WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Μπορούν τα άγρια ζώα σε αιχμαλωσία να είναι ευτυχισμένα;


24 Ιουλίου 2020

Μπορούν τα άγρια ζώα σε αιχμαλωσία να είναι ευτυχισμένα;

Μια από τις αγαπημένες εκδρομές για μικρούς και μεγάλους είναι οι ζωολογικοί κήποι, αφού όλοι έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά σπάνια είδη άγριων ζώων, που υπό άλλες συνθήκες δεν θα τα έβλεπαν ποτέ.

Είναι όμως τα άγρια ζώα σε αιχμαλωσία ευτυχισμένα; Η ευημερία και οι ελευθερίες των ζώων πρέπει να έχουν προτεραιότητα και η πιο κατάλληλη απάντηση πρέπει να επικεντρώνεται στις λεπτομέρειες της κατάστασης. 

Όλη η διαδικασία παγίδευσης, μεταφοράς και εξαναγκαστικής προσαρμογής στην αιχμαλωσία, προκαλεί στα ζώα μεγάλη αγωνία και ταλαιπωρία. Τα άγρια ζώα χρειάζονται χώρο και ερεθίσματα για να μην δυσφορούν και αγωνιούν και για τα περισσότερα αυτό δεν είναι δυνατό, εάν είναι αιχμάλωτα.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως οι ελέφαντες και τα θαλάσσια κήτη δεν μπορούν να έχουν τη φροντίδα που χρειάζονται σε ζωολογικούς κήπους, δελφινάρια, ή άλλες παρόμοιες εγκαταστάσεις. Μάλιστα υπάρχουν αρκετές αναφορές για ζώα που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά, με σκοπό να φαίνονται χαρούμενα, δεδομένου ότι πολλοί ζωολογικοί κήποι θέλουν να αποφύγουν να χαλάσουν τη φήμη τους.

Μια μελέτη που διεξάχθηκε στη Βρετανία για την καλή διαβίωση κάθε ελέφαντα σε αιχμαλωσία, έδειξε ότι το 75% αυτών ήταν υπέρβαροι και μόνο το 16% μπορούσε να περπατήσει φυσιολογικά. Επιπλέον οι αφρικανικοί ελέφαντες ζουν τρεις φορές περισσότερο στην άγρια φύση από ό,τι σε αιχμαλωσία, ενώ το 40% των νεογέννητων λιονταριών στους ζωολογικούς κήπους πεθαίνουν με το αντίστοιχο ποσοστό στη φύση να είναι 30%. Το ποσοστό μπορεί να φαίνεται παρόμοιο, αλλά σκεφτείτε ότι το ένα τρίτο των λόγων που πεθαίνουν στην άγρια φύση δεν υπάρχουν στους ζωολογικούς κήπους.

Στη Βρετανία το μεγαλύτερο ποσοστό ελεφάντων έχουν προβλήματα συμπεριφοράς, ενώ το 50% των λιονταριών περνούν το μεγαλύτερο χρόνο τους βηματίζοντας πάνω κάτω, ένα σημάδι προβλήματος συμπεριφοράς. Μάλιστα, όχι μόνο τα λιοντάρια, αλλά και πολλά άλλα ζώα σε αιχμαλωσία εμφανίζουν πολύ συχνά τελετουργικές συμπεριφορές, όπως είναι ο βηματισμός, το υπερβολικό γλείψιμο, η ταλάντωση του σώματος κ.α. Η κατάθλιψη είναι επίσης ένα σύνηθες φαινόμενο στα αιχμάλωτα ζώα.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει πως οι περισσότεροι άνθρωποι που πηγαίνουν να δουν ένα ζώο σε αιχμαλωσία, δεν ενδιαφέρονται για την προστασία των ζώων παρά μόνο για τη δική τους ψυχαγωγία. Συγκεκριμένα μια μελέτη που επικεντρώθηκε στη συμπεριφορά επισκεπτών σε ζωολογικούς κήπους στις ΗΠΑ, διαπίστωσε πως το 86% των ανθρώπων επισκέφτηκαν τον ζωολογικό κήπο με σκοπό την ψυχαγωγία και μόνο το 5% πήγαν για να μάθουν περισσότερα πράγματα σχετικά με τα ζώα. 

Μια άλλη μελέτη που διεξάχθηκε σε έναν ζωολογικό κήπο στο Σικάγο αποκάλυψε πως τόσο οι ενήλικες όσο και τα παιδιά παρενοχλούσαν τα ζώα είτε χτυπώντας το γυαλί ή με άλλες ανεπιθύμητες συμπεριφορές. 
 
Δυστυχώς οι ζωολογικοί κήποι είναι ειλικρινά μέρος ενός μεγαλύτερου προβλήματος και αυτό είναι το πώς συμπεριφερόμαστε στο περιβάλλον. Έχουμε επικεντρωθεί τόσο πολύ στο εγώ μας και στο να καλύψουμε τις βασικές μας ανάγκες, που δεν μπορούμε να δούμε τη βλάβη που έχουμε προκαλέσει και συνεχίζουμε να προκαλούμε στον πλανήτη. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.