WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Μοναξιά: Η νέα μάστιγα που επηρεάζει τη μακροζωία


27 Ιουνίου 2021

Μοναξιά: Η νέα μάστιγα που επηρεάζει τη μακροζωία

Οι ποιητές, οι μυθιστοριογράφοι και οι τραγουδοποιοί έχουν προσπαθήσει αιώνες να τη συλλάβουν με λόγια σε κάθε γλώσσα. Οι επιστήμονες την έχουν αναλύσει και πολλοί τη βιώνουν ήδη…ο λόγος γίνεται για τη μοναξιά.

Πλέον στη σημερινή εποχή η μοναξιά είναι μια μάστιγα και πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν ασθένεια. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση της βιβλιογραφίας η έλλειψη κοινωνικής σύνδεσης θεωρείται πιο επικίνδυνη από το κάπνισμα και την παχυσαρκία. Οι άνθρωποι είναι κοινωνικά πλάσματα, πράγμα που δεν σημαίνει ότι απλά απολαμβάνουμε να είμαστε κοινωνικοί, αλλά ότι πρέπει να είμαστε. Επιβιώνουμε και βρίσκουμε δύναμη όταν είμαστε σε ομάδες.

Από την άλλη μεριά η μοναξιά (που διαρκεί περισσότερο από δύο εβδομάδες) συνδέεται με την υψηλή αρτηριακή πίεση, την κατάθλιψη, τις καρδιακές παθήσεις και το εγκεφαλικό επεισόδιο μεταξύ άλλων καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Alzheimer. 

Σύμφωνα με έρευνες οι μοναχικοί άνθρωποι έχουν αυξημένη πιθανότητα πρόωρου θανάτου κατά 26%. Για όσους έχουν ελάχιστη ή καθόλου κοινωνική επαφή, αυξάνεται στο 29%, και ανέρχεται στο 32% για τους ανθρώπους που ζουν μόνοι τους. Οι ερευνητές τονίζουν πως πρέπει να πάρουμε τις κοινωνικές σχέσεις τόσο σοβαρά όσο παίρνουμε τη διατροφή, την άσκηση και όλα όσα επηρεάζουν την υγεία μας.

Γιατί είμαστε πιο μόνοι από ποτέ;

Εάν η μοναξιά είναι μια ασθένεια, είναι αυτή που έχει φτάσει σε πανδημικές αναλογίες. Ένας αυξανόμενος αριθμός Αμερικανών ζουν τώρα μόνοι τους, πράγμα που είναι ένας λόγος που βιώνουμε μεγαλύτερη μοναξιά από ποτέ άλλοτε. Ένας άλλος παράγοντας είναι η ταχύτατη εξέλιξη της τεχνολογίας. Υπήρχε περισσότερη αλλαγή τα τελευταία 24 χρόνια από ό, τι τα προηγούμενα 2.500. Οι κοινωνικές αλλαγές ήταν δραματικές και η μοναξιά είναι σίγουρα ένα μέρος αυτού. 

Σε γενικές γραμμές, οι νέοι είναι πιο μόνοι από ποτέ άλλοτε. Μένουν μόνοι τους και δεν έχουν κοινωνικές επαφές. Οι μεγαλύτεροι αντιθέτως, επιλέγουν την ποιότητα στις σχέσεις και είναι καλύτερα εξοπλισμένοι για να αντιμετωπίσουν τη μοναξιά και την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου. 

Δυστυχώς, όσον αφορά την επίδραση της μοναξιάς στην υγεία, οι μεσήλικες που ήταν μόνοι είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία από ό, τι σε άλλες ηλικιακές ομάδες. Οι μοναχικοί άνθρωποι τείνουν να πίνουν περισσότερο , να τρώνε λιγότερο υγιεινά και να συμμετέχουν σε επικίνδυνες συμπεριφορές όπως η χρήση ναρκωτικών και το σεξ χωρίς προφύλαξη, είτε για να αισθάνονται καλύτερα είτε για να τιμωρήσουν τους εαυτούς τους. Το συμπέρασμα είναι δυσοίωνο, ειδικά για τους ενήλικες μέσης ηλικίας που ζουν μόνοι τους. Αν και η μοναχική ζωή μπορεί να προσφέρει ευκολίες και πλεονεκτήματα, μελέτες δείχνουν ότι η σωματική υγεία δεν ανήκει στα πλεονεκτήματα. 

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι  όταν το πρόβλημα της μοναξιάς παραμείνει ανεξέλεγκτο, οι συνέπειες μπορεί να είναι τρομερές. Τα ποσοστά αυτοκτονίας τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχουν αυξηθεί σημαντικά στην ηλικιακή ομάδα 45 έως 65, η οποία έχει το υψηλότερο ποσοστό αυτοκτονίας από οποιοδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα, σύμφωνα με το Κέντρο Πόρων για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας.Επιπλέον, μια μελέτη του 2018 που δημοσιεύθηκε από την Αμερικανική Ένωση Suicidology αναφέρει τη μοναξιά ως βασικό αίτιο αυτοκτονίας.

Ο γάμος επίσης παίζει σημαντικό ρόλο στη μοναξιά, αφού σχεδόν τρεις στους 10 ανθρώπους που είναι δυσαρεστημένοι με την οικογενειακή τους ζωή, αισθάνονται μοναξιά, επισημαίνοντας για άλλη μια φορά τη σημασία της ποιοτικής σχέσης. 

Οι άνθρωποι φοβούνται να παραδεχτούν ότι είναι μόνοι. Θα έλεγε κανείς πως είναι λογικό. Οι άνθρωποι έχουν μάθει να επικοινωνούν, να μιλάνε, να συζητάνε τα ευχάριστα και τα δυσάρεστα, να αγωνίζονται για την κοινωνική υπόληψη και να αγχώνονται για το τι θα πει ο κόσμος. 

Πώς λοιπόν ένας άνθρωπος μπορεί να παραδεχθεί πως νιώθει μόνος; Φοβάται πως δεν θα το καταλάβουν οι άλλοι; Για να αποφύγουν να ακουστεί η μοναξιά τους, ανοίγουν την τηλεόραση όλη μέρα, συνδέονται πολλές ώρες στο internet αναζητώντας επικοινωνία με άλλους ανθρώπους ή επιδίδονται σε οποιαδήποτε δραστηριότητα μεταμφιέζει τη σιωπή τους.

Αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης της μοναξιάς

Χαμογελάστε. Ένα χαμόγελο μπορεί να κάνει τη διαφορά

Πάρτε κάποιον τηλέφωνο. Ακόμα κι αν έχετε πολύ λίγο χρόνο στην διάθεσή σας, μπορείτε να προγραμματίσετε με κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο που μένει μακριά να μιλάτε ανά τακτά διαστήματα.

Εστιάστε σε πράγματα στη ζωή σας που σας κάνουν να νιώθετε όμορφα: τα κατοικίδια ζώα σας, ίσως, ή ένα ωραίο μέρος για να ζήσετε ... ακόμα και μια ηλιόλουστη μέρα.

Δοκιμάστε κάτι καινούριο. Όπως να μάθετε μία ξένη γλώσσα, να ασχοληθείτε με ένα άθλημα, ή με κάποια καλλιτεχνική ενασχόληση.

Ζητήστε βοήθεια. Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε το αίσθημα της μοναξιάς είναι να ζητήσετε βοήθεια από έναν ειδικό. Γιατί ακόμα και αν προσπαθήσετε να προσεγγίσετε τους ανθρώπους με σκοπό να ξεπεράσετε το πρόβλημα, δυστυχώς δεν θα μπορέσετε να το λύσετε μακροπρόθεσμα.  

Τέλος εάν υποψιάζεστε ότι κάποιος από τον κύκλο σας νιώθει μόνος, τότε βοηθήστε τον και συμβουλέψτε τον να επισκεφτεί ένα ειδικό ψυχικής υγείας.

Δείτε ακόμα: Η ανιδιοτελής αγάπη ενός πατέρα για την κόρη του μέσα από 13 τρυφερές εικονογραφήσεις

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.