WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Δείτε πώς η φροντίδα ενός ζώου μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της κατάθλιψης και του άγχους


27 Νοεμβρίου 2020

Δείτε πώς η φροντίδα ενός ζώου μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της κατάθλιψης και του άγχους

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων γνωρίζουν για τις χαρές που έρχονται, όταν μοιράζονται τη ζωή τους μαζί με τους τετράποδους φίλους τους. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο που πρόσφατα άρχισαν οι μελέτες να διερευνούν επιστημονικά τα οφέλη του ανθρώπινου-ζωικού δεσμού.

Τα κατοικίδια έχουν εξελιχθεί ώστε να εξοικειωθούν με τη συμπεριφορά και τα συναισθήματά μας. Τα σκυλιά, για παράδειγμα, είναι σε θέση να κατανοήσουν πολλές από τις λέξεις που χρησιμοποιούμε, αλλά μπορούν ακόμη καλύτερα να ερμηνεύσουν τον τόνο της φωνής μας, τη γλώσσα του σώματος και τις χειρονομίες. Και όπως κάθε καλός φίλος, ένας πιστός σκύλος θα σας κοιτάξει στα μάτια  για να καταλάβει τη συναισθηματική σας κατάσταση και να προσπαθήσει να κατανοήσει τι σκέφτεστε και αισθάνεστε.

Τα κατοικίδια, ειδικά οι σκύλοι και οι γάτες, μπορούν να μειώσουν το άγχος και την κατάθλιψη, να διευκολύνουν τη μοναξιά, να ενθαρρύνουν την άσκηση και την ευχαρίστηση, ακόμη και να βελτιώσουν την καρδιαγγειακή σας υγεία. Η φροντίδα ενός ζώου μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να μεγαλώσουν πιο ασφαλή και ενεργά. Τα κατοικίδια παρέχουν επίσης πολύτιμη συντροφιά για τους ηλικιωμένους. Ίσως το πιο σημαντικό όμως, είναι πως ένα κατοικίδιο μπορεί να προσθέσει πραγματική χαρά και άνευ όρων αγάπη στη ζωή σας.

Πώς τα κατοικίδια μπορούν να επηρεάσουν την υγεία σας.

Μελέτες έχουν δείξει ότι:

- Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων είναι λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από κατάθλιψη σε σχέση με εκείνους χωρίς κατοικίδια.

- Τα άτομα που ζουν με ένα ή περισσότερα κατοικίδια έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση σε καταστάσεις άγχους. Μία μελέτη διαπίστωσε ακόμη ότι όταν άτομα με οριακή υπέρταση υιοθέτησαν σκύλους από καταφύγιο ζώων, η αρτηριακή τους πίεση μειώθηκε σημαντικά εντός πέντε μηνών.

- Το παιχνίδι με σκύλο ή γάτα μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σεροτονίνης και ντοπαμίνης, που ηρεμούν και χαλαρώνουν.

- Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων έχουν χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης, σε σχέση με εκείνους που δεν έχουν κατοικίδια ζώα.

- Οι ασθενείς με καρδιακή προσβολή επιβιώνουν περισσότερο όταν ζουν με ένα κατοικίδιο, σε σχέση με εκείνους που δεν έχουν.

- Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων άνω των 65 ετών πραγματοποιούν 30% λιγότερες επισκέψεις στους γιατρούς, από αυτούς που δεν έχουν κατοικίδια ζώα.

Ένας από τους λόγους για όλα αυτά τα θεραπευτικά αποτελέσματα είναι ότι τα κατοικίδια ζώα ικανοποιούν τη βασική ανθρώπινη ανάγκη για αφή. Ακόμα και οι εγκληματίες στη φυλακή δείχνουν μακροχρόνιες αλλαγές στη συμπεριφορά τους μετά από αλληλεπίδραση με κατοικίδια ζώα, γιατί πολλοί από αυτούς βιώνουν αμοιβαία στοργή για πρώτη φορά. Η αγκαλιά ή το χάιδεμα ενός ζώου μπορεί να σας ηρεμήσει πολύ γρήγορα, όταν είστε αγχωμένοι ή ανήσυχοι. Η συντροφιά ενός κατοικίδιου μπορεί επίσης να διευκολύνει τη μοναξιά, ενώ τα περισσότερα σκυλιά είναι ένα μεγάλο ερέθισμα για άσκηση, η οποία μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τη διάθεσή σας και να ανακουφίσει την κατάθλιψη.

Πώς τα κατοικίδια ζώα μπορούν να σας βοηθήσουν να κάνετε αλλαγές σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. 

Η υιοθέτηση υγιεινών αλλαγών παίζει σημαντικό ρόλο στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, του άγχους, του στρες και της διπολικής διαταραχής. Η φροντίδα ενός ζώου μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε υγιεινές αλλαγές στον τρόπο ζωής:

Αύξηση της άσκησης. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων είναι πολύ πιο πιθανό να πληρούν τις καθημερινές τους απαιτήσεις άσκηση. Επίσης η άσκηση κάνει καλό όχι μόνο σε εσάς, αλλά και στον σκύλο, αφού εμβαθύνει τη σχέση μεταξύ σας, μειώνει τα περισσότερα προβλήματα συμπεριφοράς σε σκύλους και διατηρεί το κατοικίδιο ζώο υγιές.

Παροχή συντροφιάς. Η συντροφικότητα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της κατάθλιψης και ακόμη και να προσθέσει χρόνια στη ζωή σας. Από την άλλη μεριά η απομόνωση και η μοναξιά μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα κατάθλιψης. Η φροντίδα ενός ζώου μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε ότι έχετε έναν σκοπό και επίσης μπορεί να απομακρύνει τις αρνητικές σκέψεις, ειδικά εάν ζείτε μόνοι. Και τίποτα δεν είναι πιο όμορφο από το να επιστρέφεις στο σπίτι και να αντικρίζεις μια ουρά να κουνιέται ή μια γάτα να γουργουρίζει. 

Μείωση του άγχους. Η συντροφιά ενός ζώου μπορεί να προσφέρει να μειώσει το άγχος και να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση σε άτομα που ανησυχούν να βγουν στον κόσμο. Επειδή τα κατοικίδια τείνουν να ζουν τη στιγμή - δεν ανησυχούν για το τι συνέβη χθες ή τι μπορεί να συμβεί αύριο - μπορούν να σας βοηθήσουν να εκτιμήσετε τη χαρά του τώρα. 

Προσθήκη ρουτίνας στην καθημερινότητα. Πολλά κατοικίδια ζώα χρειάζονται τακτικό πρόγραμμα σίτισης και άσκησης. Η συνεπής ρουτίνα διατηρεί ένα ζώο ισορροπημένο και ήρεμο - και μπορεί να λειτουργήσει θετικά και για εσάς. Ανεξάρτητα από τη διάθεσή σας - κατάθλιψη ή άγχος - μια απλή ματιά από το κατοικίδιο ζώο σας και θα πρέπει να σηκωθείτε από το κρεβάτι για να το ταΐσετε, να ασκηθείτε μαζί και γενικά να το φροντίσετε.

Τα οφέλη για την υγεία των κατοικίδιων για ηλικιωμένους.

Εκτός από την παροχή ζωτικής συντροφιάς, η κατοχή ενός κατοικίδιου ζώου μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην υγιή γήρανση, βοηθώντας σας να:

Βρείτε νόημα και χαρά στη ζωή. Καθώς μεγαλώνετε, θα χάσετε πράγματα που προηγουμένως απασχολούσαν τον χρόνο σας και έδιναν σκοπό στη ζωής σας. Μπορεί να αποσυρθείτε από την καριέρα σας ή τα παιδιά σας να φύγουν. Η φροντίδα ενός κατοικίδιου ζώου μπορεί να φέρει ευχαρίστηση και να ενισχύσει το ηθικό, την αισιοδοξία και την αίσθηση της αυτοεκτίμησής σας. Επιλέγοντας να υιοθετήσετε ένα κατοικίδιο από ένα καταφύγιο, μπορεί να προσθέσετε στην αίσθηση της εκπλήρωσης, γιατί γνωρίζετε ότι έχετε παράσχει ένα σπίτι σε ένα κατοικίδιο ζώο που το είχε τόσο πολύ ανάγκη. 

Να κοινωνικοποιηθείτε περισσότερο. Η διατήρησης ενός κοινωνικού κύκλου δεν είναι πάντα εύκολη καθώς μεγαλώνετε, ενώ η δημιουργία νέων φίλων μπορεί να γίνει δυσκολότερη. Τα κατοικίδια, ειδικά τα σκυλιά, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για τους ηλικιωμένους να συναντήσουν καινούριους ανθρώπους .

Να είστε πιο ενεργοί και υγιείς. Τα σκυλιά και οι γάτες ενθαρρύνουν το παιχνίδι, το γέλιο και την άσκηση, τα οποία μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να αυξήσουν την ενέργειά σας.

Τα οφέλη για την υγεία των παιδιών.

Όχι μόνο τα παιδιά που μεγαλώνουν με κατοικίδια ζώα έχουν μικρότερο κίνδυνο αλλεργιών και άσθματος, πολλά επίσης μαθαίνουν την ευθύνη, τη συμπόνια και την ενσυναίσθηση.
Σε αντίθεση με τους γονείς ή τους δασκάλους, τα κατοικίδια δεν κρίνουν ποτέ. Πάντα αγαπούν και η απλή παρουσία τους στο σπίτι μπορεί να συμβάλει στην αίσθηση ασφάλειας στα παιδιά. Έχοντας ένα ζώο μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του άγχους του χωρισμού στα παιδιά, όταν η μαμά και ο μπαμπάς πάρουν διαζύγιο.

Ένα κατοικίδιο μπορεί να κάνει το παιδί να νιώσει σημαντικό και να το βοηθήσει να αναπτύξει μια θετική αυτο-εικόνα

Τα παιδιά που είναι συναισθηματικά προσκολλημένα στα κατοικίδια ζώα τους, μπορούν πιο εύκολα να οικοδομήσουν σχέσεις με άλλους ανθρώπους. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι τα κατοικίδια ζώα μπορούν να ηρεμήσουν τα υπερκινητικά ή τα υπερβολικά επιθετικά παιδιά. Φυσικά, τόσο το ζώο όσο και το παιδί πρέπει να εκπαιδευτούν ώστε να συμπεριφέρονται κατάλληλα μεταξύ τους.

Τα παιδιά και οι ενήλικες μπορούν να επωφεληθούν από το παιχνίδι με τα κατοικίδια ζώα, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν πηγή ηρεμίας και χαλάρωσης, καθώς και πηγή τόνωσης για τον εγκέφαλο και το σώμα. Το παιχνίδι μπορεί να διεγείρει τη φαντασία και την περιέργεια ενός παιδιού. Η εκπαίδευση ενός σκύλου για να εκτελέσει ένα νέο κόλπο, για παράδειγμα, μπορεί να διδάξει στα παιδιά τη σημασία της επιμονής. Τέλος η φροντίδα ενός ζώου μπορεί να προσφέρει το πιο σημαντικό όφελος σε ένα παιδί: τεράστια χαρά.

Πώς να επιλέξετε ένα κατοικίδιο.

Εάν έχετε αποφασίσει ότι υιοθέτηση ενός κατοικίδιου ζώου είναι σωστή για εσάς, συγχαρητήρια: πρόκειται να ανοίξετε τη ζωή σας σε μια μοναδική και ικανοποιητική σχέση. Ενώ τα άτομα που έχουν κατοικίδια ζώα τείνουν να είναι πιο ευτυχισμένα, πιο ανεξάρτητα και να αισθάνονται πιο ασφαλή από εκείνα που δεν έχουν κατοικίδια ζώα, είναι σημαντικό να επιλέξετε τον τύπο του ζώου που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες και τον τρόπο ζωής σας. Μιλήστε με όλα τα μέλη της οικογένειας και συμφωνήστε για το είδος του ζώου που θέλετε αλλά και που μπορείτε να φροντίσετε. 

Είναι σημαντικό να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας σχετικά με τον τρόπο ζωής που θέλετε να διατηρήσετε και το είδος του κατοικίδιου ζώου που θα θέλατε να φροντίσετε. Εάν έχετε αμφιβολίες για τη φροντίδα ενός μεγαλύτερου ζώου, ξεκινήστε με ένα μικρότερο σε μέγεθος. Πηγαίνετε σε ένα καταφύγιο ζώων και δώστε αγάπη σε ένα αδεσποτάκι. Το μόνο σίγουρο είναι πως θα σας ευγνωμονεί για πάντα. 
 

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.