WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Μπορούν τα χρήματα να αγοράσουν την ευτυχία;


28 Απριλίου 2020

Μπορούν τα χρήματα να αγοράσουν την ευτυχία;

Οι άνθρωποι επιδιώκουν την άμεση ικανοποίηση. Όταν θέλουν κάτι, προσπααθούν να το αποκτήσουν εδώ και τώρα. Αυτή η επιθυμία για άμεση ικανοποίηση λειτουργεί ως μηχανισμός επιβίωσης.

Ενώ όμως η άμεση ικανοποίηση είναι στη φύση μας, ζούμε σε μια κοινωνία που οδηγείται σε καθυστερημένη ικανοποίηση. Περιμένουμε να φτάσει η ημέρα της πληρωμής, περιμένουμε το γεύμα μας στο εστιατόριο, τον καφέ μας στην καφετέρια. Και όταν τελικά αποκτήσουμε όλα αυτά που θέλουμε, νιώθουμε ενθουσιασμένοι. 

Αυτή η καθυστέρηση προκαλεί αύξηση της ντομαπίνης, μια χημική ουσία που επηρεάζει τα κέντρα του εγκεφάλου και νιώθουμε χαρούμενοι. Όμως τελικά  αυτό που αποκτάμε δεν παίζει σημαντικό ρόλο στο πώς νιώθουμε, γιατί αυτό που έχει περισσότερη σημασία είναι η προσμονή μέχρι να το αποκτήσουμε. 

Άρα μήπως τελικά η ευτυχία που νιώθετε δεν είναι αληθινή; Στην πραγματικότητα, από βιολογική άποψη απλά απολαμβάνετε μια έκρηξη ντοπαμίνης. Και όταν αυτή η έκρηξη τελειώσει, θέλετε κάτι καινούριο ώστε να νιώσετε το ίδιο συναίσθημα. Έτσι λοιπόν το παλιό ρητό που λέει ότι τα χρήματα δεν αγοράζουν την ευτυχία έχει δίκιο.

Υπάρχει όμως ένας τρόπος με τον οποίο τα χρήματα μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία.

Η Εθνική Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ διεξήγαγε μια μελέτη όπου χώρισε τους συμμετέχοντες σε δυο ομάδες και έδωσε στον καθένα 40 δολάρια. Η πρώτη ομάδα έπρεπε να ξοδέψει τα χρήματα αγοράζοντας κάτι που ήθελε. Η δεύτερη ομάδα έπρεπε να ξοδέψει τα χρήματα με τέτοιο τρόπο ώστε να της εξασφαλίσει περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Για παράδειγμα να προσλάβει κάποιον να καθαρίσει το σπίτι ή ένα σεφ να μαγειρέψει το μεσημεριανό. 

Όταν οι επιστήμονες μέτρησαν την ευτυχία σε μια κλίμακα από το 1 μέχρι το 10, διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες της δεύτερης ομάδας ήταν περισσότερο χαρούμενοι, από τους συμμετέχοντες της πρώτης ομάδας. Κατά μια έννοια εκείνοι που υποχρεώθηκαν να ξοδέψουν τα χρήματα για να αγοράσουν κάτι, δεν ένιωσαν ικανοποίηση. Από την άλλη όμως μεριά εκείνοι που αγόρασαν περισσότερο ελεύθερο χρόνο, ένιωσαν πιο ευτυχισμένοι. Στη συγκεκριμένη μελέτη τα χρήματα ήταν απλά το εργαλείο για να αποκτήσουν περισσότερο χρόνο, δεν ήταν όμως απαραίτητα.

Για να είστε πραγματικά ευτυχισμένοι αρκεί να κάνετε αυτά που πραγματικά επιθυμείτε, τα χρήματα παίζουν δευτερεύοντα ρόλο και δεν χαρίζουν την ευτυχία.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.