πειραμάτων που δοκίμαζαν κοινωνιολογικά σενάρια, παρατηρώντας τις απαντήσεις των ανθρώπων, όταν τους δόθηκε η δυνατότητα να επιλέξουν αν θα πουν ή όχι την αλήθεια. Ένα από τα συμπεράσματα ήταν ότι πολλοί άνθρωποι λένε ψέματα, αν και φαίνονται ειλικρινείς.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης πως οι περισσότεροι άνθρωποι όταν αντιμετωπίζουν ηθικά διλήμματα, ανάμεσα στο εάν θα πουν ψέματα για να προστατεύσουν τον εαυτό του ή να ακολουθήσουν κοινωνικούς κανόνες, θα επιλέξουν την πρώτη λύση αρκεί να μην τους καταλάβουν. 

Οι ιστορικές μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι είναι γενικά επιρρεπείς στο να ψεύδονται για να προστατεύσουν τα προσωπικά τους συμφέροντα. Έτσι, ακόμη και από την πρώιμη παιδική ηλικία, εάν μια ειλικρινής απάντηση μπορεί να συνεπάγεται τιμωρία, το παιδί μαθαίνει πολύ γρήγορα να αποφεύγει τη δυσάρεστη συνέπεια με το να κρύψει την αλήθεια. Αυτό συχνά ριζώνει και μεταφέρεται στην ενηλικίωση. 

Το ψέμα είναι η εύκολη λύση. Είναι πολύ πιο εύκολο να πει κάποιος ένα ευγενικό ψέμα παρά να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που ο καθένας από εμάς λέει συχνά "λευκά” ψέματα και δε νιώθει ενοχές. Η αλήθεια είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με το ψέμα, πρόκειται για τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.