WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Συναισθηματική βία στον γάμο: Τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε


19 Νοεμβρίου 2019

Συναισθηματική βία στον γάμο: Τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Σύμφωνα με τους ψυχοθεραπευτές, σχεδόν οι μισές σχέσεις ζευγαριών διακρίνονται από κάποιας μορφή κακοποίηση, είτε σωματική είτε ψυχο-συναισθηματική –και να σκεφτεί κανείς, ότι το ποσοστό αυτό αναφέρεται μόνο σε όσους το έχουν καταγγείλει σε κάποιον ειδικό.

Θύμα λεκτικής κακοποίησης από τον άντρα μπορεί να πέσει οποιαδήποτε γυναίκα, ανεξαρτήτως πνευματικού ή οικονομικού επιπέδου, και μάλιστα χωρίς καν να το καταλάβει, καθώς ο σύντροφος δεν θα φανερώσει τέτοια συμπεριφορά πριν κατακτήσει τη γυναίκα που θέλει. Επίσης η λεκτική κακοποίηση συνήθως γίνεται μεθοδικά που η γυναίκα πολλές φορές δεν το συνειδητοποιεί μέχρι να αρχίσει να υποφέρει έντονα ή να της το επισημάνει κάποιος τρίτος. Φυσικά, θύματα κακοποίησης πέφτουν πολύ συχνά και οι άντρες.

Μερικές κατηγορίες λεκτικής κακοποίησης, είναι εύκολα αναγνωρίσιμες ενώ κάποιες άλλες είναι πιο υπόγειες.

Δεν υπάρχει έκφραση συναισθημάτων ή κάποιων αναγκών, όπως η ανάγκη για επικοινωνία, γιατί επικρατεί ο φόβος ότι θα γίνεις κουραστική ή εκνευριστική. Αν κάθε φορά που δε νιώθεις άνετα να εκφράσεις τα συναισθήματα σου, γιατί κάθε φορά ακούς από τον σύντροφό σου ότι τον πρήζεις, τον κουράζεις, τότε αυτό αποτελεί σημάδι βίας, λεκτικής και ψυχολογικής. 

Υπονόμευση. Μπορεί να φαίνεται σαν ένα είδος κριτικής, όμως η υπονόμευση είναι ένα τρόπος για να πει ο θύτης στον σύντροφό του τι πρέπει να νιώσει και ότι τα δικά του συναισθήματα είναι λάθος. 

Ενοχοποίηση. Εάν ο σύντροφος σου σε κατηγορεί για πράγματα που είναι εκτός ελέγχου, τότε αυτό είναι ένα σημάδι λεκτικής κακοποίησης. Μπορεί για παράδειγμα να σε κατηγορήσει ότι εσύ φταις που έχασε την προαγωγή. 

Ξεσπάσματα. Δεν είσαι σάκος του μποξ. Εάν ο σύντροφός σου ξεσπάει συνέχεια πάνω σου, τότε μίλησε του για την ενόχληση που σου δημιουργεί η συμπεριφορά του. 

Σε κριτικάρει ή σε ντροπιάζει μπροστά σε τρίτους. Σε διορθώνει συνέχεια όταν βρίσκεστε μπροστά σε άλλους, αλλά και όταν μένετε μόνοι σας. 

Αυστηρές διαταγές. Αν ακούς συνέχεια διαταγές και το μόνο που κάνεις είναι να τις εκτελείς, τότε είσαι απλά θύμα λεκτικής βίας. 

Αν ανέχεσαι τις παραπάνω συμπεριφοράς, τότε έχεις μια διαστρεβλωμένη εικόνα για το ποια είσαι και τι αξίζεις πραγματικά. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.