Πώς το άγχος επηρεάζει τη σεξουαλική σας ζωή και τι μπορείτε να κάνετε γι' αυτό

Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2019

Όπως πλέον γνωρίζουμε όλοι, το σεξ ωφελεί τόσο την ψυχική όσο και τη σωματική υγεία. Για να μην αναφέρουμε ότι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για την ανακούφιση του στρες.

Και είναι αλήθεια ότι το σεξ μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του στρες, αλλά όχι στην αποφυγή του. Γιατί πολλές φορές οι επαγγελματικές υποχρεώσεις, η οικογενειακή ζωή, το σχολείο ή οποιαδήποτε άλλη πηγή άγχους αποτελούν εμπόδιο στο σεξ. Με απλά λόγια το σεξ μπορεί να μειώσει το άγχος, αλλά μερικές φορές μπορεί να είστε πολύ αγχωμένοι για να κάνετε σεξ.

Όταν αντιδρούμε στο άγχος το σώμα μας προετοιμάζεται για να αντιμετωπίσει την απειλή και αυτό μπορεί να μπερδέψει τα πάντα, από τον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση και πολλά άλλα. Άρα κατά τη διάρκεια περιόδων αυξημένου στρες, το σώμα θα ταξινομήσει το σεξ ως μη απαραίτητο για την επιβίωση, γεγονός που μειώνει τη λίμπιντο.

Υπάρχει επίσης και το ζήτημα των ορμονών που απελευθερώνονται για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του στρες. Αυξημένες ποσότητες κορτιζόλης και επινεφρίνης έχουν σαν αποτέλεσμα να μειώνουν τη λίμπιντο, άρα και τη σεξουαλική διάθεση. 

Τι μπορείτε να κάνετε; Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές και θα εκπλαγείτε από το θετικό αποτέλεσμα που θα υπάρξει στη σεξουαλική σας ζωή.

Ασκηθείτε. Η σωματική δραστηριότητα παράγει ενδορφίνες-χημικές ουσίες στον εγκέφαλο που δρουν ως φυσικά παυσίπονα-και επίσης βελτιώνει την ικανότητα ύπνου, η οποία με τη σειρά της μειώνει το στρες. Επιπλέον η άσκηση θα ενισχύσει την κυκλοφορία του σώματος, και αυτό έχει πολύ θετικές συνέπειες για τη σεξουαλική ανταπόκριση τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών. 

Αφιερώστε χρόνο με τον σύντροφό σας. Ένας μεγάλος παράγοντας που προκαλεί άγχος είναι η μια συνεχή υπενθύμιση όλων των υποχρεώσεων που δεν κάνατε σε μια δεδομένη στιγμή, όπως τα ηλεκτρονικά μηνύματα, με αποτέλεσμα να μην έχετε σεξουαλική διάθεση. Περάστε χρόνο με τον σύντροφό σας και κάντε την κρεβατοκάμαρά σας ένα χώρο για ξεκούραση, χαλάρωση και οικειότητα, αποφεύγοντας δραστηριότητες όπως η απάντηση σε emails ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Απολαύστε τη χαλάρωση. Επιτρέψτε στον εαυτό σας ένα σύντομο διάλειμμα για να ξεκουραστείτε και να βρίσκεστε στο σπίτι μαζί με τον σύντροφό σας χωρίς περισπασμούς. Θα εκπλαγείτε πόσο γρήγορα αυτό μπορεί να ξαναφουντώσει τη σπίθα του πάθους και να διώξει από το μυαλό σας όλες τις ανησυχίες.

Τέλος εάν το άγχος επηρεάζει αρνητικά τη σεξουαλική σας ζωή θυμηθείτε ότι όλα βασίζονται στην επικοινωνία των αναγκών και των επιθυμιών σας στον σύντροφό σας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα