Τα οφέλη της θάλασσας στην ψυχική μας υγεία

Κυριακή, 24 Μαΐου 2020

Ελεύθερε άνθρωπε, πάντα θα λατρεύεις τη θάλασσα!- Charles Baudelaire

Όλοι γνωρίζουμε πως όταν βρισκόμαστε σε εξωτερικούς χώρους κάνει καλό στο σώμα και στην ψυχή, αλλά τα οφέλη που προσφέρει η θάλασσα είναι πολλά περισσότερα.

Οι επιστήμονες έχουν δημιουργήσει έναν τέλειο όρο για να απεικονίσουν τα ψυχολογικά οφέλη που προσφέρει η θάλασσα. Την αποκαλούν μπλε χώρο, ο οποίος αντικατοπτρίζει ένα σύνολο  μυρωδιών, οραμάτων και αντιλήψεων που μας δίνουν μια αίσθηση ειρήνης, ευεξίας και θετικότητας.

Όταν πλησιάζουμε στη θάλασσα ενεργοποιούνται μια σειρά από αισθήσεις που μας προσφέρουν ψυχολογικά οφέλη. Ας δούμε παρακάτω μερικά από αυτά.

Η θάλασσα μειώνει το άγχος.

Αρχικά, έχει παρατηρηθεί ότι ο ήχος των κυμάτων επηρεάζει τον εγκέφαλό μας καθώς μας μεταφέρει νοητά σε μια κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης μυαλού και σώματος.  Επιπροσθέτως, έχει την ικανότητα να επεμβαίνει αλλάζοντας το ρυθμό των εγκεφαλικών κυμάτων. Ως ο ήχος των κυμάτων της θάλασσας αποτέλεσμα μάς οδηγεί σε ένα επίπεδο διαλογισμού μέσω του οποίου αναζωογονείται το πνεύμα.

Η θάλασσα ενισχύει τη δημιουργικότητά σας. 

Όταν βρίσκεστε στην θάλασσα, επιτρέπετε στο κεφάλι σας να καθαρίσει και να προσεγγίσει τα προβλήματά σας με έναν πιο δημιουργικό τρόπο. Η παραλία προκαλεί μια αίσθηση ηρεμίας που σας επιτρέπει να απαλλαχτείτε από οτιδήποτε περιττό και να συγκεντρωθείτε σε ό,τι πραγματικά αξίζει.

Η θάλασσα βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

Ο υπνωτικός ήχος των κυμάτων σε συνδυασμό με το θέαμα και τις μυρωδιές της παραλίας μπορούν να σας γαληνέψουν. Έτσι, θα καθαρίσετε το μυαλό σας σε έναν ασφαλή χώρο μακριά από το χάος της καθημερινότητας.

Η θάλασσα ενισχύει το μυαλό.

Η τεράστια αυτή μπλε έκταση βοηθάει στο να επαναφορτίσετε το μυαλό και να ενισχύσετε τη συγκέντρωσή σας. 

Εν κατακλείδι αν η θάλασσα είναι ικανή να προσφέρει όλα αυτά τα ψυχολογικά οφέλη, τότε η πρότασή μας για αυτό το καλοκαίρι είναι να περάσετε όσο περισσότερο μπορείτε στις παραλίες. Στιγμές όπως νωρίς το πρωί ή το ηλιοβασίλεμα είναι ιδανικές για να λάβετε όλα τα οφέλη από αυτό τον μπλε χώρο.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.