WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

7+1 πράγματα που μπορείτε να κάνετε εν μέσω lockdown


Εύα Καραμπάτσου

12 Νοεμβρίου 2020

7+1 πράγματα που μπορείτε να κάνετε εν μέσω lockdown

Ναι, είναι από τις πιο τρομακτικές περιόδους αυτή που ζούμε. Αυτό είναι σίγουρο. Υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες και άγνωστα νερά και μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να παραμείνετε ήρεμοι και να εστιάσετε σε άλλα πράγματα όταν πλημμυρίζεστε από ειδήσεις, posts στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ερωτήσεις από φίλους και την οικογένειά σας που σας ρωτούν αν είστε ασφαλείς.

Φυσικά, όλα όσα διαβάζετε, παρακολουθείτε και ακούτε έχουν να κάνουν με τον κορωνοϊό. Ενώ είναι σημαντικό να μένετε ενημερωμένοι σχετικά με το τι συμβαίνει στον κόσμο αυτή τη στιγμή, και τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε, (π.χ., μείνετε στο σπίτι αν μπορείτε, αποφύγετε τον πανικό), είναι επίσης σημαντικό να φροντίσετε τον εαυτό σας και τους άλλους αυτή τη στιγμή .

Για μικρή βοήθεια, έχουμε φτιάξει μια λίστα με ιδέες αυτοφροντίδας, που μπορεί να κάνουν λίγο πιο υποφερτή την περίοδο που διανύουμε. Μην ξεχνάτε ότι είμαστε όλοι μαζί σε αυτό.

1. Διαλογισμός

Ο διαλογισμός μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων του άγχους και της κατάθλιψης, να ενισχύσει τη διάθεσή σας και να μειώσει το στρες.

jenny.gr

Κάντε το μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας και αφιερώστε λίγα λεπτά για να κλείσετε τα μάτια σας και να αναπνέετε μέσα και έξω. Υπάρχουν πολλά apps διαλογισμού, όπως το Headspace ή το Calm, που διευκολύνουν τους αρχάριους.

2. Παρακολουθήστε κάτι που θα σας κάνει να γελάσετε

Απενεργοποιήστε τα νέα για λίγο και ξεκινήστε με κάτι που σας κάνει να χαμογελάτε. Θα μπορούσε να είναι μια εκπομπή στο Netflix ή το Hulu ή ένα αστείο βίντεο στο YouTube ή το Instagram. Το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο, σωστά;

3. Γυμναστείτε

Εάν τηρείτε τις αποστάσεις και μένετε στο σπίτι, είναι εύκολο να ξεχνάτε να σηκώνεστε και να μετακινείστε. Κάντε το τώρα και αφιερώστε χρόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας για να ασκηθείτε με μια προπόνηση στο σπίτι ή να θυμάστε να σηκώνεστε και να τεντώνεστε κάθε 30 λεπτά περίπου.

4. Κάντε ένα ωραίο αρωματικό αφρόλουτρο

Δεν υπάρχει τίποτα πιο χαλαρωτικό από ένα μπάνιο που θα σας κάνει να νιώσετε λίγο πιο ήρεμοι και ανανεωμένοι.

jenny.gr

Και αν δεν έχετε μπανιέρα, κάντε ένα ζεστό ντους παρέα με αρωματικά κεριά και διώξτε τις αρνητικές σκέψεις.

5. Κάντε ένα διάλειμμα από τα social media 

Είτε πρόκειται για μια ώρα είτε για ένα ολόκληρο βράδυ, ένα διάλειμμα από το ατελείωτο scroll down στο Instagram, το Twitter και το Facebook, μπορεί να σας δώσει λίγη ηρεμία. Είναι υπέροχο να ενημερώνεστε για το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή, αλλά μερικές φορές, μπορεί να οδηγηθείτε στην ανησυχία και την απελπισία.

6. Κρατήστε ένα ημερολόγιο

Η τοποθέτηση των σκέψεών σας σε ένα χαρτί, μπορεί να σας βοηθήσει να τις επεξεργαστείτε και να απελευθερώσετε τα συναισθήματά σας.

jenny.gr

Μπορείτε να γράψετε για τις ανησυχίες και τις παρατηρήσεις σας, αλλά μπορείτε επίσης να γράψετε και για πράγματα, για τα οποία είστε ευγνώμονες αυτή τη στιγμή.

7. Μεσημεριανή σιέστα

Εάν έχετε λίγο χρόνο, πάρτε έναν γρήγορο υπνάκο. Μια μεσημεριανό σιέστα μπορεί να είναι τόσο χαλαρωτική. Το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου λέει ότι ένα από τα οφέλη του ύπνου είναι η καλή ψυχολογία. Μπορεί να είναι ένας τρόπος να νιώσετε χαλαροί και ανανεωμένοι.

8. Διαβάστε ένα βιβλίο ή ακούστε ένα podcast

jenny.gr

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεφορτωθείτε τις ανησυχητικές σας σκέψεις για λίγο; Φυσικά, να βάλετε τον εαυτό σας μέσα σε ένα βιβλίο και να μεταφερθείτε σε άλλους κόσμους, (είτε είναι νέο είτε το αγαπημένο σας), ή να ακούσετε ένα ενδιαφέρον podcast!

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.