WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τι είναι ο σεξουαλικός εξαναγκασμός και πώς μπορεί να προληφθεί


12 Μαρτίου 2021

Τι είναι ο σεξουαλικός εξαναγκασμός και πώς μπορεί να προληφθεί

Από το κίνημα #meToo, ο όρος σεξουαλικός εξαναγκασμός αναφέρεται όλο και περισσότερο στα μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο, για πολλούς, ο όρος παραμένει ασαφής.

Τι είναι ο σεξουαλικός εξαναγκασμός

Ο σεξουαλικός εξαναγκασμός αναφέρεται σε οποιαδήποτε ανεπιθύμητη σεξουαλική δραστηριότητα που συμβαίνει μετά από πίεση και με μη φυσικούς τρόπους. Μάλιστα τα δεδομένα αναφέρουν πως μία στις τρεις γυναίκες και ένας στους δέκα άντρες έχουν βιώσει σεξουαλικό εξαναγκασμό, αν και τα ποσοστά μπορεί να είναι πολύ υψηλότερα καθώς ο σεξουαλικός εξαναγκασμός δεν είναι ακόμη καλά κατανοητός.

Ο σεξουαλικός εξαναγκασμός μπορεί να συμβεί στο πλαίσιο των συζυγικών σχέσεων και των σχέσεων γνωριμιών και είναι πιθανό να συμβεί με κάποιον με τον οποίο έχετε ήδη σχέση.

Ποια είναι τα παραδείγματα σεξουαλικού εξαναγκασμού

Ο σεξουαλικός εξαναγκασμός μπορεί να περιλαμβάνει λεκτική πίεση ή χειραγώγηση όπως τα παρακάτω παραδείγματα:

Επαναλαμβανόμενα αιτήματα ή αίσθημα ασφυξίας για σεξ .

Χρησιμοποιώντας ενοχή ή ντροπή για να πιέσεις κάποιον - θα το έκανες αν με αγάπησες.

Απειλώντας την απώλεια της σχέσης ή την απιστία εάν κάποιος δεν κάνει σεξ.

Απειλές για τα παιδιά, το σπίτι ή τη δουλειά σας.

Απειλές για ψέματα ή διάδοση φημών για εσάς.

Ωστόσο μερικές γυναίκες αναφέρουν ότι οι σύντροφοί τους χρησιμοποιούν θετικές δηλώσεις όπως φιλοφρονήσεις, υποσχέσεις και γλυκιά λόγια για να τις αναγκάσουν να κάνουν σεξ. Και ενώ η πίεση του συντρόφου σας μπορεί φαίνεται σαν ένα φυσιολογικό μέρος μιας σχέσης, οποιοσδήποτε συμμετέχει σε μια σεξουαλική δραστηριότητα επειδή αισθάνεται πίεση, είναι σεξουαλικός εξαναγκασμός.

Ποιες είναι οι συνέπειες του σεξουαλικού εξαναγκασμού

Η έρευνα έχει βρει ότι οι γυναίκες που βιώνουν σεξουαλικό εξαναγκασμό είναι πιο πιθανό να βιώσουν μετατραυματικό στρες, χαμηλή αυτοεκτίμηση, κατάθλιψη, θυμό και χαμηλότερη σεξουαλική επιθυμία και ικανοποίηση.

Πώς ξέρετε εάν έχετε υποστεί σεξουαλικό εξαναγκασμό

Το να αισθάνεστε πιεσμένοι να κάνετε σεξ, ενώ δεν θέλετε, είναι σεξουαλικός εξαναγκασμός. Οι ήπιες μορφές σεξουαλικού εξαναγκασμού μπορεί να σας κάνοθν να αισθανθείτε άσχημα για την εμπειρία, ενώ οι πιο σοβαρές μορφές μπορεί να είναι τραυματικές και να οδηγήσουν σε μόνιμες συνέπειες. Ο σεξουαλικός εξαναγκασμός παρατηρείται συχνά στο πλαίσιο καταχρηστικών σχέσεων και ο δράστης συχνά εμπλέκεται σε πολλαπλές μορφές εξαναγκαστικού ελέγχου.

Ακόμα κι αν η σεξουαλική συμπεριφορά είναι ανεπιθύμητη, οι γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό να αναγνωρίσουν τη συμπεριφορά ως καταναγκαστική εάν είχαν προηγουμένως σεξουαλικές σχέσεις με το άτομο

Είναι ο σεξουαλικός εξαναγκασμός έγκλημα;

Υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ του εξαναγκασμένου σεξ και της σεξουαλικής επίθεσης . Οποιαδήποτε σεξουαλική δραστηριότητα που πραγματοποιείται χωρίς συγκατάθεση ή χρήση σωματικής βίας είναι σεξουαλική επίθεση και είναι έγκλημα. Ωστόσο, εάν συμφωνείτε με τη σεξουαλική δραστηριότητα είτε επειδή νιώθετε ενοχές ή λόγω της χειραγώγησης από κάποιον, αυτή είναι καταχρηστική συμπεριφορά, αλλά πιθανότατα δεν θεωρείται έγκλημα.

Τι πρέπει να κάνετε εάν έχετε βιώσει σεξουαλικό εξαναγκασμό

Εάν αισθάνεστε πιεσμένοι να συμμετάσχετε σε ανεπιθύμητη σεξουαλική συμπεριφορά, είναι σημαντικό να δηλώσετε με σαφήνεια στο άτομο ότι δεν θέλετε να συμμετάσχετε στη συμπεριφορά και στη συνέχεια να αποχωρήσετε. Εάν το άτομο είναι σε θέση εξουσίας και ελέγχου, αναφέρετέ το στις αρχές, τους ανθρώπινους πόρους.

Ανάλογα με τη διάρκεια του σεξουαλικού εξαναγκασμού ή της σεξουαλικής επίθεσης, ίσως θελήσετε επίσης να απευθυνθείτε σε μια γραμμή υποστήριξης.

Ο σεξουαλικός εξαναγκασμός μπορεί να μην είναι πάντα προφανής και επομένως η εκπαίδευση σχετικά με το πώς φαίνεται μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας. Τέλος, πρέπει να διδάξουμε σε παιδιά και εφήβους σχετικά με τη συγκατάθεση και τον τρόπο συμπεριφοράς.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.