Όταν περιβάλλεστε από κακές ειδήσεις είτε θα τις αποφύγετε είτε θα τις διαβάσετε με εμμονή και θα μάθετε την κάθε μικρή λεπτομέρεια. Οι περισσότεροι άνθρωποι συνήθως ακολουθούν τη δεύτερη επιλογή, κυρίως το τελευταίο διάστημα. Μάλιστα υπάρχει και όρος για αυτή την ασχολία και ονομάζεται doomscrolling.
Πιο συγκεκριμένα το doomscrolling περιγράφει την επιθυμία κάποιου να σερφάρει συνέχεια σε κακές ειδήσεις ή να αναζητάει ένα tweet που ενισχύει τα αρνητικά συναισθήματα. Και όσο οι αρνητικές ειδήσεις μας κυριεύουν τόσο ψάχνουμε απαντήσεις, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο άγχους και αβεβαιότητας.
Το πρόσφατο αβέβαιο κλίμα της πανδημίας σε συνδυασμό με τον εγκλεισμό, τροφοδότησαν την τάση να διαβάζουμε κακές ειδήσεις και να φτάνουμε στο σημείο του εθισμού. Έτσι περνάμε ώρες για να βρούμε απαντήσεις που θα μας ανακουφίσουν, όταν ήδη βρισκόμαστε σε κατάσταση άγχους και νιώθουμε θλιμμένοι, με αποτέλεσμα να καταλήγουμε ακόμα πιο φοβισμένοι και ευάλωτοι από πριν.
Πώς όμως μπορείτε να σταματήσετε αυτή τη συνήθεια;
Καταρχάς πρέπει να παραδεχτείτε ότι κάνετε doomscrolling και να αναρωτηθείτε πώς νιώθετε μετά από αυτή την ενέργεια. Σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα από πριν ή μήπως καταλήγετε να είστε πιο ανήσυχοι και αγχωμένοι; Εάν είναι το τελευταίο τότε έχετε κάνει το πρώτο βήμα και έχετε παραδεχτεί πως αυτή η συνήθεια πρέπει να σταματήσει το συντομότερο δυνατόν. Όμως όπως κάθε συνήθεια, έτσι και αυτή για να σταματήσει χρειάζεται δέσμευση, επένδυση χρόνου και υπομονή.
Αν λοιπόν νιώθετε πως υπάρχει πρόβλημα, το δεύτερο που πρέπει να κάνετε είναι να προσπαθήσετε να περιορίσετε τον χρόνο που ξοδεύετε στο διαδίκτυο. Ένας τρόπος είναι να σερφάρετε για μερικά συγκεκριμένα λεπτά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά, όταν τελειώσει η ώρα, να σταματήσετε και να μην ξανακοιτάξετε το κινητό σας για την υπόλοιπη ημέρα. Ακόμα και νιώθετε στρες που δεν σερφάρετε, μην ενδώσετε.
Εξασκηθείτε ώστε να εστιάζετε στον κόσμο γύρω σας, όχι στο τι συμβαίνει και δεν συμβαίνει στον κυβερνοχώρο των ιστότοπων κοινωνικών μέσων. Βρείτε ένα καινούριο χόμπι ή βγείτε έξω για περπάτημα. Τώρα είναι η ευκαιρία σας.
Προσπαθήστε να αναζητάτε ευχάριστες ειδήσεις που σας κάνουν να χαμογελάτε από τη χαρά και όχι λόγω της ατυχίας κάποιου άλλου.
Αποφύγετε κάθε είδους είδηση πριν τον ύπνο. Ο ύπνος είναι απαραίτητος για την ευημερία μας, αλλά το Twitter και το Instagram δεν θα σας χαρίσουν έναν ήσυχο βραδινό ύπνο.
Και τέλος να θυμάστε πως όλο αυτό θα περάσει και εμείς θα είμαστε πιο δυνατοί από ποτέ.
Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.