WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τι συμβαίνει και μελαγχολούμε τα Χριστούγεννα


23 Δεκεμβρίου 2019

Τι συμβαίνει και μελαγχολούμε τα Χριστούγεννα

Όλα γύρω μας έχουν μια μαγεία της οποίας εμείς δεν είμαστε μέρος. Λαμπάκια, χρυσόσκονη, παιδικές φωνές να λένε τα κάλαντα, ερωτευμένα ζευγάρια να περπατούν στο δρόμο αγκαλιασμένα, γιορτινά τραπέζια γεμάτα εδέσμετα. Ένα σκηνικό σαν από ταινία. Εμείς πουθενά σε αυτό. Γιατί όμως δεν είμαστε εκεί; 

Επειδή, μάθαμε να είμαστε αχάριστοι, γεμάτη άγχος και ανασφάλεια. Οι άνθρωποι των υπερκαταναλωτικών κοινωνιών πλήττονται από αυτό που ονομάζεται μελαγχολία των Χριστουγέννων και αυτό γιατί η ευτυχία του σύγχρονου ανθρώπου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα υλικά αγαθά. 
Να πάρουμε δώρα, καινούρια ρούχα για την Πρωτοχρονιά κτλ. Οι υπερβολικές απαιτήσεις των ημερών ώστε να ικανοποιήσουμε τους εαυτούς μας αλλά και τους ανθρώπους που αγαπάμε δημιουργούν μια επιπρόσθετη πίεση με αποτέλεσμα η χαρά του να ικανοποιήσουμε αγαπημένα πρόσωπα να μετατρέπεται σε άγχος και ένταση.

Ακόμη όμως και οι οικογενειακές συγκεντρώσεις μπορούν να αποτελέσουν αιτία μελαγχολίας. Συγκρούσεις, προσωπικές διαμάχες έρχονται στο προσκήνιο ύστερα από το γιορτινό τραπέζι με αποτέλεσμα να λήγει σχεδόν πάντα σε φιάσκο.

Η μοναξιά είναι ένας ακόμη παράγοντας. Άτομα τα οποία δεν έχουν τη δυνατότητα να περάσουν τις γιορτές με κοντινά τους πρόσωπα είναι πολύ πιθανό να μελαγχολήσουν.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Να βάλουμε για λίγο στην άκρη το άγχος της καθημερινότητας και χαλαρώνουμε με πράγματα που μας ευχαριστούν.

Δεν χρειάζεται η επιθυμία μας να ευχαριστήσουμε τους γύρω μας να μας «πνίγει». Δεν είναι υποτιμητικό να ζητήσουμε βοήθεια. Σίγουρα οι περισσότεροι θα θελήσουν να μας βοηθήσουν.

Οι οικογενειακές συγκεντρώσεις δεν αποτελούν αφορμή για να λύσουμε προσωπικές διαμάχες ούτε για να έρθουμε σε σύγκρουση. Ας αφήσουμε για λίγο τα οικογενειακά μας προβλήματα απ’ έξω. Επίσης ας παραβλέψουμε κάτι που μας ενόχλησε. Το χιούμορ πάντα μας βγάζει από τη δύσκολη θέση.

Εάν είμαστε μόνοι και δεν μας έχει καλέσει κάποιος για να περάσουμε μαζί τις ημέρες των εορτών μπορούμε εμείς να προσκαλέσουμε κάποιο συγγενικό ή φιλικό πρόσωπο. Μπορούμε επίσης να παρέχουμε φιλανθρωπικό έργο και μέσα από την προσφορά να νιώσουμε χαρά.

Εάν παρόλα αυτά τίποτα δεν μας βοηθά να ξεπεράσουμε το αίσθημα της μελαγχολίας τότε καλό είναι να ζητήσουμε τη συμβουλή ενός ειδικού.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.