WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Η μοναξιά είναι η νέα μάστιγα που επηρεάζει την καρδιά, το μυαλό και τη μακροζωία


18 Δεκεμβρίου 2019

Η μοναξιά είναι η νέα μάστιγα που επηρεάζει την καρδιά, το μυαλό και τη μακροζωία

Η μοναξιά είναι ένα συναίσθημα που οι ποιητές, οι μυθιστοριογράφοι και οι τραγουδοποιοί έχουν προσπαθήσει αιώνες να συλλάβουν με λόγια σε κάθε γλώσσα. Αλλά μερικοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι είναι κάτι παραπάνω από ένα συναίσθημα: Είναι μια μάστιγα, μια κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν μια ασθένεια.

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση της βιβλιογραφίας η έλλειψη κοινωνικής σύνδεσης θεωρείται πιο επικίνδυνη από το κάπνισμα και την παχυσαρκία. Οι άνθρωποι είναι κοινωνικά πλάσματα, πράγμα που δεν σημαίνει ότι απλά απολαμβάνουμε να είμαστε κοινωνικοί, αλλά ότι πρέπει να είμαστε. Επιβιώνουμε και βρίσκουμε δύναμη όταν είμαστε σε ομάδες.

Από την άλλη μεριά η μοναξιά (που διαρκεί περισσότερο από δύο εβδομάδες) συνδέεται με την υψηλή αρτηριακή πίεση, την κατάθλιψη, τις καρδιακές παθήσεις και το εγκεφαλικό επεισόδιο μεταξύ άλλων καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Alzheimer. 

Σύμφωνα με έρευνες οι μοναχικοί άνθρωποι έχουν αυξημένη πιθανότητα πρόωρου θανάτου κατά 26%. Για όσους έχουν ελάχιστη ή καθόλου κοινωνική επαφή, αυξάνεται στο 29%, και ανέρχεται στο 32% για τους ανθρώπους που ζουν μόνοι τους. Οι ερευνητές τονίζουν πως πρέπει να πάρουμε τις κοινωνικές σχέσεις τόσο σοβαρά όσο παίρνουμε τη διατροφή, την άσκηση και όλα όσα επηρεάζουν την υγεία μας.

Γιατί είμαστε πιο μόνοι από ποτέ

Εάν η μοναξιά είναι μια ασθένεια, είναι αυτή που έχει φτάσει σε πανδημικές αναλογίες. Ένας αυξανόμενος αριθμός Αμερικανών ζουν τώρα μόνοι τους, πράγμα που είναι ένας λόγος που βιώνουμε μεγαλύτερη μοναξιά από ποτέ άλλοτε. Ένας άλλος παράγοντας είναι η ταχύτατη εξέλιξη της τεχνολογίας. Υπήρχε περισσότερη αλλαγή τα τελευταία 24 χρόνια από ό, τι τα προηγούμενα 2.500. Οι κοινωνικές αλλαγές ήταν δραματικές και η μοναξιά είναι σίγουρα ένα μέρος αυτού. 

Σε γενικές γραμμές, οι νέοι είναι πιο μόνοι από ποτέ άλλοτε. Μένουν μόνοι τους και δεν έχουν κοινωνικές επαφές. Οι μεγαλύτεροι αντιθέτως, επιλέγουν την ποιότητα στις σχέσεις και είναι καλύτερα εξοπλισμένοι για να αντιμετωπίσουν τη μοναξιά και την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου. 

Δυστυχώς, όσον αφορά την επίδραση της μοναξιάς στην υγεία, οι μεσήλικες που ήταν μόνοι είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία από ό, τι σε άλλες ηλικιακές ομάδες. Οι μοναχικοί άνθρωποι τείνουν να πίνουν περισσότερο , να τρώνε λιγότερο υγιεινά και να συμμετέχουν σε επικίνδυνες συμπεριφορές όπως η χρήση ναρκωτικών και το σεξ χωρίς προφύλαξη, είτε για να αισθάνονται καλύτερα είτε για να τιμωρήσουν τους εαυτούς τους. Το συμπέρασμα είναι δυσοίωνο, ειδικά για τους ενήλικες μέσης ηλικίας που ζουν μόνοι τους. Αν και η μοναχική ζωή μπορεί να προσφέρει ευκολίες και πλεονεκτήματα, μελέτες δείχνουν ότι η σωματική υγεία δεν ανήκει στα πλεονεκτήματα. 

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι  όταν το πρόβλημα της μοναξιάς παραμείνει ανεξέλεγκτο, οι συνέπειες μπορεί να είναι τρομερές. Τα ποσοστά αυτοκτονίας τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχουν αυξηθεί σημαντικά στην ηλικιακή ομάδα 45 έως 65, η οποία έχει το υψηλότερο ποσοστό αυτοκτονίας από οποιοδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα, σύμφωνα με το Κέντρο Πόρων για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας.Επιπλέον, μια μελέτη του 2018 που δημοσιεύθηκε από την Αμερικανική Ένωση Suicidology αναφέρει τη μοναξιά ως βασικό αίτιο αυτοκτονίας.

Ο γάμος επίσης παίζει σημαντικό ρόλο στη μοναξιά, αφού σχεδόν τρεις στους 10 ανθρώπους που είναι δυσαρεστημένοι με την οικογενειακή τους ζωή, αισθάνονται μοναξιά, επισημαίνοντας για άλλη μια φορά τη σημασία της ποιοτικής σχέσης. 

Αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης της μοναξιάς

6 τρόποι να αισθάνεστε λιγότερο μοναχικοί

Αναζητήστε παλιούς φίλους. 

Μιλήστε σε άγνωστους. Ακόμα και 30 δευτερόλεπτα φιλικής συνομιλίας με έναν υπάλληλο ή έναν οδηγό ταξί έχει θετικό αντίκτυπο στη διάθεση.

Εστιάστε σε πράγματα στη ζωή σας που σας κάνουν να νιώθετε όμορφα: τα κατοικίδια ζώα σας, ίσως, ή ένα ωραίο μέρος για να ζήσετε ... ακόμα και μια ηλιόλουστη μέρα.

Να γυμνάζεστε και να κοιμάστε σωστά. Και τα δύο συμβάλλουν στη ρύθμιση της διάθεσης και στη γενική υγεία.

Κάντε κάτι που δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ, όπως ο χορός, η τέχνη ή ο διαλογισμός. Η ενεργός μάθηση ασκεί τον εγκέφαλό και σας βοηθάει να κάνετε κάποιους νέους φίλους.

Εθελοντισμός. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο εθελοντισμός δίνει στους ανθρώπους σκοπό, γεγονός που αυξάνει την αυτοπεποίθησή τους, με αποτέλεσμα να μη νιώθουν τόσο μόνοι. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.