WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

5 κοινά χαρακτηριστικά των τοξικών ανθρώπων


The Jennettes

7 Αυγούστου 2020

5 κοινά χαρακτηριστικά των τοξικών ανθρώπων

Οι τοξικοί άνθρωποι είναι σαν μαύρες τρύπες. Ρουφάνε όλη σας την ενέργεια, σας χαλάνε τη διάθεση και σας αφήνουν μια αίσθηση πικρίας. Δεν σας αφήνουν να χαρείτε τη ζωή, τη δουλειά και ό,τι σας ευχαριστεί. Η αλήθεια είναι ότι παίρνει χρόνο να αντιληφθεί κανείς ότι έχει δίπλα του έναν τοξικό άνθρωπο, αλλά με λίγη σκέψη και παρατηρητικότητα, θα το διαπιστώσετε. 

Ποια είναι όμως τα σημάδια που θα σας βάλουν σε σκέψεις; Συνήθως, δρουν διακριτικά και η πρώτη εικόνα που σου δείχνουν καμία σχέση, δεν έχει με την πραγματικότητα. Ωστόσο, υπάρχουν δείγματα ξεκάθαρα, στα οποία οι περισσότεροι εθελοτυφλούν ή απλά τα θεωρούν κομμάτι του χαρακτήρα και τα αποδέχονται σιωπηρά. 

Η μέθοδος της χειραγώγησης

Το κίνητρο μιας πρότασης για έναν καφέ ή φαγητό σε έναν φίλο, συνήθως είναι ξεκάθαρο. Είναι απόρροια της ανάγκης για κουβέντα, για επικοινωνία με έναν άνθρωπο που συνεννοείστε. Ωστόσο, συχνά παρατηρείται μεταξύ φίλων, ο σχεδόν εξαναγκασμός για μία έξοδο. «Εάν δεν είσαι ελεύθερος για δείπνο αύριο στις επτά, θα είμαι θυμωμένος για το υπόλοιπο της εβδομάδας», μία φράση που το πιθανότερο είναι να την έχετε ακούσει από φίλους σας. Η αλήθεια είναι ότι αν συμβεί μία φορά, δεν είναι δα και τόσο τραγικό. Αν όμως, αυτό γίνεται συστηματικά, τότε πρόκειται για έναν τοξικό άνθρωπο που μαζί του είναι αδύνατον να διατηρήσετε μία υγιή σχέση. Ο στόχος του είναι να σας χρησιμοποιεί για να πετύχει αυτό που θέλει, με κάθε τρόπο. 

Το "δούναι και λαβείν" είναι εκτός της φιλοσοφίας τους

Πρόκειται για μία πολύ υπόγεια δράση αυτών των ανθρώπων. Ουσιαστικά, εκείνοι απλά βγαίνουν το θύμα μέσα από τέτοιες περιπτώσεις. Σκοπεύουν να σας φορτώσουν ενοχές, έτσι ώστε να κερδίσουν όσα περισσότερα μπορούν. Ένας τοξικός άνθρωπος, ξέρει τα αδύνατό σας σημείο. Εκεί λοιπόν, θα σας χτυπήσει, με αποτέλεσμα να καταφέρει να κάνετε αυτό που θέλει και κάτι παραπάνω για να τον ευχαρηστήσετε δήθεν. Ουσιαστικά, το θύμα είστε εσείς που απλά κάνετε χατίρια, νιώθωντας ενοχές. Εδώ η λογική βάζει τα όρια και είναι πάντα ξεκάθαρα. Εξάλλου, οι φίλοι δεν είναι ποτέ δίπλα σας για να σας γεμίζουν τύψεις. 

Συγγνώμη για το Θεαθήναι

Συνήθως, οι τοξικοί άνθρωποι θεωρούν ότι έχουν το αλάθητο και μάλλον αυτό πιστεύετε κι εσείς γι' αυτούς. Ακόμα κι αν περιμένετε μία συγγνώμη κάποια στιγμή, στο τέλος τη ζητάτε εσείς. Είναι ένα είδος τακτικής, εκείνων των ανθρώπων. Δημιουργούν γύρω τους μία safety zone, όπου βάζουν τους δικούς τους κανόνες, έναν μικρόκοσμο, στον οποίο σας έχουν δώσει έναν ρόλο και με κάποιο τρόπο καταφέρνουν να σας κάνουν να τον παίξετε άριστα. Έτσι, σε όποια παρεξήγηση, το δίκαιο είναι υπέρ τους κι εσείς απλά είστε ο φταίχτης. 

Δεν ακούνε, μόνο μιλούν. 

Κάθε καλή σχέση - είτε είναι με έναν φίλο, έναν σύντροφο ή την οικογένεια σας- βασίζεται σε μια ισορροπία κοινής ακρόασης. Οι τοξικοί άνθρωποι, από την άλλη, έχουν χάσει την ικανότητα να ακούνε, τονίζοντας ταυτόχρονα το "Εγώ" τους. Σε κάθε επαφή σας, το δικό τους πρόβλημα είναι το σοβαρό, η δική τους ζωή το επίκεντρο. Σε τέτοιες περιπτώσεις σημειώστε ότι δεν είστε ο ψυχολόγος τους, είστε φίλοι κι αυτό προυποθέτει αμοιβαία αισθήματα. 

Σας κάνουν να νιώθετε άσχημα

Αμέσως μετά τη συνάντηση με έναν φίλο ή μέλος της οικογένειας, αναρωτηθείτε: «Νιώθω καλύτερα ή χειρότερα από πριν;» Ουσιαστικά, αν έχετε περάσει καλά, τέτοιες σκέψεις δεν παιρνούν καν από το μυαλό σας. Αν όμως, όταν αποχωρίζεστε με έναν φίλο, νιώθετε βάρος ή ανακούφιση, τότε κάτι δεν πάει καλά. Οι τοξικοί άνθρωποι αποστραγγίζουν την ενέργειά σας και σας αφήνουν κενούς συναισθηματικά. Μην αφήσετε τον εαυτό σας να εξαντληθεί. Από τις προσωπικές επαφές, η ικανοποίηση και η ευχαρίστηση που μένει, είναι το βασικό συστατικό για να είναι υγιείς. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.