WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς το surfing βοηθάει στην ψυχική μας υγεία


21 Ιουνίου 2020

Πώς το surfing βοηθάει στην ψυχική μας υγεία

Ημέρα γιορτής ήταν εχθές για τους λάτρεις των κυμάτων, αφού έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Surfing (Κυματοδρομίας επί το ελληνικότερον), μετά από πρωτοβουλία του περιοδικού Surfing Magazine και της οικολογικής οργάνωσης The Surfrider Foundation, και εορτάζεται κάθε χρόνο ανήμερα του θερινού ηλιοστασίου (21 Ιουνίου και 20 Ιουνίου τα δίσεκτα χρόνια).

Οι λάτρεις του συγκεκριμένου σπορ είναι αρκετοί ακόμα στην Ελλάδα, και ο λόγος είναι ότι η επαφή με τη θάλασσα και η άσκηση βελτιώνουν τη διάθεση και γυμνάζουν το σώμα. Τη σημερινή εποχή που το στρες και η κατάθλιψη είναι σε ανοδική τάση, είναι λογικό όλο και περισσότεροι άνθρωποι να καταφεύγουν σε διάφορες δραστηριότητες, με σκοπό τη σωματική

Πρόκειται για άθλημα το οποίο ανακάλυψε για πρώτη φορά η Δύση το 1967 στην Ταϊτή, όταν μέλη του πληρώματος του «Dolphin», του καραβιού που έφτασε για πρώτη φορά στο νησί, γνώρισαν τους ντόπιους και έμαθαν για το αρχαίο έθιμό τους να γλιστράνε με σανίδες πάνω στα κύματα. Υπήρχαν μάλιστα και διάφοροι κανόνες-ταμπού, οι λεγόμενοι kapu, που όριζαν ποιο πρέπει να είναι το σχέδιο ή το μήκος μιας σανίδας και πώς να ευχαριστήσεις τον Θεό για να σου έρθουν «καλά» κύματα. Επίσης, ο καλός ηγέτης ήταν πρώτα καλός surfer.

Το surfing αλλά και το Windsurfing είναι αδιαμφισβήτητα από τα πιο όμορφα αθλήματα, αφού μας χαρίζουν ψυχική τόνωση και ένα αίσθημα ελευθερίας.  Με του που ανεβείτε στη σανίδα το συναίσθημα που θα βιώσετε, θα είναι μοναδικό, καθώς η επαφή με την θάλασσα, η έκθεση στο φως και οι ενδορφίνες που παράγονται, δημιουργούν ένα αξεπέραστο αντικαταθλιπτικό μείγμα. Είναι εκείνη η στιγμή που στο μυαλό δεν χωράει καμία άλλη σκέψη. Ο άνεμος δεν είναι σχεδόν ποτέ σταθερός και το κύμα μπορεί να είναι διαφορετικό από το προηγούμενο. Οι συνθήκες αλλάζουν συνέχεια και το μόνο πράγμα που μπορείτε να ελέγξετε εκείνη τη στιγμή είναι ο εαυτό σας και η σανίδα σας. 
 
Αυτή είναι και η μαγεία του surfing, διότι προσδίδει τη μεγαλύτερη αίσθηση ελευθερίας που μπορεί να βρει κάποιος σε ένα σπορ. Πραγματικά την ώρα που είστε σε επαφή με το νερό, τον ήλιο και τον άνεμο ξεχνάτε τα πάντα και αφήνεστε στις μοναδικές στιγμές της απόλυτης ελευθερίας. Το υγρό στοιχείο σε συνδυασμό με την άσκηση δημιουργούν έναν αντικαταθλιπτικό συνδυασμό. 

Και φυσικά όπως κάθε άθλημα, έτσι και το surfing εκτός από τα ψυχικά οφέλη, βελτιώνει και τη σωματική κατάσταση γιατί εστιάζει σε όλα τα σημεία του σώματος: τα χέρια, τους ώμους, την πλάτη, τα πόδια, ενώ παράλληλα θα ανακαλύψετε μυϊκές ομάδες που δεν γνωρίζατε ποτέ ότι τις είχατε. Όσο ανεβαίνει το επίπεδο δυσκολίας τόσο αυξάνεται και η αντοχή σας.

Το καλοκαίρι αποτελεί την ιδανική εποχή για να καθαρίσουμε το μυαλό μας και να επενδύσουμε χρόνο στην ψυχική και στη σωματική μας υγεία.  Ας περάσουμε περισσότερο χρόνο πάνω στη σανίδα και όχι στην οθόνη του κινητού.
 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.