WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Το ψέμα είναι μια κοινωνική δεξιότητα, αλλά πρέπει να τη χρησιμοποιείτε;


30 Απριλίου 2020

Το ψέμα είναι μια κοινωνική δεξιότητα, αλλά πρέπει να τη χρησιμοποιείτε;

Είναι σαφές ότι το επιτυχές ψέμα είναι μια καλά ανεπτυγμένη κοινωνική δεξιότητα. Οι άνθρωποι που είναι αποτελεσματικοί σε πολλούς τομείς της επικοινωνίας, τείνουν επίσης να είναι και καλοί ψεύτες. 

Στην πραγματικότητα κάποιος ξεκινάει να λέει ψέματα πολύ νέος. Έρευνες έχουν διαπιστώσει πως όσο καλύτερες είναι οι κοινωνικές δεξιότητες ενός εφήβου, τόσο πιο πετυχημένοι θα γίνουν στα ψέματα ως ενήλικες. 

Πώς πετυχαίνουν πολλοί άνθρωποι να λένε πιστευτά ψέματα; 

Οι κοινωνικοί άνθρωποι απλά φαίνονται πιο ειλικρινείς, από εκείνους που στερούνται κοινωνικών δεξιοτήτων / ικανοτήτων. Μιλούν γρήγορα, με λίγους δισταγμούς ή λάθη ομιλίας, διατηρούν επαφή με τα μάτια και τείνουν να έχουν πιο ευχάριστα χαρακτηριστικά όταν μιλάνε. Ως αποτέλεσμα, είναι να γίνονται πιο πιστευτοί,  τόσο όταν λένε την αλήθεια όσο και όταν λένε ψέματα.

Τι άλλο κάνουν οι επιτυχημένοι ψεύτες;

Μπορούν να βρουν με μεγάλη ευκολία μια αξιόπιστη ιστορία από ό, τι άλλοι που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση. Τα ψέματά τους τείνουν να έχουν περισσότερο νόημα. Άρα, εάν κάποιοι άνθρωποι είναι πιο εξειδικευμένοι ψεύτες, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν αυτήν την ικανότητα;

Μια πρώτη σκέψη είναι η ηθική του ψέματος. Αλλά είναι λάθος να εξαπατούμε τους ανθρώπους. Υπάρχουν, όμως περιπτώσεις όπου μπορεί να θέλουμε να πούμε ψέματα; Τι γίνεται με το ψέμα, όταν προστατεύει τα συναισθήματα ενός άλλου; Το πρόβλημα με το ψέμα, ακόμη και όταν προσπαθούμε να προστατεύσουμε τους άλλους, είναι ότι ο ψεύτης μπορεί τελικά να θεωρηθεί ανάρμοστος ή ανυπόστατος. 

Τι γίνεται με τους ηγέτες που ψεύδονται;

Οι ηγέτες βρίσκονται συχνά σε καταστάσεις όπου θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα πρέπει να πουν ψέματα ή αλήθεια. Ενώ το ψέμα μπορεί να ωφελήσει τον ηγέτη βραχυπρόθεσμα, όταν οι ηγέτες πιαστούν να ψεύδονται, μπορεί να επηρεάσει την αξιοπιστία τους μακροπρόθεσμα.

Τέλος η ακεραιότητα και η ειλικρίνεια είναι από τα κορυφαία χαρακτηριστικά που θέλουν να δουν οι πολίτες στους ηγέτες τους. Πράγματι, μια σειρά από θεωρίες υποδειγματικής ηγεσίας , όπως η αυθεντική ηγετική θεωρία και η ενάρετη ηγεσία τονίζουν τη σημασία του να είμαστε ειλικρινείς, χωρίς κρυφές ατζέντες ή απόκρυψη σημαντικών πληροφοριών.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.