WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς να σηκωθείτε από το κρεβάτι το πρωί όταν έχετε κατάθλιψη


7 Δεκεμβρίου 2020

Πώς να σηκωθείτε από το κρεβάτι το πρωί όταν έχετε κατάθλιψη

Η κατάθλιψη παρουσιάζει τόσες πολλές προκλήσεις. Κόπωση, αϋπνία, ελέγξτε, αύξηση βάρους - και απώλεια βάρους και πολλά άλλα δυσάρεστα συμπτώματα. 

Η ζωή με κατάθλιψη είναι δύσκολη, ανεξάρτητα από τα συμπτώματα που αντιμετωπίζετε. Μερικές φορές, μόνο η πράξη να σηκωθείτε από το κρεβάτι μπορεί να φαίνεται τόσο μεγάλο εμπόδιο που δεν είστε σίγουροι πώς το κάνουν όλοι κάθε μέρα. Και εάν έχετε διαταραχές ύπνου, τότε θα πρέπει να αντιμετωπίσετε ταυτόχρονα την αϋπνία και υπερυπνία (όταν κοιμάστε πάρα πολύ).

Φυσικά η συνεργασία σας με έναν ειδικό υγείας είναι υψίστης σημασίας, παρόλα αυτά οι παρακάτω συμβουλές μπορεί να σας βοηθήσουν ώστε να καταφέρετε να αντιμετωπίσετε ίσως μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις: να σηκωθείτε από το κρεβάτι. 
 
Δημιουργήστε μια πρωινή ρουτίνα για την οποία αξίζει να ξυπνήσετε

Πολλοί άνθρωποι με κατάθλιψη δυσκολεύονται να σηκωθούν από το κρεβάτι και το μόνο που σκέφτονται είναι πώς θα καταφέρουν να βγουν από την πόρτα. Αλλά αν δημιουργήσετε μια πρωινή ρουτίνα, για την οποία αξίζει να ξυπνήσετε, μπορεί να έχετε μια διαφορετική προοπτική για το πρωί.

Ξεκινήστε με τα βασικά

Ξεκινήστε με τα πιο απλά: Απλώς προσπαθήστε να καθίσετε στο κρεβάτι. Σπρώξτε τα μαξιλάρια σας προς τα πάνω και ίσως να έχετε ένα επιπλέον μαξιλάρι κοντά σας για να στηρίξετε τον εαυτό σας. Μερικές φορές μόνο η πράξη του καθίσματος μπορεί να σας φέρει πιο κοντά στο να σηκωθείτε, να ετοιμαστείτε και να ξεκινήσετε τη μέρα σας.

Αρχίστε να σκέφτεστε το φαγητό ή τον καφέ

Η σκέψη για το φαγητό ή το πρώτο σας φλιτζάνι καφέ μπορεί να είναι ένα μεγάλο κίνητρο. Εάν το στομάχι σας αρχίσει να γκρινιάζει και αρχίσετε να σκέφτεστε τι θα φάτε, μπορεί να έχετε περισσότερες πιθανότητες να σηκωθείτε. Αυτό όμως δεν λειτουργεί πάντα, ειδικά αν αντιμετωπίζετε απώλεια όρεξης από κατάθλιψη. Ωστόσο, γνωρίζετε ότι το να τρώτε κάτι το πρωί - ακόμα κι αν είναι μόνο ένα κομμάτι ψωμί - θα σας βοηθήσει να σηκωθείτε. Επιπλέον, εάν παίρνετε φάρμακα το πρωί, είναι συνήθως καλή ιδέα να βάλετε κάτι στο στομάχι σας.

Δοκιμάστε να βάλετε το ξυπνητήρι μακριά

Μια άλλη λύση είναι να βάλετε το ξυπνητήρι ή το κινητό σας μακριά από το κρεβάτι, έτσι ώστε όταν αρχίσει να χτυπάει να πρέπει να σηκωθείτε για να το κλείσετε. 

Γράψτε κάτι

Το χαρτί και το στυλό μπορεί να φαίνονται ντεμοντέ, αλλά η επιρροή που έχουν, σίγουρα δεν είναι. Σκεφτείτε να γράψετε κάτι για το οποίο είστε ευγνώμονες κάθε μέρα. Ή ακόμα καλύτερα, γράψτε κάτι για το οποίο νιώθετε ευγνωμοσύνη  το βράδυ και ξαναδιαβάστε το, το πρωί. Η υπενθύμιση για τα θετικά στη ζωή σας μπορεί να σας βοηθήσει να ξεκινήσετε την ημέρα σας λίγο καλύτερα.

Μια άλλη επιλογή είναι να εστιάσετε στο κατοικίδιο ζώο που μπορεί να έχετε, και που έχει αποδειχθεί ότι παρέχει πολλά οφέλη. Οι τετράποδοι φίλοι μας μπορούν να είναι ένα μεγάλο κίνητρο για να ξυπνήσετε το πρωί, είτε για να τους ταΐσετε, να τους βγάλετε βόλτα ή να τους χαϊδέψετε. Το να περνάτε λίγα λεπτά με το κατοικίδιο ζώο σας, μπορεί να έχει εξαιρετικά θετική επίδραση στη διάθεσή σας.

Μη βιαστείτε να σηκωθείτε και να ετοιμαστείτε

Αφήστε τον εαυτό σας να ελέγξει το email σας ή παρακολουθήστε ένα χαριτωμένο βίντεο με ζώα για να ξεκινήσετε τη μέρα σας. Για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα μείνετε όλο το πρωί στο κρεβάτι, χαζεύοντας στο κινητό, ρυθμίστε ένα χρονόμετρο. Θυμηθείτε να δημιουργήσετε μια ρουτίνα που θα απολαμβάνετε, και ίσως να μην αντιμετωπίζετε το πρωινό ξύπνημα με καχυποψία ή με κάτι που πρέπει να γίνει αναγκαστικά. 

Εάν η κατάθλιψή σας είναι πιο σοβαρή ή το ότι δεν μπορείτε να σηκωθείτε από το κρεβάτι γίνεται χρόνιο πρόβλημα, μην φοβάστε να ζητήσετε βοήθεια. Ζείτε με κάποιον; Έχετε έναν φίλο ή συνάδελφο; Μην φοβάστε να τους ζητήσετε να είναι μέρος της ρουτίνας σας.

Εάν συζείτε με κάποιον, ζητήστε του να σας ξυπνήσει ή ίσως να καθίσει μαζί σας. Μπορεί να είναι οτιδήποτε από το να φτιάχνετε καφέ το πρωί ή να βεβαιωθείτε ότι σας βοήθησε να σηκωθείτε από το κρεβάτι πριν φύγει για τη δουλειά.

Μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε με έναν συνάδελφο, ο οποίος μπορεί να σας πάρει τηλέφωνο όταν χρειαστεί να σηκωθείτε από το κρεβάτι το πρωί. Πέντε λεπτά ενθαρρυντικής συζήτησης μπορεί να σας βάλει σε καλύτερη διάθεση για την επόμενη μέρα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι συμπονετικοί και ανοιχτοί στη βοήθεια. Δεν χρειάζεται να μοιραστείτε ολόκληρο το ιστορικό της ψυχικής υγείας σας για να καταλάβουν ότι κάτι συμβαίνει. Το να γνωρίζει κάποιος ότι περνάτε μια δύσκολη στιγμή, μπορεί να είναι αρκετό.

Μπορεί να είναι δύσκολο να ζητήσετε βοήθεια αρχικά, οπότε θυμηθείτε αυτό: Δεν είστε βάρος και όσοι σας αγαπούν, πιθανότατα θα χαρούν να βοηθήσουν.

Σίγουρα θα υπάρξουν μέρες που απλά νομίζετε ότι δεν μπορείτε να σηκωθείτε. Δεν πειράζει. Πάρτε τον χρόνο σας και μην είστε αυστηροί με τον εαυτό σας. Μπορεί να σκεφτείτε, είμαι τεμπέλης, δεν είμαι αρκετά καλός, είμαι άχρηστος. Αλλά αυτά δεν είναι αλήθεια. Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας με τον ίδιο τρόπο που θα κάνατε με τους άλλους. Εάν αρχίσετε να σπάτε αυτόν τον φαύλο κύκλο, ίσως την επόμενη φορά να σηκωθείτε το πρωί πιο εύκολα. 

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr

 

 

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.