WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Sexsomnia: Η σεξουαλική διαταραχή που δημιουργεί προβλήματα στη σχέση


21 Νοεμβρίου 2019

Sexsomnia: Η σεξουαλική διαταραχή που δημιουργεί προβλήματα στη σχέση

Κάποιοι πέφτουν κατευθείαν για ύπνο, άλλοι υπνοβατούν, ενώ κάποιοι άλλοι παραμιλούν. Πώς θα σας φαινόταν όμως εάν ξυπνούσατε και ξαφνικά βρισκόσασταν να αυνανίζεστε, να έρχεστε σε οργασμό και μετά να πέφτετε για ύπνο; 

Ακούγεται υπέροχο, σωστά; Όχι πραγματικά. Αυτά τα συχνά επεισόδια είναι το κύριο σύμπτωμα της sexsomnia - μια σπάνια διαταραχή του ύπνου που προκαλεί στους ανθρώπους να κάνουν σεξ ή να αυνανίζονται στον ύπνο τους και το επόμενο πρωί να μην θυμούνται τι συνέβη. Μάλιστα τα άτομα μοιάζουν να είναι ξύπνια και να έχουν πλήρη επίγνωση, αλλά τίποτα από αυτά δεν τα κάνουν εν γνώση τους.

Τυπικά συμπτώματα που χαρακτηρίζουν τη sexsomnia είναι τα εξής:

Αγγίγματα και χάδια

Βογκητά

Βαριές ανάσες

Ταχυπαλμία

Εφίδρωση

Αυτοϊκανοποίηση

Κινήσεις της λεκάνης

Σεξουαλική επαφή

Οργασμός

Απουσία αναμνήσεων των σεξουαλικών πράξεων

Αν και οι γιατροί δεν είναι σίγουροι τι ακριβώς προκαλεί τη sexsomnia, αυτό όμως που γνωρίζουν σίγουρα είναι ότι ξεκινά μετά την εφηβεία και ότι όσοι υπνοβατούν ή μιλούν στον ύπνο τους είναι πολύ πιθανό να εκδηλώσουν συμπτώματα τη sexsomnia. Η κατανάλωση αλκοόλ, η λήψη ψυχαγωγικών ναρκωτικών, η στέρηση ύπνου και το αυξημένο άγχος είναι επίσης παράγοντες που αυξάνουν αυτή την πιθανότητα.

Μια επιστημονική μελέτη έδειξε ότι σχεδόν το 8% επί 832 ασθενών, που συμμετείχαν στην έρευνα σε κέντρο διαταραχών ύπνου, ανέφερε ότι είχε εμπλακεί σε σεξουαλική δραστηριότητα, ενώ κοιμόταν, με τους άνδρες να αναφέρουν τρεις φορές περισσότερο τέτοια συμπεριφορά σε σύγκριση με τις γυναίκες. 

Όσο αφορά τη θεραπεία, δυστυχώς δεν υπάρχει. Αλλά υπάρχουν βήματα που μπορούν να βοηθήσουν ώστε να μειωθούν η ακόμα και να εξαφανιστούν τα συμπτώματα. 

Εάν ο σύντροφός σας υποφέρει από sexsomnia μπορείτε να τον βοηθήσετε με το να μην ανταποκρίνεστε στις σεξουαλικές επιθυμίες τα βράδια. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.