Με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό με τον 9χρονο Quaden Bales που πάσχει από νανισμό, το κοινωνικό φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού και της βίας στα σχολεία έχει γίνει πρώτο θέμα αυτές τις μέρες και έχει πάρει μεγάλη έκταση σε παγκόσμιο επίπεδο.
Το bullying δεν είναι ένα φαινόμενο «δυνατού» – «αδύναμου». Είναι ένα φαινόμενο όπου δυστυχώς ένας φυσιολογικός άνθρωπος έχει να αντιμετωπίσει έναν ή περισσότερους μη φυσιολογικούς ανθρώπους. Χρειάζεται θάρρος για να συνειδητοποιήσει ένας γονιός πως το παιδί του έχει πρόβλημα και έχει ανάγκη από βοήθεια. Είναι όμως σημαντικό να γνωρίζουν όλοι οι γονείς πως τα παιδιά δεν ασκούν bullying επειδή είναι κακά.
Το θύμα του bullying έχει συχνά να αντιμετωπίσει και τις αγκυλώσεις και προκαταλήψεις του περίγυρού του. Συμμαθητές, γονείς, γειτονιά αντιμετωπίζουν το θύμα του bullying αποκλειστικά υπό το πρίσμα του ψυχολογικού προβλήματος. Έλλειψη παιδείας και κοινής λογικής, ακόμα και από εκπαιδευτικούς, συνθέτουν τη νέα πραγματικότητα του θύματος. Το bullying είναι ένα αρρωστημένο φαινόμενο και κανένας μα κανένας φυσιολογικός άνθρωπος δεν μπορεί να το ανεχθεί.
Μιλάμε για ένα θέμα που αφορά όλους μας, ένα ομαδικό φαινόμενο που δεν αφορά μόνο τον μαθητή που εκφοβίζει και εκείνον που εκφοβίζεται, αλλά και όσους είναι παρόντες ή γνωρίζουν (τους παρατηρητές), οι οποίοι είναι είτε μαθητές είτε ενήλικες. Οι αυταρχικοί γονείς με έλλειψη τρυφερότητας, που είναι τιμωρητικοί και μη υποστηρικτικοί είναι μία από τις πιο βασικές αιτίες ανάπτυξης φαινομένων βίας από την παιδική κιόλας ηλικία.
Η χρήση βίας ως μέθοδο επίλυσης προβλημάτων, η έλλειψη ορίων και τα συχνά ξεσπάσματα θυμού από τους γονείς, ευθύνονται κατά κύριο λόγο για τα παιδιά και τους εφήβους που ασκούν βία είτε λεκτική είτε σωματική στους συνομηλίκους τους. Είτε το παιδί σας είναι θύτης είτε θύμα bullying, είναι ανάγκη να είστε δίπλα του. Και στις δύο περιπτώσεις έχετε την ευθύνη έλλειψης επικοινωνίας και είναι ανάγκη να το αλλάξετε.
Ακόμη, η ανοχή των γονιών απέναντι στην βίαιη συμπεριφορά των παιδιών τους και το μειωμένο ενδιαφέρον για τα συναισθήματά τους, αυξάνει ανάλογα φαινόμενα βίας και σε χώρους εκτός σπιτιού. Μία ακόμη βασική αιτία αποτελεί και η έλλειψη ενημέρωσης, συμβουλευτικής και στήριξης σε μαθητές, γονείς και καθηγητές, ενώ η συνεργασία γονιών και δασκάλων συχνά είναι ανύπαρκτη.
Η χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι μια από τις πιο σοβαρές αιτίες που ένα παιδί ασκεί bullying. Ο εκφοβισμός του δίνει δύναμη και έλεγχο πάνω σε κάτι. Και εάν ρωτήσετε το παιδί σας το λόγο που έχει αυτή τη συμπεριφορά, είναι πολύ πιθανό να σας απαντήσει πως νιώθει ωραία να είναι το χειρότερο παιδί στο σχολείο από το να μην του δίνει κανένας σημασία. Μάθετε στο παιδί σας να αγαπά και να σέβεται τον εαυτό του, ακριβώς όπως είναι. Με αυτό τον τρόπο και θα γίνει αποδεκτός και θα σέβεται και τους γύρω του.
Απευθυνθείτε σε έναν ειδικό ή στον δάσκαλο του σχολείου ώστε να συζητήσετε εάν το παιδί σας αντιμετωπίζει κάποιο συγκεκριμένο θέμα ή δυσκολεύεται να κάνει φίλους.
Ρωτήστε τον εαυτό σας εάν κάποιος στο σπίτι εκφοβίζει το παιδί σας. Τα παιδιά που εκτίθενται σε επιθετικές συμπεριφορές είναι πιθανό να τις επαναλάβουν στο σχολείο. Είναι σημαντικό να σκέφτεστε πώς μια συμπεριφορά σας μπορεί να επηρεάσει το παιδί σας- τον τρόπο που μιλάει, που διαχειρίζεται το θυμό του- και να είστε ρεαλιστές για το εάν κάτι μπορεί να το επηρεάσει αρνητικά.
Κι όμως, όσο και να μη θέλουμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας ως γονείς, είμαστε οι μόνοι και κύριοι υπεύθυνοι για τα παιδιά μας και είναι ανάγκη να το καταλάβουμε, όσο το δυνατόν πιο σύντομα για την αποφυγή παρόμοιων φαινομένων βίας.
Για περισσότερες πληροφορίες και βοήθεια μπορείτε να απευθυνθείτε εδώ
Για δράσεις που αφορούν τη διακοπή φαινομένων ενδοσχολικής βίας μπείτε εδώ
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.