WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Κατάθλιψη στην εφηβεία: Πώς θα αναγνωρίσετε τα συμπτώματα και θα βοηθήσετε το παιδί σας


10 Ιανουαρίου 2021

Κατάθλιψη στην εφηβεία: Πώς θα αναγνωρίσετε τα συμπτώματα και θα  βοηθήσετε το παιδί σας

Τα εφηβικά χρόνια μπορεί να είναι εξαιρετικά σκληρά και η κατάθλιψη επηρεάζει τους εφήβους πολύ συχνά από ό, τι πολλοί από εμάς συνειδητοποιούμε.

Στην πραγματικότητα, εκτιμάται ότι ένας στους πέντε εφήβους από όλα τα κοινωνικά στρώματα θα υποφέρει από κατάθλιψη κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια των εφηβικών του χρόνων. Ωστόσο, ενώ η κατάθλιψη είναι θεραπεύσιμη, οι περισσότεροι έφηβοι δεν λαμβάνουν ποτέ βοήθεια.

Η κατάθλιψη των εφήβων είναι ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας που επηρεάζει κάθε πτυχή της ζωής τους. Ευτυχώς όμως είναι θεραπεύσιμη και οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν. Η αγάπη, η καθοδήγηση και η υποστήριξή σας μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά τον έφηβο να ξεπεράσει την κατάθλιψη και να ξανακερδίσει τη ζωή του.

Ενώ περιστασιακές κακές διαθέσεις ή συμπεριφορές πρέπει είναι φυσιολογικές κατά τη διάρκεια της εφηβείας, η κατάθλιψη είναι κάτι διαφορετικό και οι αρνητικές επιπτώσεις της υπερβαίνουν πολύ τη μελαγχολική διάθεση. Η κατάθλιψη μπορεί να καταστρέψει την προσωπικότητα του εφήβου, προκαλώντας μια συντριπτική αίσθηση θλίψης, απελπισίας ή θυμού. Πολλές επαναστατικές και ανθυγιεινές συμπεριφορές μπορεί να είναι ενδείξεις κατάθλιψης. 

Παρακάτω θα δείτε πώς οι έφηβοι «ενεργούν» σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τον συναισθηματικό τους πόνο. 

Προβλήματα στο σχολείο.  Η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες συγκέντρωσης. Στο σχολείο, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κακή παρακολούθηση, πτώση των βαθμών ή απογοήτευση.

Κατάχρηση ναρκωτικών και αλκοόλ.  Οι έφηβοι μπορεί να χρησιμοποιήσουν το αλκοόλ ή τα ναρκωτικά σε μια προσπάθεια αυτοθεραπείας από την κατάθλιψη. Δυστυχώς, η κατάχρηση ουσιών κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Χαμηλή αυτοεκτίμηση.  Η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει και να εντείνει τα συναισθήματα της της ντροπής, της αποτυχίας και της αναξιότητας.

Εθισμός στο διαδίκτυο. Οι έφηβοι μπορεί να συνδέονται στο διαδίκτυο για να ξεφύγουν από τα προβλήματά τους, αλλά η υπερβολική χρήση αυξάνει την απομόνωσή τους, καθιστώντας τους πιο καταθλιπτικούς.

Απερίσκεπτη συμπεριφορά.  Οι καταθλιπτικοί έφηβοι ενδέχεται να εμπλέκονται σε επικίνδυνες ή υψηλού κινδύνου συμπεριφορές, όπως απερίσκεπτη οδήγηση, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και μη ασφαλές σεξ.

Βία. Μερικοί έφηβοι με κατάθλιψη - συνήθως αγόρια που είναι θύματα εκφοβισμού - μπορούν να γίνουν επιθετικοί και βίαιοι.

Η κατάθλιψη των εφήβων σχετίζεται επίσης με μια σειρά άλλων προβλημάτων ψυχικής υγείας, όπως διατροφικές διαταραχές και αυτοτραυματισμοί. Και ενώ μπορεί να προκαλέσει τεράστιο πόνο και να διαταράξει την καθημερινή οικογενειακή ζωή, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το παιδί σας να αρχίσει να αισθάνεται καλύτερα. Το πρώτο βήμα είναι να μάθετε πώς φαίνεται η κατάθλιψη των εφήβων και τι να κάνετε αν εντοπίσετε τα προειδοποιητικά σημάδια.

Διαφορές της κατάθλιψης στους εφήβους από τους ενήλικες 

Σε αντίθεση με τους ενήλικες, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν βοήθεια από μόνοι τους, οι έφηβοι βασίζονται σε γονείς, δασκάλους ή άλλους φροντιστές για να τους παρέχουν τη βοήθεια που χρειάζονται. Αλλά αυτό δεν είναι πάντα εύκολο, γιατί οι έφηβοι με κατάθλιψη δεν φαίνονται απαραίτητα λυπημένοι. Αντ 'αυτού, η ευερεθιστότητα, ο θυμός και η ταραχή μπορεί να είναι τα πιο εμφανή συμπτώματα.

Η κατάθλιψη στους εφήβους μπορεί να φαίνεται πολύ διαφορετική από την κατάθλιψη σε ενήλικες. Τα ακόλουθα συμπτώματα είναι πιο συνηθισμένα στους εφήβους παρά στους ενήλικες.

Ευερέθιστη ή θυμωμένη διάθεση. Όπως σημειώνεται, η ευερεθιστότητα είναι συχνά η κυρίαρχη διάθεση σε καταθλιπτικούς εφήβους. Ένας καταθλιπτικός έφηβος μπορεί να είναι γκρινιάρης, εχθρικός ή επιρρεπής σε οργισμένες εκρήξεις.

Ανεξήγητοι πόνοι. Οι καταθλιπτικοί έφηβοι συχνά διαμαρτύρονται για σωματικές παθήσεις όπως πονοκεφάλους ή στομαχόπονο. Εάν μια ενδελεχής φυσική εξέταση δεν αποκαλύψει ιατρική αιτία, αυτοί οι πόνοι μπορεί να υποδηλώνουν κατάθλιψη.

Ακραία ευαισθησία στην κριτική. Οι καταθλιπτικοί έφηβοι μαστίζονται από συναισθήματα ενοχής, καθιστώντας τους εξαιρετικά ευάλωτους σε κριτική, απόρριψη και αποτυχία. 

Απόσυρση από μερικούς, αλλά όχι από όλους τους ανθρώπους. Ενώ οι ενήλικες τείνουν να απομονώνονται όταν έχουν κατάθλιψη, οι έφηβοι συνήθως διατηρούν μερικές φιλίες. Ωστόσο μπορεί να κοινωνικοποιούνται λιγότερο από πριν, να απομακρυνθούν από τους γονείς τους ή να αρχίσουν να κάνουν παρέα με άλλα άτομα.  

Εάν δεν είστε βέβαιοι αν το παιδί σας έχει κατάθλιψη ή απλώς «είναι έφηβος», σκεφτείτε πόσο καιρό τα συμπτώματα συνεχίζονται, πόσο σοβαρά είναι και πόσο διαφορετικό είναι το παιδί σας από τον συνηθισμένο του εαυτό. Οι ορμόνες και το άγχος μπορούν να εξηγήσουν την περιστασιακή εφηβική κρίση- αλλά όχι τη συνεχή και αδιάκοπη δυστυχία, λήθαργο ή ευερεθιστότητα.

Πώς να βοηθήσετε έναν καταθλιπτικό έφηβο

Η κατάθλιψη είναι καταστροφική όταν αφεθεί χωρίς θεραπεία, οπότε μην περιμένετε και μην ελπίζετε ότι τα ανησυχητικά συμπτώματα θα εξαφανιστούν.

Εάν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας είναι καταθλιπτικό, εκφράστε τις ανησυχίες σας με έναν τρυφερό μη επικριτικό τρόπο. Ακόμα κι αν δεν είστε σίγουροι ότι η κατάθλιψη είναι το πρόβλημα, οι ενοχλητικές συμπεριφορές και τα περίεργα συναισθήματα που παρατηρείτε μπορεί να είναι σημάδια ενός προβλήματος που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Ξεκινήστε έναν διάλογο ενημερώνοντας τον έφηβο για τα συγκεκριμένα συμπτώματα κατάθλιψης που έχετε παρατηρήσει. Στη συνέχεια, ζητήστε από το παιδί σας να μοιραστεί τι περνάει. Προσπαθήστε να μην κάνετε πολλές ερωτήσεις (οι περισσότεροι έφηβοι δεν θέλουν να αισθάνονται προστατευμένοι ή καταπιεσμένοι), αλλά καταστήστε σαφές ότι είστε έτοιμοι και πρόθυμοι να παρέχετε όποια υποστήριξη χρειάζονται.

Πώς να επικοινωνήσετε με έναν καταθλιπτικό έφηβο

Εστίαση στην ακρόαση και όχι στη διάλεξη. Αντισταθείτε σε κάθε επιθυμία να ασκήσετε κριτική ή να κρίνετε όταν ο έφηβος αρχίσει να μιλά. Το σημαντικό είναι ότι το παιδί σας επικοινωνεί. 

Να είστε ευγενικοί αλλά επίμονοι. Μην εγκαταλείψετε την προσπάθεια. Το να μιλάει για την κατάθλιψη μπορεί να είναι πολύ δύσκολο για τον έφηβο. Ακόμα κι αν το θέλει, μπορεί να δυσκολευτεί να εκφράσει αυτό που νιώθει. 

Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας. Εάν το παιδί σας ισχυρίζεται ότι όλα είναι καλά, αλλά δεν έχει καμία εξήγηση για το τι προκαλεί την καταθλιπτική συμπεριφορά, θα πρέπει να εμπιστευτείτε το ένστικτό σας. Εάν ο έφηβος δεν θέλει να σας μιλήσει, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να στραφείτε σε έναν τρίτο: έναν σχολικό σύμβουλο, έναν αγαπημένο δάσκαλο ή έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. 

Αφιερώστε χρόνο κάθε μέρα για να μιλήσετε, χωρίς περισπασμούς. Η επικοινωνία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη μείωση της κατάθλιψης του εφήβου. Και να θυμάστε: το να μιλάτε για κατάθλιψη ή για τα συναισθήματα του εφήβου, δεν θα επιδεινώσει την κατάσταση, αλλά η υποστήριξή σας μπορεί να κάνει όλη τη διαφορά στην ανάρρωσή του.

Καταπολέμηση της κοινωνικής απομόνωσης. Κάντε ό, τι μπορείτε για να διατηρήσετε τον έφηβο συνδεδεμένο με άλλους. Ενθαρρύνετε τον να βγει με φίλους ή να προσκαλέσει φίλους. Προτείνετε δραστηριότητες,  που εκμεταλλεύονται τα ενδιαφέροντα και τα ταλέντα του. Ενώ ο έφηβός σας μπορεί να μην έχει κίνητρα και ενδιαφέρον στην αρχή, με τον καιρό θα να αρχίσει να αισθάνεται καλύτερα.

Η σωματική και ψυχική υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Η κατάθλιψη επιδεινώνεται από την αδράνεια, τον ανεπαρκή ύπνο και την κακή διατροφή. Δυστυχώς, οι έφηβοι είναι γνωστοί για τις ανθυγιεινές τους συνήθειες: να κοιμούνται αργά, να τρώνε πρόχειρο φαγητό και να ξοδεύουν ώρες στα τηλέφωνα και τους υπολογιστές. Αλλά ως γονέας, μπορείτε να καταπολεμήσετε αυτές τις συμπεριφορές δημιουργώντας ένα υγιές, υποστηρικτικό περιβάλλον στο σπίτι.

Η άσκηση είναι απαραίτητη για την ψυχική υγεία, οπότε ενεργοποιήστε τον έφηβο. Στην ιδανική περίπτωση, οι έφηβοι πρέπει να έχουν τουλάχιστον μία ώρα σωματικής άσκησης την ημέρα. Σκεφτείτε έξω από το κουτί: βόλτα του σκύλου,  χορός, πεζοπορία, ποδήλατο, το σκέιτμπορντ - όσο κινούνται, είναι ωφέλιμο.

Παρέχετε θρεπτικά, ισορροπημένα γεύματα. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας τρέφεται σωστά και παίρνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τη βέλτιστη υγεία του εγκεφάλου και την αύξηση της διάθεσης. 

Ενθαρρύνετε τον ύπνο. Οι έφηβοι χρειάζονται περισσότερο ύπνο από τους ενήλικες για να έχουν ενέργεια- έως και 9-10 ώρες κάθε βράδυ. 

Τέλος είναι σημαντικό να έχετε υπομονή. Ο δρόμος της κατάθλιψης του εφήβου μπορεί να είναι δύσκολος, οπότε να είστε υπομονετικοί. Να χαίρεστε με τις μικρές νίκες και προετοιμαστείτε για την περιστασιακή αποτυχία. Το πιο σημαντικό είναι να μην κρίνετε τον εαυτό σας και να μην συγκρίνετε την οικογένειά σας με τους άλλους.

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr

 

 


 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.