Το ψέμα δεν έχει φύλο. Ή μήπως έχει; Σύμφωνα με πολλούς εμπειρογνώμονες και μελέτες, οι άνδρες και οι γυναίκες λένε ψέματα για διαφορετικούς λόγους.
Οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στα «λευκά ψέματα». Πρόκειται για ψέματα που έχουν σκοπό να κάνουν τον άλλον να νιώσει καλύτερα ή να μην στεναχωρηθεί. Από την άλλη μεριά οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς στα «μαύρα ψέματα», τα λεγόμενα αυτοεξυπηρετούμενα ψέματα, που έχουν σκοπό να αισθάνονται ή να φαίνονται καλύτερα εκείνοι, χωρίς να ενδιαφέρονται για τους υπόλοιπους.
Εάν για παράδειγμα παρακολουθήσετε συζητήσεις μεταξύ ανδρών, είναι πολύ σύνηθες κάποιος να καυχηθεί για το νούμερο των γυναικών που έχει κατακτήσει. Όμως πολλές φορές αυτός ο αριθμός είναι ψεύτικος. Αυτό είναι ένα ψέμα για να κάνει εντύπωση και να δείξει πόσο έμπειρος είναι.
Από την άλλη μεριά οι γυναίκες θα χρησιμοποιήσουν το ψέμα σαν προστατευτικό μηχανισμό. Για παράδειγμα αρκετές γυναίκες έχουν παραδεχτεί πως έχουν προσποιηθεί έναν οργασμό, για να μην στεναχωρήσουν τον σύντροφό τους ή έχουν πει ψέματα σε μια φίλη τους για να μην την κάνουν να νιώσει άσκημα. Αντίθετα, ένας άνδρας ψεύδεται στη νέα του φίλη για την πρώην του, όχι για να προστατεύσει τα συναισθήματά της, αλλά για να προστατέψει τον εαυτό του.
Οι γυναίκες είναι πιο συναισθηματικές, πιο καθησυχαστικές, ενώ οι άνδρες σκέφτονται πώς θα εντυπωσιάσουν τους άλλους. Επίσης πολλές μελέτες δείχνουν πως οι άνδρες νιώθουν πιο άνετα λέγοντας ψέματα από ό, τι οι γυναίκες. Το ψέμα για εκείνους έχει εξελικτικό σκοπό.
Το πρόβλημα είναι ότι το ψέμα μπορεί να είναι εθιστικό. Μόλις αρχίσετε να λέτε τα ψέματα, η τάση για αλήθεια μειώνεται και έτσι γίνεστε όλο και καλύτεροι σε αυτό, επειδή η διαδικασία γίνεται ευκολότερη. Έτσι, κάποιοι άνδρες στο τέλος λένε ψέματα για μικροσκοπικά πράγματα που δεν έχουν καμία σημασία, όπως για το αν είχαν κοτόπουλο ή ψάρι για μεσημεριανό γεύμα ή σε ποιο μαγαζί πήγαν το βράδυ.
Σε μια νέα μελέτη συμμετείχαν πάνω από 2.500 Βρετανοί και μόλις το 5% εξ αυτών δήλωσε πως λέει πάντα την αλήθεια. Το 52% των ανδρών παραδέχθηκε ότι ψεύδεται περίπου τρεις φορές την ημέρα, ενώ το 14% δήλωσε πως λέει περισσότερα από πέντε ψέματα τη μέρα.
Τα στατιστικά έδειξαν ότι οι γυναίκες είναι πολύ πιο ειλικρινείς, καθώς ποσοστό 57% δήλωσε πως λέει ψέματα μία φορά την ημέρα. Μόλις το 17% των γυναικών παραδέχθηκε ότι λέει περισσότερα από τρία ψέματα την ημέρα.
Σημάδια ότι σας λέει ψέματα.
Επαναλαμβάνει την ερώτησή σας. Είναι μια τακτική που συχνά αναπτύσσεται για επιπλέον χρόνο σκέψης, με σκοπό να βρεθεί μια πιθανή εξήγηση.
Χαμογελάει ενώ σας λέει κάτι και ταυτόχρονα σηκώνει τους ώμους του. Αυτό θα μπορούσε να δείξει μια εσωτερική ανησυχία.
Ασύμμετρες χειρονομίες. Ένα ανυψωμένο φρύδι, ένα χαμόγελο με το χείλος ή μια αλλαγή στη φωνή μπορεί να υποδηλώνει ότι ψεύδεται, αφού οι ειλικρινείς χειρονομίες είναι πιο συμμετρικές.
Ελέγξτε τις αντωνυμίες. Οι ψεύτες χρησιμοποιούν συχνά «εσείς», «εμείς» αντί για «εγώ», για να αποστασιοποιηθούν από αυτό που λένε.
Αν χρησιμοποιεί λέξεις όπως «απολύτως», «κυριολεκτικά» ή «εντελώς», περισσότερο απ 'ό, τι συνήθως, θα μπορούσε να προσπαθεί να πει ψέματα.
Αν είστε πραγματικά καχύποπτοι, πείτε του να επαναλάβει την ιστορία του προς τα πίσω. Είναι ένα παλιό τέχνασμα του FBI, το οποίο χρησιμοποιείται με βάση το ότι θα είναι πολύ πιο δύσκολο να θυμηθεί τις λεπτομέρειες.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.