WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς θα σταματήσετε να ανησυχείτε για το τι σκέφτονται οι άλλοι για εσάς


29 Μαΐου 2020

Πώς θα σταματήσετε να ανησυχείτε για το τι σκέφτονται οι άλλοι για εσάς

Είναι βράδυ και είστε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι, αλλά αντί να κοιμάστε πιάνετε τον εαυτό σας να ανησυχεί για τη γνώμη που έχουν οι άλλοι για εσάς. Το μυαλό σας γυρίζει στους φίλους, στους συγγενείς μέχρι και στη δουλειά. Σκέφτεστε την πιθανή κριτική που μπορεί να σας έχουν κάνει οι γνωστοί σας και οι συνάδελφοι σας, ενώ αναρωτιέστε μήπως κάτι δεν κάνατε καλά. 

Όμως πραγματικά πρέπει να σταματήσετε να ανησυχείτε για το τι σκέφτονται οι άλλοι για εσάς.  Αν και θα χρειαστεί αρκετή δουλειά για να εξαλειφθεί η ανάγκη σας για έγκρισηση, ωστόσο οι παρακάτω συμβουλές μπορεί να σας βοηθήσουν. 

Αναγνωρίστε ότι είναι ανθρώπινο χαρακτηριστικό. 

Είμαστε άνθρωποι και όλοι μοιραζόμαστε την έμφυτη επιθυμία να δημιουργήσουμε μια σχέση με τους άλλους. Η απόρριψη σημαίνει αποκλεισμό και επομένως προκαλεί φόβο. Από την άλλη μεριά η έγκριση μας κάνει να νιώθουμε καλά, νιώθουμε ένα αίσθημα ευφορίας χάρη στις ορμόνες της ευτυχίας, όπως η ενδορφίνη, η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη. Στην πραγματικότητα η συμμετοχή σε μια ομάδα ήταν κάποτε απαραίτητη για την επιβίωση του ανθρώπου.

Η κατανόηση ότι η επιθυμία για έγκριση είναι κάτι έμφυτο στον άνθρωπο, βοηθά πολύ. Η κοινωνική απόρριψη ενεργοποιεί πολλές από τις ίδιες περιοχές του εγκεφάλου, που εμπλέκονται στην αντίληψη του σωματικού πόνου. Αυτό σίγουρα βοηθά να εξηγήσουμε γιατί η αποδοκιμασία μας βλάπτει συναισθηματικά και βαθιά. 

Μειώστε τις ώρες που περνάτε στο διαδίκτυο.

Εάν κάθε φορά που δημοσιεύετε μια φωτογραφίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχετε άγχος για το πόσα likes θα πάρετε, τότε υπάρχει πρόβλημα.  Η εξάρτηση από το like και το retweet σε κοινωνικές πλατφόρμες όπως το Facebook, το Instagram και το Twitter, είναι σα να παίζετε κουλοχέρη που σας λέει αν οι άνθρωποι σε αγαπούν ή όχι. Κάντε ένα διάλειμμα από το διαδίκτυο και προσπαθήστε να ορίσετε ακριβή όρια για τον χρόνο που περνάτε μπροστά από την οθόνη. 

Μάθετε από πού προέρχεται η επιθυμία σας για έγκριση.

Ο καθένας μας είναι διαφορετικός και η ανάγκη μας για έγκριση και επιβεβαίωση μπορεί να εκδηλωθεί με πολύ διαφορετικούς τρόπους. Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας και να του κάνετε την εξής ερώτηση: Από πού προέρχεται η επιθυμία μου για έγκριση; Ίσως θα πρέπει να ανατρέξετε στο παρελθόν, για να μάθετε κάτι που δεν είναι πάντα ευχάριστο. Η αναζήτηση έγκρισης είναι συχνά μια στρατηγική για την αντιμετώπιση του άγχους που προκύπτει από την παιδική ηλικία. 

Είχατε νιώσει την ανάγκη να αναζητήσετε την αγάπη των γονιών σας και να δημιουργήσετε ευκαιρίες για να λάβετε την έγκρισή τους; Είχατε δυσκολία να κάνετε φίλους στο σχολείο και φοβόσασταν να απορριφθείτε; Ανακαλύπτοντας από πού προέρχεται αυτή η ανάγκη έγκρισης, μπορείτε να καταλάβετε ποιες είναι οι καταστάσεις που την προκαλούν στη ζωή σας σήμερα. 

Επίσης αυτή η ανησυχία μπορεί να οφείλεται στη χαμηλή αυτοεκτίμηση ή εάν αναζητάτε μεγαλύτερη σταθερότητα στη ζωή, ή ίσως εάν είχατε κριθεί πολύ ως παιδιά ή αν σας έχουν κάνει να νιώσετε ότι δεν αξίζατε αρκετά . Η αυτοεκτίμησή  είναι συνδεδεμένη με την άποψη που έχουν άλλοι για εσάς. 

Ορίστε σαφή όρια.

Όταν αφιερώνουμε το σώμα και την ψυχή μας στην προσπάθεια να κάνουμε τους άλλους ευτυχισμένους, μπορεί να είναι δύσκολο να θέσουμε σαφή όρια. Αλλά είναι πολύ σημαντικό. Όταν δεν μπορούμε να πούμε όχι, γιατί η ανάγκη μας να έχουμε την έγκριση των άλλων είναι μεγαλύτερη από την ικανότητά μας να θέτουμε τα σωστά όρια, τότε υπάρχει θέμα. Αρχίστε να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας τη στιγμή που αποδέχεστε μια νέα εργασία ή δέσμευση - ρωτήστε τον εαυτό σας εάν το κάνετε επειδή είναι" σωστό " ή επειδή θέλετε να λάβετε την έγκριση. Σκεφτείτε τα πράγματα που κάνετε κάθε εβδομάδα και αξιολογήστε ποια κάνετε με σκοπό να ευχαριστήσετε τους άλλους. 
 
Μάθετε να αποδέχεστε τον εαυτό σας.

Η αποδοχή του σώματός σας και η πίστη στην αξία σας δεν συμβαίνουν εν μία νυκτί, αλλά υπάρχουν τεχνικές που μπορούν να βοηθήσουν.
Η αυτοαποδοχή είναι διαφορετική για τον καθένα και θα πρέπει να βρείτε αυτό που λειτουργεί καλύτερα για εσάς. Σύμφωνα με ορισμένες επιστημονικές μελέτες, η πρακτική του διαλογισμού μπορεί να σας βοηθήσει να αποδεχτείτε και να αγκαλιάσετε τον εαυτό σας. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.