WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Σύνδρομο Bridget Jones: Μάθετε τα πάντα για την ασθένεια των σύγχρονων γυναικών


25 Ιουλίου 2020

Σύνδρομο Bridget Jones: Μάθετε τα πάντα για την ασθένεια των σύγχρονων γυναικών

Το σύνδρομο Bridget Jones ή διαφορετικά ο φόβος του να μείνετε ανύπαντροι, έχει εμφανιστεί εδώ και περίπου δέκα χρόνια και μπορεί να θεωρηθεί ως μια ψυχολογική διαταραχή. 

Δυστυχώς ακόμα στην κοινωνία που ζούμε ένας άντρας μετά τα 40 που είναι ανύπαντρος, μπορεί να θεωρηθεί ως ένας γοητευτικός εργένης, ενώ μια ανύπαντρη γυναίκα δεν αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο. Αυτός μάλιστα είναι και ο βασικός λόγος που το σύνδρομο Bridget Jones εμφανίζεται κυρίως στο γυναικείο φύλο. 

Πώς νιώθει όμως ένα άτομο που φοβάται να μείνει ανύπαντρο;

Βιώνει ένα δυνατό και συνεχές άγχος, στο οποίο προστίθενται καταθλιπτικές στιγμές όταν δεν έχει κάποιον σύντροφο. Υπάρχει ένας ανεξέλεγκτος φόβος και όσοι το βιώνουν δεν μπορούν να καταλάβουν από πού προέρχεται. Αυτός ο φόβος ωθεί τα συγκεκριμένα άτομα να επιλέγουν τους συντρόφους τους με σκοπό να εξαλείψουν το άγχος, ενώ πολλοί παραμένουν σε φθαρμένες σχέσεις, γιατί φοβούνται να μείνουν μόνοι τους. Φυσικά, καθοδηγούμενοι μόνο από αυτήν την ανάγκη και όχι από κάτι πιο εποικοδομητικό και ώριμο, κάθε φορά που τερματίζουν μια σχέση δεν σκέφτονται τι δεν λειτούργησε και τι πραγματικά θέλουν. Αντ αυτού πηγαίνουν κατευθείαν στον επόμενο σύντροφο, επαναλαμβάνοντας τα ίδια λάθη και δημιουργώντας σχέσεις – επικόλλησης, με αποτέλεσμα κάθε φορά να πληγώνονται. 

Εκτός από το τεράστιο άγχος το σύνδρομο Bridget Jones χαρακτηρίζεται από ιδεοψυχαναγκαστικές πτυχές, τη θυματοποίηση έως την αίσθηση προσωπικής αποτυχίας. Πολύ συχνά οι άνθρωποι που πάσχουν από αυτό ζητούν βοήθεια όταν υπάρχει ήδη κατάθλιψη ή όταν η ψυχαναγκαστική πτυχή, η συναισθηματική εξάρτηση και το άγχος επηρεάζουν την ποιότητα ζωής τους.  

Υπάρχει τρόπος να ξεπεράσει κάποιος αυτό τον φόβο; 

Σίγουρα η επίσκεψη σε έναν ψυχοθεραπευτή μπορεί να είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης. Αλλά το πιο βασικό είναι να αναγνωρίσει το ίδιο το άτομο ότι έχει πρόβλημα και να κατανοήσει πως έφτασε η στιγμή να βελτιώσει τη ζωή του. Γιατί αναγνωρίζοντας το πρόβλημα και συζητώντας μετά με ένα ειδικό, θα βρεθεί η λύση πιο εύκολα. 

Η λήψη βοήθειας είναι απαραίτητη, αλλιώς θα συνεχίσετε να πέφτετε στην παγίδα της εμμονικής αναζήτησης ενός συντρόφου ή να μην αφήσετε τις φθαρμένες σχέσεις γιατί φοβάστε πως εάν μείνετε μόνοι θα είστε κοινωνικά αποτυχημένοι.
 

Photo credits: splashnews.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.