WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

6 σωματικά συμπτώματα άγχους που δεν πρέπει να αγνοήσετε, σύμφωνα με τους ειδικούς


11 Μαΐου 2020

6 σωματικά συμπτώματα άγχους που δεν πρέπει να αγνοήσετε, σύμφωνα με τους ειδικούς

Το άγχος είναι ένας δύσκολος εχθρός, κυρίως επειδή μπορεί μερικές  φορές δεν μπορεί να εντοπιστεί. Και αυτό γιατί μπορεί να έχετε, εκτός από συναισθηματικά, και σωματικά συμπτώματα και να νιώθετε ότι παλεύετε με το κρυολόγημα, τη γρίπη, τις αλλεργίες ή ακόμη και με την ημικρανία. 

Αυτό συμβαίνει επειδή η σύνδεση εγκεφάλου-σώματος είναι πολύ ισχυρή και αυτό που μπορεί να φαίνεται σαν άσχετες ψυχικές και σωματικές καταστάσεις, θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να συνδέονται μεταξύ τους. Για παράδειγμα, το άγχος θα μπορούσε να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα και αυτά τα αποτελέσματα θα μπορούσαν, με τη σειρά τους, να επιδεινώσουν το άγχος σας.

Έτσι λοιπόν παρακάτω θα δείτε ενδείξεις ότι το σώμα σας εκδηλώνει άγχος με φυσικούς τρόπους - και τι μπορείτε να κάνετε για να αισθανθείτε καλύτερα το συντομότερο δυνατόν.

Γρήγορος καρδιακός ρυθμός.

Το άγχος είναι μέρος του ενσωματωμένου συστήματος συναγερμού του σώματος, που μας προειδοποιεί για κίνδυνο στο περιβάλλον. Ένα μέρος του εγκεφάλου που ονομάζεται αμυγδαλή, προκαλεί συναγερμό κατά τη διάρκεια μιας αντιληπτής απειλής και προκαλεί επιδράσεις- όπως η παραγωγή ορμονών κορτιζόλης και αδρεναλίνης - που μας προετοιμάζουν να φύγουμε ή να αντιδράσουμε. 

Αυτό μπορεί να αυξήσει τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή σας πίεση , και ακόμη και να οδηγήσει σε έντονο αίσθημα παλμών της καρδιάς. Αυτή η αντίδραση είναι απαραίτητη για την υγεία και τη διατήρησή μας, γιατί ένα κύμα άγχους μπορεί να μας ωθήσει να κινηθούμε γρήγορα. Αλλά όταν αυτό το κουμπί συναγερμού είναι συνέχεια πατημένο, μπορεί να επιδεινώσει αυτές τις αντιδράσεις, οι οποίες είναι σχεδιασμένες να είναι προσωρινές.

Εφίδρωση ή αίσθημα ψύχους.

Ως μέρος της απόκρισης στο άγχος, μπορεί να αντιμετωπίσετε μια ξαφνική αλλαγή θερμοκρασίας. Αυτό συμβαίνει επειδή ένα άλλο μέρος του εγκεφάλου που εμπλέκεται στο άγχος είναι ο υποθάλαμος, ο οποίος ρυθμίζει τη θερμότητα του σώματος.

Εξαιτίας αυτού, θα μπορούσατε να έχετε ρίγη, να αισθάνεστε ότι ιδρώνετε ή και τα δυο μαζί. Αυτό θα μπορούσε επίσης να προέλθει από τον τρόπο με τον οποίο οι μύες πυροδοτούνται κατά τη διάρκεια μιας απόκρισης στο άγχος, ως ένας ακόμη τρόπος για να σας προετοιμάσει να αντιμετωπίσετε τις απειλές. Γι 'αυτό μπορεί να έχετε περίεργους μυϊκούς πόνους σε συνδυασμό με τις αλλαγές στη θερμοκρασία του σώματος.

Δύσπνοια.

Η καρδιά και οι πνεύμονές σας λειτουργούν για να σας κρατήσουν δυνατούς, οπότε όταν επηρεάζεται το ένα όργανο επηρεάζει το άλλο. Εάν λοιπόν αντιμετωπίζετε ξαφνική αύξηση του καρδιακού ρυθμού, αυτό θα μπορούσε να μειώσει την πρόσληψη οξυγόνου και οι πνεύμονές αρχίζουν να εργάζονται σκληρότερα.

Γι 'αυτό, σε ακραίο άγχος - όπως μια κρίση πανικού - όχι μόνο θα έχετε γρήγορο καρδιακό ρυθμό, αλλά και δύσπνοια και η συμβουλή είναι να προσπαθήσετε να αναπνέετε βαθιά και να έχετε όμορφες σκέψεις. Φυσικά, εάν έχετε πόνο στο στήθος, τα συμπτώματα δεν υποχωρούν ή αισθάνεται χειρότερα μετά από λίγα λεπτά, ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Ναυτία ή δυσπεψία.

Εκτός από τα μέρη του εγκεφάλου και ορισμένες ορμόνες, που σχετίζονται με το άγχος, το κεντρικό νευρικό σύστημα παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην απόκριση του και εδώ να τονίσουμε πως υπάρχουν πολλές νευρικές ίνες στο έντερο, από οπουδήποτε αλλού στο σώμα. Γι 'αυτό, όταν αισθάνεστε ενθουσιασμένοι, έχετε αυτές τις πεταλούδες - το νευρικό σας σύστημα ανταποκρίνεται στο ερέθισμα.

Οποιοδήποτε λοιπόν είδος συναισθηματικής ανισορροπίας όπως το άγχος είναι πιθανό να δημιουργήσει προβλήματα στο στομάχι, όπως ναυτία , δυσπεψία και στομαχικές διαταραχές.

Δυσκοιλιότητα ή διάρροια.

Καθώς το σώμα ετοιμάζεται να ανταποκριθεί σε μια απειλή, μεταφέρει τη ροή του αίματος σε αυτό που θεωρεί απαραίτητο για βραχυπρόθεσμη κινητοποίηση. Τι δεν χρειάζεται όταν βρίσκεστε στη μέση ενός αγώνα ή τρέχετε μακριά από τον κίνδυνο; Πέψη. Καθώς το αίμα σας ρέει προς τους μύες, την όραση και την ακοή για να αντιδράσει στις απειλές, η κινητικότητα του εντέρου μπορεί να αλλάξει. Αυτό συχνά οδηγεί σε δυσκοιλιότητα, αλλά μπορεί επίσης να στραφεί προς την άλλη κατεύθυνση προς τη διάρροια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορείτε να κάνετε εναλλαγή μεταξύ των δύο. Τα σχετικά αποτελέσματα μπορεί να περιλαμβάνουν φούσκωμα, υπερβολικά αέρια, κοιλιακό άλγος και κράμπες.

Μούδιασμα, έντονοι πόνοι και σφίξιμο

Επειδή το κεντρικό νευρικό σύστημα είναι συνδεδεμένο με το περιφερικό νευρικό σύστημα, αυτό σημαίνει πως όταν έχετε άγχος, ο εγκέφαλος, στέλνει σήματα σε όλες αυτές τις συνδέσεις. Όπως οι μύες, η καρδιά και οι πνεύμονές σας προετοιμάζονται για μια απειλή, τα νεύρα σας πυροδοτούνται για να βεβαιωθείτε ότι το υπόλοιπο σώμα σας είναι έτοιμο αντιδράσει. Έτσι λοιπόν μπορεί να έχετε μυρμήγκιασμα των δακτύλων ή των ποδιών ή οι τρίχες στα χέρια σας να σηκώνονται σαν να φοβάστε.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.