WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τα καλύτερα φυσικά αντικαταθλιπτικά


26 Μαρτίου 2021

Τα καλύτερα φυσικά αντικαταθλιπτικά

Την επόμενη 20ετία εκτιμάται ότι η κατάθλιψη θα είναι η σοβαρότερη νόσος στο δυτικό κόσμο. Όμως για την ήπια μορφή της νόσου -δηλαδή για τις περιπτώσεις που είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε ενδέχεται να φανούν χρήσιμες οι παρακάτω συμβουλές. 

Αλλάξτε την άποψη που έχετε για τον εαυτό σας. Πιστεύοντας ότι είστε θύμα των περιστάσεων ή της κακής συμπεριφοράς των άλλων μπορεί να διαιωνίσει τη θλίψη που νιώθετε και να σας αφήσει να περιμένετε ανυπόμονα τους άλλους να αλλάξουν. Αντ αυτού αναρωτηθείτε τι διαφορετικό μπορείτε να κάνετε ώστε να βρείτε μια λύση και να σταματήσετε να είστε θύμα. Είναι σημαντικό να προσέχετε όσους σας κατηγορούν γιατί ασκούν μια ψεύτικη εξουσία που στην πραγματικότητα σας αποθαρρύνει.  

Νιώστε ευγνωμοσύνη. Θυμηθείτε το παλιό ρητό που λέει να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο. Ακόμα και αν νιώθετε θλίψη για κάτι που σας συνέβη, αν ψάξετε θα δείτε ότι υπάρχουν στοιχεία για τα οποία μπορείτε να αισθανθείτε ευγνώμων. Η ευγνωμοσύνη αντισταθμίζει την κατάθλιψη

Γίνετε πιο δοτικοί. Αν επιλέξετε να δώσετε αγάπη ή στοργή σε κάποιο κοντινό σας πρόσωπο, τότε το σώμα σας παράγει τις ορμόνες της ευτυχίας και αισθάνεστε αμέσως καλύτερα. Ακόμα και η φροντίδα ενός κατοικίδιου ζώου ή ενός ξένου μπορεί να σας βοηθήσει τόσο όσο τους βοηθάτε.

Κάντε άσκηση. Αν έχετε έστω και ήπια μορφή κατάθλιψης, το τελευταίο πράγμα που θα θέλετε να κάνετε είναι οτιδήποτε απαιτεί ενέργεια. Αν όμως πιέσετε τον εαυτό σας να αρχίσει μια ήπια σωματική δραστηριότητα, όπως το περπάτημα ή ο χορός θα νιώσετε να βελτιώνεται η διάθεσή σας. Και αν θέλετε να ενισχύσετε την καλή διάθεση τότε ακούστε την αγαπημένη σας μουσική ενώ ασκείστε.

Κοιμηθείτε. Ο ύπνος αναζωογονεί το σώμα και αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα αν θέλετε να διατηρήσετε τη σωματική και ψυχική σας υγεία. Η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει απώλεια ύπνου. Το αντίστροφο μπορεί επίσης να ισχύσει τη νόσο. Η απώλεια του ύπνου μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη. Και έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος όπου ο ανεπαρκής ύπνος οδηγεί στην κατάθλιψη, ενώ η κατάθλιψη με τη σειρά της εμποδίζει τον ποιοτικό ύπνο.

Βγείτε στον ήλιο. Όσο επικίνδυνος είναι ο ήλιος τόσο ωφέλιμος μπορεί να αποδειχθεί. Έστω και λίγα λεπτά κάτω από τον ήλιο βοηθάνε την απορρόφηση της βιταμίνης D η οποία έχει αντικαταθλιπτική δράση, ενισχύοντας τη διάθεση. Εκτός όμως από το επιστημονικό επίπεδο το φυσικό περιβάλλον, τα δέντρα, τα πολύχρωμα λουλούδια μεταφέρουν και αυτά με τη σειρά τους θετική ενέργεια. Δεν είναι εξάλλου τυχαία η εμφάνιση της εποχιακής συναισθηματική διαταραχής τους χειμερινούς μήνες.

Εν κατακλείδι η ζωή δεν πρέπει να είναι διαγωνισμός αντοχής. Ανακαλύψτε τρόπους για να νιώσετε πιο αισιόδοξοι και να απολαμβάνετε τη δουλειά, τα αγαπημένα σας πρόσωπα και τη ζωή σας. 

Δείτε επίσης:

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.