WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά σας να περάσουν όμορφα τις γιορτές εν μέσω πανδημίας


5 Δεκεμβρίου 2020

Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά σας να περάσουν όμορφα τις γιορτές εν μέσω πανδημίας

Αναμφισβήτητα, το 2020 ήταν η πιο δύσκολη χρονιά. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα παιδιά  και τους νέους, αφού όχι μόνο δεν βλέπουν τους φίλους τους, αναγκάστηκαν να προσαρμοστούν και στην εικονική μάθηση, λόγω της κοινωνικής απόστασης. Και μέσα σε όλα αυτά έρχονται και οι γιορτές, με αποτέλεσμα πολλοί γονείς να αναζητούν καθοδήγηση σχετικά με το πώς να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αντιμετωπίσουν μια περίοδο διακοπών που θα είναι μοναδική και διαφορετική φέτος λόγω της παγκόσμιας πανδημίας. 

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνο όπου πολλοί περίμεναν με ανυπομονησία τις μεγάλες οικογενειακές συγκεντρώσεις, φέτος αυτή η περίοδος των διακοπών θα είναι πολύ διαφορετική. Οι οικογενειακές παραδόσεις και εκδηλώσεις ενδέχεται να ακυρωθούν. Τα ταξίδια θα ακυρωθούν και η αφιέρωση πολύτιμου χρόνου με τους αγαπημένους μας θα είναι περιορισμένη λόγω των φυσικών αποστάσεων και προφυλάξεων ασφαλείας. Ορισμένες οικογένειες ενδέχεται να επηρεαστούν οικονομικά λόγω της οικονομικής επιρροής της πανδημίας. Μερικοί νέοι μπορεί να έχουν χάσει μέλη της οικογένειας λόγω του κορωνοϊού και μπορεί να είναι η πρώτη φορά που θα περάσουν τις γιορτές χωρίς τα αγαπημένα πρόσωπα. Αναμφίβολα είναι μια δύσκολη στιγμή για πολλά από τα παιδιά.

Γι αυτό λοιπόν σας παραθέτουμε μερικές συμβουλές για το πώς να βοηθήσετε τα παιδιά σας να περάσουν καλύτερα στις διακοπές κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ξεκινήστε να κάνετε σχέδια. 

Αναπτύξτε ένα σχέδιο για το πώς θα είναι φέτος οι γιορτές και συζητήστε το με τα παιδιά σας. Θα υπάρξουν εικονικές οικογενειακές εκδηλώσεις με μέλη της οικογένειας; Θα μιλήσουν στο διαδίκτυο με τους φίλους τους; Όλα αυτά μπορεί να βοηθήσουν τα παιδιά σας να ανακουφιστούν από το άγχος που ενδεχομένως νιώθουν. 

Προσπαθήστε να κατανοήσετε το πώς νιώθει το παιδί σας. 

Το παιδί σας μπορεί να δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει την τρέχουσα κρίση στη δημόσια υγεία. Ακούστε τα συναισθήματα του και παρακολουθήστε προσεκτικά τις συμπεριφορές του. Εάν διαπιστώσετε ότι η συμπεριφορά του έχει αλλάξει προς το χειρότερο, τότε μη διστάσετε να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια. 

Επικοινωνήστε με τα παιδιά σας.

Προσπαθείτε να έχετε επικοινωνία με τα παιδιά σας σχετικά με τα συναισθήματά τους και σχετικά με το πώς η πανδημία θα επηρεάσει τις διακοπές τους. Διατηρήστε την επικοινωνία και τις πληροφορίες σε επίπεδα ανάλογα με την ηλικία. 

Να είστε ευέλικτοι και δημιουργικοί.

Αντί να ακυρώσετε τα σχέδια της σεζόν των διακοπών σας, η ανάπτυξη δημιουργικών λύσεων μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε μια σπίθα διακοπών και όμορφες αναμνήσεις. Ιδέες όπως εικονικές οικογενειακές συγκεντρώσεις και μικρότερες οικογενειακές εκδηλώσεις με κατάλληλη προφύλαξη μπορεί να είναι χρήσιμες. 

Βοηθήστε το παιδί σας να διατηρήσει τη ρουτίνα του.

Παρόλο που η περίοδος των διακοπών μπορεί να φέρει ιδιαίτερες προκλήσεις, είναι σημαντικό όλα τα παιδιά να διατηρούν τη ρουτίνα τους, ακόμη και κατά τη διάρκεια των διακοπών. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας κοιμάται τουλάχιστον 8 ώρες κάθε βράδυ. Συμμετάσχετε μαζί του σε σωματική άσκηση τουλάχιστον πέντε ημέρες την εβδομάδα. Ενθαρρύνετε διασκεδαστικές και θετικές δραστηριότητες. Εξετάστε το ενδεχόμενο να αφήσετε το παιδί σας να περάσει χρόνο με μερικούς φίλους και αγαπημένα πρόσωπα, για να νιώθει ότι κοινωνικοποιείται. 
 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.