WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων: Σήμερα δεν είναι ημέρα γιορτής


Τζουλιάννα Καρνέζη

4 Οκτωβρίου 2020

Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων: Σήμερα δεν είναι ημέρα γιορτής

Η έλλειψη βίας οδηγεί στην υπέρτατη ηθική, που είναι κι ο σκοπός όλης της εξέλιξης. Μέχρι να σταματήσουμε να κάνουμε κακό στα ζώα, θα είμαστε ακόμα απολίτιστοι- Thomas Edison

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων είναι όπως κάθε χρόνο σήμερα, 4 Οκτωβρίου. Η ημερομηνία αυτή καθιερώθηκε γιατί συμπίπτει με τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που έχει αναγορευτεί από την Καθολική Εκκλησία ως προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος. Ενώ, το 1978 διατυπώθηκε η διεθνής διακήρυξη των δικαιωμάτων των ζώων.

Στην αρχή η συγκεκριμένη γιορτή ήταν ένας τρόπος για την ευαισθητοποίηση κοινού και ειδικών για τα υπό εξαφάνιση ζώα. Από τότε, η γιορτή διευρύνθηκε και περιλαμβάνει όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου.

Και εδώ είναι που έρχεται το εξής ερώτημα: Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων είναι μέρα γιορτής; Γιατί εάν το σκεφτούμε πιο καλά θα δούμε πως σε ολόκληρο τον κόσμο υποφέρουν δισεκατομμύρια ζώα από την ανθρώπινη ματαιοδοξία και απληστία. Παρακάτω είναι μόνο μερικά παραδείγματα της ανθρώπινης συμπεριφοράς προς τα ζώα. 

Οι καρχαρίες έχουν πολλά περισσότερα να φοβούνται από τον άνθρωπο από ό, τι εμείς οι άνθρωποι πρέπει να φοβόμαστε από αυτούς. Το περιοδικό Marine Policy αναφέρει ότι περίπου 100 εκατομμύρια καρχαρίες σκοτώνονται κάθε χρόνο από ανθρώπους. Σύμφωνα με το International Shark Attack File του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Φλόριντα , οι καρχαρίες σκοτώνουν περίπου έξι ανθρώπους κάθε χρόνο. 

Κάθε χρόνο, η Ιαπωνία σκοτώνει περισσότερες από 330 φάλαινες , συμπεριλαμβανομένων των εγκύων. Η Νορβηγία και η Ισλανδία επιτρέπουν επίσης τη θανάτωση φαλαινών. 

Οι δοκιμές σε ζώα αποτελούν μέρος τόσο των ιατρικών όσο και των καλλυντικών τομέων και, δυστυχώς, ορισμένα εργαστήρια διατηρούν τα ζώα σε φρικτές συνθήκες και τα υποβάλλουν σε βασανιστήρια στο όνομα της επιστημονικής γνώσης και της καινοτομίας.

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τόσο τους ανθρώπους όσο και τα ζώα και η αποψίλωση των τροπικών δασών είναι ένας σημαντικός παράγοντας. Μία από τις πιο επιζήμιες πρακτικές αποψίλωσης προκαλείται από τη συγκομιδή φοινικέλαιου, η οποία βρίσκεται στο 40% έως 50% των οικιακών προϊόντων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ένα από τα είδη που επηρεάζονται περισσότερο από αυτήν την τάση είναι ο ουραγγουτάγγος. Άλλα ζώα που υποφέρουν λόγω της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής περιλαμβάνουν πολλά απειλούμενα είδη, όπως πολικές αρκούδες, ρινόκερους, ελέφαντες και τίγρεις.

Σκεφτείτε πόσες φορές έχετε διαβάσει ή ακούσει για κακοποιήσεις αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς. Ασυνείδητοι εγκαταλείπουν τα ζώα τους ακόμα και στα βουνά για να πεθάνουν από έλλειψη τροφής και νερού. Χωρίς ίχνος ανθρωπιάς μέσα τους πετάνε με την πρώτη δυσκολία ακόμα και τα ηλικιωμένα και άρρωστα ζώα τους αδιαφορώντας πλήρως για τη τύχη τους.

Ευτυχώς όμως δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ίδιοι, υπάρχουν οι πονόψυχοι και οι ευαισθητοποιημένοι, εκείνοι που αντιστέκονται απέναντι στην κακία, υπερασπίζονται με πράξεις το δικαίωμα κάθε πλάσματος να ζει με αξιοπρέπεια και δεν κλείνουν τα μάτια στις κακοποιήσεις των ανυπεράσπιστων ζώων. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στον πλανήτη Γη είμαστε φιλοξενούμενοι.
 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.