WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Γιατί νιώθετε μόνοι ανάμεσα στους φίλους σας


20 Οκτωβρίου 2020

Γιατί νιώθετε μόνοι ανάμεσα στους φίλους σας

Πότε ήταν η τελευταία φορά που νιώσατε μοναξιά; Ήταν πριν από μια εβδομάδα; Εχθές; Ίσως πριν από μερικές ώρες; Και γιατί ακριβώς πιστεύετε ότι νιώθετε μόνοι;

Η μοναξιά είναι ένα πραγματικό συναίσθημα και οι μελέτες δείχνουν ότι εάν αισθάνεστε μοναξιά, σίγουρα δεν είστε οι μόνοι. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη του 2014 που κυκλοφόρησε από το Relate μοιράζεται ότι ένα στα 10 άτομα νιώθει μοναξιά. 

Αν σας αρέσει να είστε μόνοι, αυτό είναι υπέροχο. Δεν χρειάζεται να δημιουργήσετε ένταση, όταν είστε ικανοποιημένοι με μια κατάσταση. Ωστόσο, η μοναξιά μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική σας υγεία. Για παράδειγμα, η χρόνια μοναξιά μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις , ασθενέστερο ανοσοποιητικό συστήματα και κατανάλωση λιγότερο υγιεινών τροφίμων. Η μοναξιά μπορεί επίσης να βλάψει τον ύπνο σας, να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας αργότερα στη ζωή και μπορεί ακόμη και να συμβάλει στον πρόωρο θάνατο.

Στην πραγματικότητα υπάρχουν άνθρωποι που διατηρούν αρκετές κοινωνικές σχέσεις. Όμως ενώ παρευρίσκονται σε πάρτι και κοινωνικές εκδηλώσεις εξακολουθούν να αισθάνονται μόνοι και απομονωμένοι. 

Μπορεί λοιπόν να έχετε πολλούς φίλους, αλλά εξακολουθείτε να αισθάνεστε μοναξιά, γιατί νιώθετε ότι δεν έχετε αυθεντικές σχέσεις.

Ο εγκέφαλος είναι το όργανο για τη δημιουργία, την παρακολούθηση, την καλλιέργεια και τη διατήρηση κοινωνικών συνδέσεων. Επομένως, δεν έχει σημασία αν έχετε φίλους, αλλά αυτό που παίζει σημαντικό ρόλο είναι εάν νιώθετε ότι έχετε πραγματικούς φίλους. 

Το να έχετε πολλούς φίλους, αλλά να μην έχετε στενή σχέση μαζί τους δεν είναι η λύση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να νιώθετε μόνοι, ακόμα και εάν βρίσκεστε με κόσμο. 

Φαίνεται λοιπόν πως, αν ρίξει κανείς μία πιο προσεκτική ματιά, τα πράγματα στις παρέες δεν είναι πάντα τόσο συντροφικά και τόσο χαρούμενα όσο φαίνονται. H συμμετοχή σε παρέες δεν αποτελεί εγγύηση ότι έχει κανείς καλούς συντρόφους, ότι δεν είναι μόνος, ότι έχει πραγματικό στήριγμα σε στιγμές ανάγκης.

Από την άλλη μεριά όσοι πιστεύουν πως έχουν αληθινούς φίλους, νιώθουν πως έχουν ανθρώπους στη ζωή τους που τους καταλαβαίνουν πραγματικά. Αυτό το αίσθημα κατανόησης και εκτίμησης, είναι αυτό που πραγματικά λαχταράτε όταν νιώθετε μοναξιά. 

Τι πρέπει λοιπόν να κάνετε; Είναι σημαντικό να έχετε στόχο την οικοδόμηση αληθινών σχέσεων με σταθερές βάσεις. Να δημιουργείτε φιλίες με ανθρώπους που σας κάνουν ευτυχισμένους και όχι για να φανείτε δημοφιλείς ή από συμφέρον. Γιατί όπως αναφέραμε και πιο πάνω, κάποιος μπορεί να έχει πολλούς φίλους, αλλά να εξακολουθεί να νιώθει μόνος.

Αναπτύξτε βαθιές σχέσεις και θα ξεφύγετε από το συναίσθημα της μοναξιάς.
 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.