WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Η επιτυχία έρχεται όταν υπάρχει ενθουσιασμός


Κωνσταντίνος Χαραντινιώτης

14 Απριλίου 2020

Η επιτυχία έρχεται όταν υπάρχει ενθουσιασμός

“Επιτυχία είναι η ικανότητα να προχωράς από αποτυχία σε αποτυχία χωρίς να χάνεις τον ενθουσιασμό σου”

Ουίστον Τσώρτσιλ

Ποια είναι η τελευταία φορά που αισθανθήκατε αληθινά ενθουσιασμένοι με κάτι που κάνατε;

Μιλάμε συχνά για την αποφασιστικότητα, την μεθοδικότητα, την επιμονή, την προσήλωση. Δηλαδή όσα χρειάζονται για να πετύχεις τον στόχο σου. Ξεχνάμε όμως καμιά φορά να δώσουμε στον ενθουσιασμό την σημασία που θα έπρεπε. Κι αν φανταστούμε πως όλα τα προηγούμενα είναι εξαρτήματα, που όταν μπουν στην σωστή θέση κατασκευάζουν ένα όχημα που μας πάει στον προορισμό μας, τότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο ενθουσιασμός είναι το καύσιμο.

Πώς ο ενθουσιασμός οδηγεί στην επιτυχία

Ο ενθουσιασμός έχει την ιδιότητα να εξαφανίζει την μετριότητα. Ξέρετε γιατί; Γιατί αλλάζει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την προσπάθεια που κάνουμε. Μπορεί κανείς να είναι ταλαντούχος, να δουλεύει και να πετυχαίνει κάποια πράγματα, τι αξία έχει όμως αν αυτό δεν τον ενθουσιάζει; Η εμπειρία που βιώνει είναι μέτρια.

Επιπλέον μας κάνει να ανεβαίνουμε όλο και πιο ψηλά. Να γινόμαστε καλύτεροι. Γιατί έχουμε την ενέργεια, τον ζήλο και το κίνητρο. Πάνω απ΄ όλα γιατί το ευχαριστιόμαστε. Είναι σαν μια σιγανή φωτιά που τα κρατάει όλα αυτά ζεστά. Ακόμα και στην αποτυχία. Αυτός είναι που μας σπρώχνει να προσπαθήσουμε ξανά και ξανά μέχρι να πετύχουμε.

Ο ενθουσιασμός :

Μας χαρίζει αυτοπεποίθηση, γιατί διαλύει την ανησυχία και καλλιεργεί την πεποίθηση ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Ξυπνάει την δημιουργικότητα. Αλλάζει αμέσως την ενέργειά μας, κάνοντάς μας να ανακαλύπτουμε λύσεις, διεξόδους και τρόπους.

Μας κάνει αποτελεσματικούς. Είναι αυτό που χρειαζόμαστε για να φέρουμε εις πέρας ακόμα και την πιο δύσκολη δραστηριότητα. Αλλάζει το σημείο εστίασης και το μεταφέρει στην μεγάλη εικόνα. Στον γενικότερο μας σκοπό. Έτσι, ακόμα κι αν ένα σημείο της διαδρομής δεν μας είναι και το πιο ευχάριστο, βρίσκουμε την δύναμη και την διάθεση να το διασχίσουμε.

Είναι μεταδοτικός. Προσέξτε όλους όσους είναι πραγματικά πετυχημένοι σε κάτι που έχουν επιλέξει να ασχοληθούν. Σίγουρα εκπέμπουν ενθουσιασμό. Έτσι καταφέρνουν να μεταδώσουν το μήνυμά τους στους άλλους και να τους εμπνεύσουν. Σκεφτείτε πόσο ωραίο είναι όταν μπορούμε να το κάνουμε αυτό στην δουλειά μας, στην οικογένειά μας και στους φίλους μας.

Πώς καλλιεργούμε τον ενθουσιασμό

Λίγο το άγχος, λίγο οι γρήγοροι ρυθμοί και λίγο οι διάφορες απρόοπτες καταστάσεις που μπορεί να μας συμβούν, καμιά φορά χάνουμε τον ενθουσιασμό μας.

Έχουμε ένα στόχο, ένα πλάνο εκτέλεσης και τα εργαλεία που χρειαζόμαστε, αλλά μας λείπει η σπίθα.

Όπως όμως είπαμε και πριν ο ενθουσιασμός, είναι σαν μία σιγανή φωτιά. Υπάρχουν τρόποι για να την διατηρούμε αναμμένη ή να την ξανανάψουμε.

Αυτοί είναι:

Να μας αρέσει αυτό που κάνουμε. Αλλιώς δεν μπορεί να υπάρξει. Βάζουμε έναν στόχο είναι γιατί θέλουμε να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα που ξέρουμε ότι μας αρέσει. Αν εστιάσουμε σε αυτό, ο ενθουσιασμός θα έρθει φυσικά.

Συνεχώς να μαθαίνουμε. Η συνεχής μάθηση είναι σαν να πετάς ξύλα στην φωτιά σου. Πάντα υπάρχει κάτι νέο να ανακαλύψεις σε σχέση με αυτό που θες να έχεις στην ζωή σου.

Τα κατάλληλα ερεθίσματα. Δηλαδή τα βιβλία, τις ταινίες, τα άρθρα, τους ανθρώπους κτλ που «ταΐζουν» τον ενθουσιασμό μας. Ο καθένας από εμάς ξέρει πολύ καλά για τον εαυτό του τι είναι αυτό που ξυπνά την ενέργεια μέσα του. Αποφύγετε ό,τι ή όσους σβήνουν τον ενθουσιασμό σας. Θυμηθείτε πως πάντα μπορούμε να παρέμβουμε και να κάνουμε το περιβάλλον μας πιο φιλικό προς τον στόχο μας.

Να οραματιζόμαστε. Είναι μία πολύ αποτελεσματική τεχνική που μας ωφελεί με πολλούς τρόπους. Στην συγκεκριμένη περίπτωση αν αισθανόμαστε ότι σβήνει ο ενθουσιασμός μας, ο οραματισμός δημιουργεί μία κατάσταση όπου μπορούμε να τον βιώσουμε και πάλι, αναζωπυρώνοντάς τον και συνδέοντάς τον με τον στόχο μας. Μπορείτε να δείτε εδώ πώς να εφαρμόσετε την τεχνική.

Η κατάλληλη ρουτίνα. Χρειαζόμαστε ενέργεια και θετικότητα για να διατηρούμε τον ενθουσιασμό. Όταν αισθανόμαστε καλά μέσα στο σώμα μας και με τις σκέψεις μας, είναι ευκολότερο. Οι πρακτικές που ευνοούν την ευεξία και την καλή μας υγεία, μας βοηθούν να αισθανόμαστε έτσι όταν ξυπνάμε, κατά την διάρκεια και τελειώνοντας την ημέρα μας.

Σας εύχομαι να ζείτε την κάθε σας ημέρα με ενθουσιασμό. Είναι κάτι που μπορούμε όλοι ανεξαιρέτως να έχουμε στην ζωή μας και αποτελεί κλειδί τόσο για την επιτυχία όσο και για την ευτυχία μας. Όσες φορές κι αν τον χάσουμε, άλλες τόσες μπορούμε να τον ξαναβρούμε. Οι τρόποι υπάρχουν και είμαι πάντα δίπλα σας για να σας υποστηρίξω αν το επιθυμείτε.

Όσοι με γνωρίζετε από κοντά, ίσως ξέρετε πόσο μου αρέσει να αναλύω τις λέξεις. Να διερευνώ την ρίζα τους ώστε να ανακαλύπτω το πραγματικό τους νόημα. Γι’ αυτό θα κλείσω με το εξής: ενθουσιασμός = εν + θεός. Μέσω αυτού λοιπόν μπορούμε να έρθουμε σε επαφή με κάτι το θείο. Με κάτι ανώτερο.

Αυτές οι σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σας μέσω αυτού του άρθρου, βρίσκονται στο επίκεντρο του retreat [/δι-‘Ανοιξις/] για το Σώμα, τον Νου, την Ψυχή. Μέσα από στοχευμένες πρακτικές σωματικής και νοητικής νηστείας, αφωνίας, ενδοσκόπησης, yoga, διαλογισμού αλλά και κύκλων coaching, μακριά από την τεχνολογία και τον αστικό θόρυβο, ο κάθε συμμετέχοντας θα οδηγηθεί σε ένα ξεκαθάρισμα, που θα ξυπνήσει μέσα του τον ενθουσιασμό προκειμένου να κάνει άνοιγμα σε μία καλύτερη εκδοχή του εαυτού του.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.