WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Είσαι και εσύ αριστερόχειρας; Ανήκεις στο εκλεκτό 7% και έχεις ιδιαίτερες δεξιότητες


22 Φεβρουαρίου 2020

Είσαι και εσύ αριστερόχειρας; Ανήκεις στο εκλεκτό 7% και έχεις ιδιαίτερες δεξιότητες

Οι αριστερόχειρες άνθρωποι στον κόσμο αντιπροσωπεύουν μια σαφή "μειοψηφία" και αυτό είναι προφανές σε όλους. Αλλά αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι χρησιμοποιώντας το αριστερό χέρι κάνει αυτούς τους ανθρώπους ξεχωριστούς. Ας μάθουμε γιατί.

Το να χρησιμοποιείτε το αριστερό χέρι για όλα τα καθημερινά πράγματα, είναι αρκετά σπάνιο. Πιο συγκεκριμένα  ο παγκόσμιος πληθυσμός στην πλειοψηφία αποτελείται από ανθρώπους που είναι δεξιόχειρες- μιλώντας για στατιστικές περίπου το 90% των κατοίκων αυτού του πλανήτη.

Αλλά αυτό είναι μόνο αριθμοί. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες ψυχολογίας και συμπεριφοράς, υπάρχουν πολλοί άλλοι λόγοι που κάνουν τους αριστερόχειρες ιδιαίτερους. 

Καταρχάς οι δεξιότητες ενός αριστερόχειρα δοκιμάζονται ήδη από το γεγονός ότι πολλά αντικείμενα καθημερινής ζωής σχεδιάζονται για τους  ανθρώπους που χρησιμοποιούν κατά βάση το δεξί τους χέρι. Αυτό τους αναγκάζει από νεαρή ηλικία να πρέπει να αναπτύξουν προσαρμοστικές ικανότητες, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούν όλα τα εργαλεία με το αντίθετο χέρι. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αναπτύσσουν μια ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, ενώ μπορούν να ξεπερνούν με μεγάλη ευκολία τις δυσκολίες της καθημερινότητας. 
 
Το δεξί ημισφαίριο, που κυριαρχεί στους περισσότερους αριστερόχειρες, θεωρείται το ημισφαίριο της φαντασίας και της διαίσθησης, ενώ το αριστερό ημισφαίριο, που είναι κυρίαρχο στους δεξιόχειρες, είναι το ημισφαίριο της λογικής και της αναλυτικής σκέψης. Οι ειδικοί εικάζουν ότι ένα πιο «ισχυρό» δεξί ημισφαίριο σχετίζεται με μεγαλύτερη κλίση σε δεξιότητες που απαιτούν φαντασία και σύνθεση, όπως π.χ. η μουσική και η ηθοποιία, αλλά και η αρχιτεκτονική. Ίσως γι’ αυτό πολλοί αριστερόχειρες διακρίνονται σε αυτούς τους τομείς.

Επιπλέον μερικές μελέτες υποστηρίζουν ότι οι αριστερόχειρες υπερέχουν σε ορισμένα σπορ, όπως το τένις, το μποξ, το πινγκ πονγκ, οι πολεμικές τέχνες κ.ά. Αυτή τους η υπεροχή ερμηνεύεται με βάση το ότι οι αριστερόχειρες έχουν συνηθίσει να αντιμετωπίζουν δεξιόχειρες αντιπάλους, ενώ οι δεξιόχειρες δεν έχουν την αντίστοιχη εμπειρία, οπότε μειονεκτούν.

Επίσης μερικοί αριστερόχειρες έχουν καλύτερη μνήμη. Ενώ δεν ισχύει για όλους όσους είναι αριστερόχειρες, τα δεδομένα από πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που προέρχονται από οικογένειες με αριστερόχειρες τείνουν να έχουν καλύτερη μνήμη.

Ίσως λοιπόν δεν το γνωρίζατε μέχρι τώρα, αλλά αν χρησιμοποιείτε το αριστερό σας χέρι έχετε πραγματικά πολλά χαρίσματα. 
 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.