WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς θα είναι η ζωή μετά μετά την πανδημία


Τζουλιάννα Καρνέζη

30 Μαρτίου 2021

Πώς θα είναι η ζωή μετά μετά την πανδημία

Δεν είχα πολλά όνειρα που να αφορούν την πανδημία, αλλά χθες το βράδυ ονειρεύτηκα ότι ήμουν σε μια πολυσύχναστη περιοχή και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν φορούσαν μάσκες. Τότε κατάλαβα ότι δεν φορούσα ούτε εγώ μάσκα. 

Έψαξα γρήγορα την τσάντα μου για να βρω τη μάσκα μου, αλλά την είχα ξεχάσει στο σπίτι. Ίσως δεν υπάρχει πρόβλημα; Γνώριζα αμυδρά ότι υπήρχε ένα νέο μέτρο που δεν καθιστούσε πλέον υποχρεωτικές τις μάσκες. Ωστόσο, γνώριζα επίσης έντονα την ταλαιπωρία που ένιωθα επειδή περιτριγυριζόμουν από τόσους πολλούς ανθρώπους, ειδικά χωρίς μάσκες- βλέποντας τόσα πολλά πρόσωπα ταυτόχρονα ένιωθα ότι κάτι πήγαινε λάθος. Και φυσικά μετά ξύπνησα…

Με τους εμβολιασμούς να έχουν ξεκινήσει, πολλοί άνθρωποι βλέπουν φως στο τούνελ. Αλλά πόσο γρήγορα θα νιώσουμε άνετα να επιστρέψουμε σε μια προ-πανδημική ζωή; Πόσο καιρός χρειάζεται ώστε οι άνθρωποι να κυκλοφορούν ξανά άνετα μέσα στα πλήθη; Η άποψη μου είναι ότι θα είναι πολύ πιο γρήγορο από ό, τι νομίζουμε, χάρη στην ικανότητά μας να προσαρμοζόμαστε γρήγορα σε νέες καταστάσεις.

Η προκατάληψη της κανονικότητας ριζώνει στον τρέχοντα τρόπο ύπαρξής μας και μας δυσκολεύει να αποδεχτούμε όταν συμβαίνει μια τεράστια αλλαγή. Αλλά τώρα έχουμε συμβιβαστεί με την πανδημική ζωή, η οποία έχει γίνει η νέα μας φυσιολογική καθημερινότητα. Μερικές φορές χρειάζεται να ψάχνω παλιές φωτογραφίες, για να καταλάβω πόσο διαφορετική είναι η ζωή μου τώρα από ό, τι πριν ένα χρόνο.

Εάν έπρεπε να προβλέψετε πόσο πιθανό ήταν να εμφανιστεί μια παγκόσμια πανδημία στη διάρκεια της ζωής σας, ποια θα ήταν η απάντησή σας;  Ό,τι και εάν απαντήσετε τώρα, σίγουρα οι απαντήσεις σας θα ήταν πολύ διαφορετικές πριν από δύο χρόνια. Αλλά τώρα που έχει συμβεί, φαίνεται σχεδόν σαν να ήταν αναπόφευκτο. 

Έτσι, μόλις αρχίσουμε να επιστρέφουμε στον κόσμο και να αλληλεπιδρούμε ξανά με ανθρώπους, πιθανότατα θα νιώσουμε λίγο άβολα στην αρχή. Μπορεί να έχουμε μια φυσική αντίδραση όταν κάποιος προσπαθεί να μας αγκαλιάσει. Όμως, λόγω του τρόπου προσαρμογής μας, πολύ σύντομα θα αρχίσουμε να συμμετέχουμε σε αυτές τις δραστηριότητες ξανά, θα αρχίσουμε να νιώθουμε φυσιολογικοί και οι περισσότεροι από εμάς θα ξεχάσουμε αυτήν την ταλαιπωρία. 

Ζούμε την πανδημία αρκετό καιρό ώστε να έχουμε υιοθετήσει μερικές αλλαγές στη συμπεριφορά μας. (Όχι πια χειραψία; Καλύτερα να πλένω τα χέρια μου; ) Αλλά ο χρόνος περνάει γρήγορα και οι αναμνήσεις μας είναι σύντομες καθώς προσαρμοζόμαστε σε νέες καταστάσεις, οπότε είναι πολύ πιθανό όλα όσα έχουμε μάθει να ξεχαστούν γρήγορα καθώς θα προσαρμοζόμαστε στη μετα-πανδημική ζωή.

Δείτε επίσης

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.