WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Γιατί οι άνθρωποι δεν είναι ανώτεροι από τα ζώα


24 Φεβρουαρίου 2020

Γιατί οι άνθρωποι δεν είναι ανώτεροι από τα ζώα

Tο μεγαλείο και η ηθική πρόοδος ενός έθνους μπορούν να κριθούν από τον τρόπο που φέρεται στα ζώα Γκάντι Μαχάτμα. Και με αυτή τη φράση δράττομαι την ευκαιρία για να πω πως δυστυχώς έχουμε κληρονομήσει, άθελά μας, μια σχέση ανθρώπου προς τα ζώα, που λειτουργεί εκμεταλλευτικά και εξουσιαστικά προς τα ζώα.

Από αυτή τη λάθος σχέση ξεκινάει όλο το κακό. Έχουμε εντάξει στο καθημερινό μας λεξιλόγιο τις έννοιες «ανωτερότητα – κατωτερότητα». Αυτή όμως η προσέγγιση είναι απόλυτα ανθρωποκεντρική και δεν είναι καθόλου προφανές το γιατί θα πρέπει να χρησιμοποιούμε αυτούς τους όρους. Εξάλλου εάν εξετάσουμε τους όρους της επιβίωσης και όχι της νοημοσύνης, θα δούμε ότι μια πολική αρκούδα έχει αντοχή στο κρύο, η καμήλα ζει στην έρημο για πολύ καιρό χωρίς νερό και άλλα πολλά παραδείγματα τα οποία μας επιβεβαιώνουν  ότι τα ζώα μπορεί να υπερέχουν από τον άνθρωπο. 

Αλλά ακόμα και εάν δεχτούμε τους όρους της ανωτερότητας και της κατωτερότητας με βάση τη νοημοσύνη, αυτό δεν σημαίνει ότι όποιος έχει ή πιστεύει πως έχει υψηλή νοημοσύνη μπορεί να ασκήσει βία σε κάποιον άλλον. Είχε το δικαίωμα ο Αϊνστάιν να σκοτώνει; Φυσικά όχι.

Έφτασε όμως η στιγμή να απογοητεύσουμε πολλούς, γιατί ενώ για πολλά χρόνια πιστεύαμε, όχι μόνο ότι είμαστε ανώτεροι, αλλά ότι είμαστε και τα πιο έξυπνα όντα στη γη, οι βιολόγοι καταρρίπτουν αυτό τον μύθο. Ναι δεν είσαι το πιο έξυπνο ον! Πιο συγκεκριμένα οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως ορισμένα μέλη του ζωικού βασιλείου έχουν ανώτερο μυαλό από εμάς, απλά εμείς δεν είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε την εξυπνάδα τους.

Η επιστήμη υποστηρίζει πως τα ζώα μπορούν να έχουν γνωστικές ικανότητες που είναι ανώτερες από αυτές των ανθρώπων. Το γεγονός ότι τα ζώα δεν μας καταλαβαίνουν, αλλά και ότι εμείς δεν τα καταλαβαίνουμε, δεν σημαίνει πως είναι κατώτερα από εμάς. Για παράδειγμα όταν κάποιος άνθρωπος προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί μας χρησιμοποιώντας «ατελή» και «σπασμένη» γλώσσα η εντύπωσή μας είναι πως δεν είναι και τόσο έξυπνος. Όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική», σημειώνει ο καθηγητής ανθρωπολογίας και συγκριτικής ανατομίας στη Σχολή Ιατρικών Επιστημών της Αδελαΐδας, Maciej Henneberg.

Ένα ακόμα παράδειημα είναι ένα είδος πιθήκου που μπορεί να παράγει έναν μεγάλο αριθμό ποικίλων ήχων. Με πάνω από 20 διαφορετικούς ήχους, οι οποίοι ο καθένας ξεχωριστά έχει εντελώς διαφορετική έννοια, μπορεί να επικοινήσει στο αχανές τροπικό δάσος. Επίσης τα κατοικίδια έχουν την ικανότητα να μας βάζουν να κάνουμε πράγματα για αυτά, χωρίς να το καταλαβαίνουμε. 

«Ο κόσμος των ζώων τελικά είναι πολύ περίπλοκος για τους ανθρώπους». Με αυτή τη φράση καταλήγει ο καθηγητής και αποδεικνύει πως επειδή δεν καταλαβαίνουμε τα ζώα, δεν σημαίνει πως είμαστε ανώτεροι από αυτά.

Μήπως λοιπόν να αναρωτηθούμε αν όντως είμαστε το ανώτερο είδος στον πλανήτη ή μήπως είμαστε μάλλον το πλέον κυριαρχικό και το πλέον επικίνδυνο;

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.