WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τρεις παγίδες που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να σας ελέγξουν


13 Ιουλίου 2020

Τρεις παγίδες που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να σας ελέγξουν

Στη σημερινή εποχή η χειραγώγηση στις σχέσεις είναι πιο συνηθισμένη από ποτέ. Με την άνοδο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και την πτώση των δεξιοτήτων στις διαπροσωπικές σχέσεις, οι άνθρωποι γίνονται όλο και πιο χειριστικοί.
 
Γι αυτό και παρακάτω θα δείτε 3 παγίδες που μπορούν να περιορίσουν τη συναισθηματική σας ελευθερία. 

Ψεύτικο δίλημμα. Πολλοί συχνά πέφτουμε σε έναν διχασμό, βλέποντας τις επιλογές μας να περιορίζονται είτε στο ένα άκρο είτε στο άλλο: όλα ή τίποτα, σωστό ή λάθος. Αυτό μειώνει τις επιλογές μας σε δύο μόνο, τη στιγμή που ζούμε σε έναν κόσμος πολλαπλών δυνατοτήτων. Αυτό πολύ συχνά οι άνθρωποι το χρησιμοποιούν για να σας χειραγωγήσουν και να σας παγιδεύσουν στην επιλογή ενός από τα δύο άκρα.

Φταίξιμο και ντροπή. Οι άνθρωποι μπορούν επίσης να προσπαθήσουν να σας ελέγξουν, χρησιμοποιώντας τις ενοχές σας. Ο φίλος σας θα σας ονομάσει εγωιστές, γιατί δεν κάνατε αυτό που ήθελε. Και εσείς θα πέσετε σε αυτή την παγίδα και θα τελικά θα κάνετε αυτό που θέλουν οι άλλοι. Εάν όμως καταλάβετε ότι κάποιοι προσπαθούν να σας χειραγωγήσουν, τότε θα αποκτήσετε μεγαλύτερη συναισθηματική ελευθερία.

Επιβολή του σκοπού σε άλλους . Ο καθένας από εμάς έχει το δικό του σκοπό, αλλά συχνά οι άνθρωποι προσπαθούν να μας ελέγξουν επιβάλλοντας τον δικό τους σκοπό σε εμάς. Όμως, οι μελέτες στη θετική ψυχολογία μάς λένε ότι για να αναπτυχθούμε πρέπει ο καθένας να βρει τη δική του πηγή νοήματος και σκοπού. 

Η ευαισθητοποίηση είναι το πρώτο βήμα για οποιαδήποτε αλλαγή συμπεριφοράς. Τώρα που γνωρίζετε αυτές τις παγίδες, την επόμενη φορά που κάποιος θα χρησιμοποιήσει μια από αυτές για να σας εκτροχιάσει, μην πέσετε στην παγίδα, αντ αυτού ζήστε μια πιο παραγωγική ζωή. 

Τέλος καθώς συνειδητοποιείτε περισσότερο τα συναισθήματα και τις ανάγκες σας, θα είναι λιγότερο πιθανό να πέσετε στις παγίδες των χειριστικών ανθρώπων. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.