WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τι να κάνετε εάν ένας φίλος σας έχει κατάθλιψη


16 Μαΐου 2021

Τι να κάνετε εάν ένας φίλος σας έχει κατάθλιψη

Όταν κάποιος που γνωρίζετε και αγαπάτε έχει κατάθλιψη, θέλετε να είστε κοντά του και να τον βοηθήστε. Αλλά λάβετε υπόψη ότι έχει μια ιατρική πάθηση, οπότε η παροχή υποστήριξης μπορεί να σημαίνει κάτι περισσότερο από το να προσφέρετε έναν ώμο για να κλάψει. 

Αν και η ιατρική περίθαλψη μπορεί να είναι αυτό που πραγματικά χρειάζονται για να ανακάμψουν, ωστόσο υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να νιώσουν καλύτερα

Παρακάτω θα δείτε μερικά χρήσιμα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για κάποιον φίλο σας με κατάθλιψη.
 
Παροτρύνετε τον να κάνει θεραπεία

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για κάποιον με κατάθλιψη είναι να υποστηρίξετε τη θεραπεία. Πείτε στον φίλο ή την αγαπημένη σας ότι η κατάθλιψη είναι ιατρικό πρόβλημα και ότι η αγνόησή της δεν θα την εξαφανίσει. Αν κάποιος σπάσει το πόδι του, μεταφέρεται στον γιατρό ή στο νοσοκομείο. Αν κάποιος έχει κατάθλιψη, χρειάζεται ιατρική περίθαλψη και ψυχοκοινωνική υποστήριξη.

Πείτε του ότι ενδιαφέρεστε 

Ενημερώστε το αγαπημένο σας πρόσωπο ότι ενδιαφέρεστε για εκείνο και είστε διαθέσιμοι να το στηρίξετε. Πείτε του ότι προσφέρεστε να τον πάτε για θεραπεία ή ότι ξέρετε να ακούτε, εφόσον θέλει να σας μιλήσει. 

Μείνετε σε επαφή

Τα άτομα που έχουν κατάθλιψη μπορεί να απομονωθούν, επειδή πιστεύουν ότι μπορεί να ενοχλούν τον φίλο ή το μέλος της οικογένειάς τους. Ίσως χρειαστεί να προσπαθήσετε πολύ σκληρά για να υποστηρίξετε και να έρθετε σε επαφή με κάποιον που έχει κατάθλιψη. Όμως οι δραστηριότητες που προάγουν την αίσθηση της ολοκλήρωσης, της ανταμοιβής ή της ευχαρίστησης είναι άμεσα χρήσιμες για τη βελτίωση της κατάθλιψης. Επίσης οι ρουτίνες που προάγουν την άσκηση, τη διατροφή και έναν υγιή ύπνο είναι πολύ  χρήσιμες.

Θέστε μικρούς στόχους

Κάποιος που έχει κατάθλιψη μπορεί να αναρωτιέται τον λόγο που πρέπει να σηκωθεί από το κρεβάτι ή γιατί να μη συνεχίσει να κοιμάται όλη την ημέρα. Μπορείτε λοιπόν να τον βοηθήσετε απαντώντας σε αυτές τις ερωτήσεις και προσφέροντας του μια ώθηση. Να είστε όμως υπομονετικοί μαζί του και να θέτετε μικρούς στόχους. Κάθε φορά που πετυχαίνει κάτι καταγράψτε το και επαινέστε τον, ακόμα και εάν είναι κάτι απλό όπως το να σηκωθεί από το κρεβάτι. 

Ενθαρρύνετε τον να επισκέπτεται τον γιατρό του

Κάποιος που έχει κατάθλιψη είναι σημαντικό να επισκέπτεται τον γιατρό του και εσείς πρέπει να ενθαρρύνετε τις επισκέψεις. 

Οι καλύτερες δραστηριότητες που καταπολεμούν την κατάθλιψη

Μην διαβάζετε και μην βλέπετε συνέχεια αρνητικές ειδήσεις. Προσπαθήστε να παραμένετε ενημερωμένοι όσο χρειάζεται χωρίς υπερβολές, έτσι ώστε να μην σας πιάνει κατάθλιψη και άγχος. Επιπλέον, μια μελέτη του 2018 σε περίπου 1.000 άτομα περιέγραψε τη θετική συσχέτιση μεταξύ της κατάθλιψης και της χρήσης κινητού τηλεφώνου ως "ανησυχητική" για τη ψυχική υγεία. 

Ασκηθείτε. Σίγουρα το έχετε ακούσει χίλιες φορές: Η άσκηση προσφέρει πολλαπλά οφέλη στη ψυχική υγεία. Δοκιμάστε να κάνετε γιόγκα, η οποία σύμφωνα με μελέτες μπορεί να μειώσει το άγχος και την κατάθλιψη, αλλά και να συμβάλει στην ευεξία και στην ανακούφιση του σωματικού πόνου. 

Παίξτε ένα παλιό παιχνίδι. Τα γνωστικά κυρίως παιχνίδια, απασχολούν το μυαλό σας με αποτέλεσμα να μην κάνετε αρνητικές σκέψεις. Επιπλέον τα παιχνίδια μνήμης μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων, επειδή δημιουργούν μια αίσθηση ολοκλήρωσης, η οποία έρχεται με την αυτοεκτίμηση. 

Ταινία και συζήτηση. Η ταινία είναι πάντα καλή ιδέα. Φτιάξτε σπιτικό ποπ κορν, φορέστε άνετα ρούχα και καθίστε στον καναπέ να τα απολαύσετε, αφού φυσικά έχετε πλύνει σχολαστικά τα χέρια σας. Παρακολουθήστε την ταινία και στο τέλος συζητήστε μαζί με τον σύντροφό σας ή με κάποιον φίλο σας. Εσείς όταν βγαίνετε από το σινεμά δεν αναλύετε την ταινία με την παρέα σας; 

Τέλος το άτομο με κατάθλιψη χρειάζεται να νιώσει από τους ανθρώπους που είναι γύρω του ότι το αποδέχονται και ότι θα είναι κοντά του μέχρι να νιώσει ξανά σιγουριά και κουράγιο να παλέψει για την ζωή. Έτσι λοιπόν, αν κάποιος φίλος ή συγγενής σας πάσχει από κατάθλιψη και εσείς δεν ξέρετε πώς να τον βοηθήσετε, εκτός βεβαία να τον συμβουλεύσετε να δει κάποιον ειδικό, να είστε δίπλα του και να τον ακούτε με υπομονή, τονίζοντας του πόσο τον αγαπάτε.
 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.