WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Solastalgia: Μία από τις συχνότερες παθήσεις στον σύγχρονο κόσμο που ανησυχεί τους ψυχολόγους


26 Δεκεμβρίου 2019

Solastalgia: Μία από τις συχνότερες παθήσεις στον σύγχρονο κόσμο που ανησυχεί τους ψυχολόγους

Όταν σκεφτόμαστε τη θλίψη έχουμε την τάση να σκεφτόμαστε την απώλεια ενός αγαπημένου. Υπάρχουν, όμως, πολλές άλλες απώλειες που θρηνούμε. Σε γενικές γραμμές, θρηνούμε αυτά τα πράγματα που μας επηρεάζουν και αλλάζουν τη ζωή μας με κάποιο σημαντικό τρόπο. 

Στην επιφάνεια, ορισμένα πράγματα μπορεί να μην φαίνεται να είναι σημαντική απώλεια για μερικούς. Αλλά για άλλους, υπάρχει μια συναισθηματική απώλεια. 

Όσο και να ψάξει κανείς τη λέξη solastalgia στα ελληνικά δεν πρόκειται να βρει κάτι. Κι όμως αναφέρεται σε ένα είδος στρες το οποίο είναι όλο και πιο κοινό σήμερα. Είναι το στρες που προέρχεται από την συνειδητοποίηση ότι το άμεσο περιβάλλον μας βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο.

Η λέξη solastalgia είναι ένας νεολογισμός (με δεύτερο συνθετικό το ελληνικό «άλγος») του φιλοσόφου Γλεν Άλμπρεχτ που χρονολογείται από το 2003 και σήμερα περιγράφει τον έντονο ψυχολογικό πόνο που συνδέεται με την περιβαλλοντική καταστροφή που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή.

Προκαλεί έντονα συναισθήματα λύπης που φτάνουν και μέχρι το κλάμα, την ώρα που διαβάζουμε για το τελευταίο ζωντανό κοράλλι σε έναν κοραλλιογενές ύφαλο, βλέπουμε ένα tweet για την εξαφάνιση ενός είδους πουλιών ή παρακολουθούμε ένα ρεπορτάζ για φωτιά σε τροπικό δάσος.

Τα γεγονότα αυτά πυροδοτούν συναισθήματα στρες για το μέλλον του πλανήτη και για τον κόσμο μέσα στον οποίο τα παιδιά μας θα κληθούν να ζήσουν.

Όσο αυξάνεται η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, τόσο η solastalgia –που αντιμετωπίζεται όπως όλες οι αντίστοιχες διαταραχές- θα γίνεται και πιο συχνό φαινόμενο. Το 2017, η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία (APA) δημοσίευσε ένα έγγραφο σχετικά με τις άμεσες και έμμεσες ψυχολογικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στους ανθρώπους. Το APA απαριθμεί τα παρακάτω ως οξείες και χρόνιες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής: 

Τραύμα και σοκ, μετατραυματική διαταραχή άγχους,  σύνθετο άγχος, άγχος, αυτοκτονία, κατάχρηση ουσιών, επιθετικότητα και βία, απώλεια αυτονομίας και ελέγχου, απώλεια προσωπικής και επαγγελματικής ταυτότητας και αισθήματα φόβου και μοιρολατρισμού. 

Πολλοί από εμάς έχουμε βιώσει τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Είτε πρόκειται για χιονοθύελλες, πυρκαγιές, σεισμούς ή τυφώνες, αυτά τα γεγονότα μπορεί να είναι καταστροφικά και να αλλάξουν για πάντα τη ζωή μας. Η συλλογική θλίψη είναι ανυπολόγιστη. 

Είναι αδιαμφισβήτητη η σύνδεση της κλιματικής αλλαγής με την ψυχική υγεία. Στο μέλλον αναμένεται η αύξηση των περιστατικών κατάθλιψης και των αυτοκτονιών λόγω της ανόδου θερμοκρασίας του πλανήτη.

Η άρνηση και η παθητικότητα είναι οι εχθροί της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Η θλίψη μπορεί να μας ακινητοποιήσει. Αλλά με τη λήψη μέτρων σε ατομικό, κοινοτικό και εθνικό επίπεδο, μπορούμε να διοχετεύσουμε τα συναισθήματά μας σε πιο παραγωγικούς και εξυπηρετικούς τρόπους.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.