WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Μπορεί τα παιδιά να εμφανίσουν κατάθλιψη;


13 Ιανουαρίου 2020

Μπορεί τα παιδιά να εμφανίσουν κατάθλιψη;

Δυστυχώς, ο αιώνας που διανύουμε έχει χαρακτηριστεί ως ο Αιώνας της Μελαγχολίας και φαίνεται να επηρεάζει και τα παιδιά. 

Η παιδική κατάθλιψη αποτελεί μια σύγχρονη πραγματικότητα και πρέπει να αναγνωρίζεται και να αντιμετωπίζεται άμεσα, καθώς επηρεάζει καθοριστικά τη διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιού ή του εφήβου. 

Όποια και αν είναι τα αίτια του φαινομένου αυτού, που συμβαίνει στην σκηνή της σύγχρονης ζωής, η κατάθλιψη στους νέους και ειδικά στα παιδιά θα πρέπει όχι μόνο να θεραπεύεται αλλά και να προλαμβάνεται. Είναι πολύ σημαντική η πρόληψη καθώς και τα πιο ήπια επεισόδια κατάθλιψης σε ένα παιδί μπορούν να προμηνύουν πολύ σοβαρότερα επεισόδια στη ζωή τους αργότερα.

Στο σημείο αυτό, πρέπει να ξεκαθαριστεί, πως κατά την διάρκεια της παιδικής και εφηβικής ηλικίας υπάρχουν περίοδοι απογοητεύσεων και απωλειών που μπορούν να προκαλέσουν θλίψη, η ανάγκη για πρόληψη δεν αφορά τις περιπτώσεις αυτές. Η πρόληψη αφορά τις περιπτώσεις που τα παιδιά βιώνουν τη θλίψη σαν μια διαδικασία που εξελίσσεται και τα παρασύρει στην απελπισία, στον εκνευρισμό και στην απομόνωση. Η θλίψη αρχίζει και παίρνει μια μορφή πιο σοβαρής μελαγχολίας.

Σημάδια που δηλώνουν την παιδική κατάθλιψη είναι όταν το παιδί:

Νιώθει λύπη και κλαίει συχνά δείχνοντας αισθήματα απελπισίας και εσωστρέφειας, πλήττει, βαριέται, είναι παθητικό στη συμπεριφορά του και έχει μειωμένη δυνατότητα αυτοσυγκέντρωσης,

Παρουσιάζει μειωμένο ενδιαφέρον για δραστηριότητες που παλαιότερα το ευχαριστούσαν, δεν έχει ενέργεια για κίνηση και εξερεύνηση του περιβάλλοντός του,

Απομονώνεται κοινωνικά και επικοινωνεί ελάχιστα με το περιβάλλον του δυσκολεύοντας έτσι σημαντικά τις διαπροσωπικές του σχέσεις,

Έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση, παρουσιάζει συχνά αισθήματα ενοχής, είναι υπερβολικά ευαίσθητο στη γνώμη των άλλων επειδή φοβάται την απόρριψη και την αποτυχία,

Παρουσιάζει ιδιαίτερη ερεθιστικότητα και μια τάση θυμού προς τους γύρω του και συχνά παραπονιέται για σωματικές ενοχλήσεις, καθώς παρουσιάζει ψυχοσωματικές διαταραχές,

Εκδηλώνει αλλαγές στις καθημερινές του συνήθειες όπως στη διατροφή και στον ύπνο, οι οποίες όμως γενικά δεν δικαιολογούνται από τις συνθήκες.

Οι γονείς θα πρέπει να βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτύξουν άμυνες και δεξιότητες ώστε να ανταπεξέλθουν στα νέα δεδομένα. Μια αποτυχία δεν σηματοδοτεί και το τέλους του κόσμου. Χρειάζεται τόλμη, θάρρος και αισιοδοξία για το μέλλον. Πρέπει να προετοιμάσουν "ανθεκτικούς" έφηβους έτοιμους να διεκδικήσουν τα θέλω και τις ανάγκες τους.

Πώς μπορούν να τα καταφέρουν; 

Όταν τα παιδιά σας αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα , τότε θα πρέπει να τους δώσετε την πρωτοβουλία να το λύσουν μόνα τους. Αυτό δεν σημαίνει αδιαφορία. Θα πρέπει να ακούσετε με προσοχή τα όσα έχει να σας πει, να τα αποδεχθείτε και να μπείτε στη θέση του παιδιού σας. 

Μάθετέ στο παιδί να έχει ρεαλιστικές προσδοκίες που να είναι στα μέτρα του. Βοηθήστε το να καταλάβει ότι όλα χτίζονται με πολλή προσπάθεια.

Συνηθίστε το σε έναν έστω στοιχειώδη προγραμματισμό στην καθημερινή του ζωή. Η ρουτίνα κατά βάθος αρέσει πολύ στα περισσότερα παιδιά. Αν δηλαδή συναντήσει μια αναποδιά, η συνήθειά του να έχει μια ρουτίνα θα το κάνει να νιώσει ότι η ζωή συνεχίζεται κανονικά.

Μάθετε το να ξεφεύγει απ’ ό,τι το στρεσάρει, αναζητώντας καταφύγιο στις μικρές απολαύσεις του εαυτού του. Είναι καλό να έχει ένα χόμπι που το ευχαριστεί και το βοηθά να αποβάλλει την ένταση και το άγχος του.

Η παιδική κατάθλιψη απαιτεί έγκαιρη διάγνωση και κατάλληλη ιατρική αντιμετώπιση από ειδικούς ψυχολόγους. Οι γονείς οφείλουν να έχουν ανεπτυγμένη αντίληψη για την πιθανότητα εκδήλωσης κατάθλιψης στο παιδί τους.

Σίγουρα είναι πολύ σημαντικό και δύσκολο να μεγαλώνεις σήμερα ένα παιδί, αλλά εξίσου σημαντικό είναι να διαμορφώνεις τις προϋποθέσεις ώστε το παιδί να είναι ένας υγιής συναισθηματικά άνθρωπος. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.