WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς νιώθουν τα παιδιά στις οικογενειακές συγκεντρώσεις στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς


9 Δεκεμβρίου 2019

Πώς νιώθουν τα παιδιά στις οικογενειακές συγκεντρώσεις στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς

Τα Χριστούγεννα είναι μια σπουδαία οικογενειακή γιορτή, αφιερωμένη περισσότερο στα παιδιά. Οι μέρες των σχολικών διακοπών, η μαγεία του στολισμού και όλες αυτές οι προετοιμασίες, τα ήθη και τα έθιμα, σημαδεύουν ανεξίτηλα την παιδική ζωή με υπέροχες, νοσταλγικές αναμνήσεις.

Μια συνήθεια που έχουμε τις γιορτινές ημέρες είναι νασυγκεντρωνόμαστε με όλη την οικογένεια στο σπίτι, τα παιδιά παίζουν μαζί και εμείς οι ενήλικοι θαυμάζουμε πόσο μεγάλωσαν, πόσο έξυπνα είναι, πόσο όμορφα, πόσο δυνατά. Τα παιδιά μπορεί να νιώθουν αμηχανία με όλη αυτή τη φασαρία, αλλά επίσης εισπράττουν το μήνυμα ότι τα αγαπούν, τα εκτιμούν και τα θαυμάζουν.

Καθώς λοιπόν μεγαλώνουν, η συμμετοχή σε αυτές τις συγκεντρώσεις θα τα βοηθήσει να αναπτύξουν μια βαθιά ριζωμένη αίσθηση ότι κάπου ανήκουν, που θα αποτελέσει μεγάλο στήριγμα καθώς βγαίνουν από το σπίτι, για να ανακαλύψουν τον κόσμο. Στις οικογενειακές συγκεντρώσεις τιμάμε τις πολιτισμικές και εθνικές μας παραδόσεις και διηγούμαστε ιστορίες από το παρελθόν. Τα παιδιά τρελαίνονται να ακούν για τα παιδικά μας καμώματα.

Μέσα απ' αυτές τις διηγήσεις, μαθαίνουν σημαντικά και καινούρια πράγματα για μας, και αποκτούν μια εικόνα της μακρινής εποχής που ήμασταν παιδιά. Οι ιστορίες τα βοηθούν επίσης να αποκτήσουν μια αίσθηση των αλλαγών που επέρχονται με τον καιρό και δίνουν νόημα στην αφηρημένη έννοια ότι, όπως οι γονείς τους ήταν κάποτε παιδιά, έτσι κι αυτά μια μέρα θα γίνουν γονείς.

Οι οικογενειακές γιορτές μπορούν επίσης να δώσουν στα παιδιά μας μια ευκαιρία να μας δουν σαν ανθρώπους, όχι απλά σαν γονείς, φωτίζοντάς μας με καινούριο και διαφορετικό φως. Εκπλήσσονται, και ενθουσιάζονται, όταν κάνουμε κάτι απρόσμενο: όταν, για παράδειγμα, βγάζουμε τα παπούτσια μας και χορεύουμε παλιούς σκοπούς, χωρίς να ασχολούμαστε τι ώρα θα πάνε για ύπνο. Κάτι τέτοιες στιγμές, η ζωή γίνεται ένα γλέντι.

Χαρείτε λοιπόν τις γιορτές με τα παιδιά σας, τους φίλους, τους συγγενείς. Αφήστε στην άκρη τα προβλήματα, το άγχος και ό,τι άλλο σας απασχολεί.
 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.