WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Γιατί δεν μπορούμε να σταματήσουμε να κρυφοκοιτάζουμε τις ζωές των άλλων


1 Αυγούστου 2021

Γιατί δεν μπορούμε να σταματήσουμε να κρυφοκοιτάζουμε τις ζωές των άλλων
Οι άνθρωποι είμαστε περίεργοι - και κοιτάμε τη ζωή των άλλων μερικές φορές περισσότερο και από ό,τι τη δική μας. 

Οι άνθρωποι είμαστε περίεργοι - και κοιτάμε τη ζωή των άλλων μερικές φορές περισσότερο και από ό,τι τη δική μας. Καταναλώνουμε ώρες για να δούμε που κάνουν διακοπές τα διάσημα πρόσωπα, μπαίνουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και «κατασκοπεύουμε» τους διαδικτυακούς μας φίλου. Μερικοί από εμάς κοιτάμε έξω για να δούμε τι κάνουν οι γείτονες μας. 

Ξοδεύουμε επίσης ατελείωτες ώρες στο διαδίκτυο: Ο βρετανός παρατηρητής Ofcom διαπίστωσε τον περασμένο Ιούνιο ότι οι ενήλικες περνούσαν κατά μέσο όρο το ένα τέταρτο της ημέρας τους που ήταν ξύπνιοι χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο, ενώ μια παγκόσμια έρευνα στις αρχές της πανδημίας διαπίστωσε ότι το 40% των ανθρώπων ξόδευαν περισσότερο χρόνο στα κοινωνικά μέσα .   

Δεν είναι περίεργο που θέλουμε να συλλέγουμε πληροφορίες και ειδήσεις. Πάντα ήμασταν  περίεργοι ως είδος. Οι δικές μας ιστορίες διαμορφώνονται από τις ανταλλαγές που έχουμε με τη ζωή και τις ιστορίες άλλων ανθρώπων. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το ενδιαφέρον μας για τη ζωή των άλλων φαίνεται να έχει αυξηθεί κατά πολύ. 

Αλλά παρόλο που αυτή η περιέργεια μπορεί να φαίνεται λάθος, δεν είναι πάντα κακή. Σε τέτοιες εποχές, που οι συμπεριφορές και τα πρότυπα εξελίσσονται συνεχώς, η παρατήρηση άλλων ανθρώπων μπορεί να μας βοηθήσει να επεξεργαζόμαστε κάθε αλλαγή και να μάθουμε πώς να προσαρμοζόμαστε. 

Φυσικά η περιέργεια για την ζωή των άλλων δεν είναι κάτι καινούριο, απλά σήμερα έχουμε πολύ περισσότερους τρόπους να το πετύχουμε, σε σχέση με πριν από μια δεκαετία. Οι ειδήσεις έχουν πολλαπλασιαστεί, προσφέροντας σκέψεις και φωτογραφικά υλικά που προσθέτουν μια νέα διάσταση. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν έχουμε μόνο το Facebook, αλλά το Instagram, το Snapchat, το TikTok και τώρα το Clubhouse - μια πληθώρα διαφοροποιημένων πλατφορμών που παρέχουν διαφορετικούς τρόπους παρατήρησης. 

Αυτή η επιθυμία να κοιτάμε τις ζωές των άλλων μπορεί επίσης να είναι μια προσπάθεια να κατανοήσουμε τον κόσμο γύρω μας. Η επιθυμία μας να παρατηρήσουμε, λοιπόν, φαίνεται να γεννιέται από την επιθυμία ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με το ποιοι είμαστε μέσα από τις ιστορίες που λέμε για τον εαυτό μας. Όλες οι ιστορίες που συζητάμε απευθείας με άλλους ανθρώπους - και αυτές που διαβάζουμε και τις βλέπουμε και τις ακούμε - έχουν κάποιου είδους αντίκτυπο στη διαμόρφωση των αντιλήψεων μας  για την κοινωνία.

Και από τότε που εμφανίστηκε η πανδημία ενδιαφερόμαστε ακόμη περισσότερο για αυτές τις ιστορίες. Η αυξημένη μας επιθυμία να μαθαίνουμε όλα τα είδη πληροφοριών εν μέρει αντανακλά την περιορισμένη καθημερινότητά μας. 

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι ένα μέσο διαφυγής που μας επιτρέπει να κοιτάξουμε τη ζωή των άλλων σε ένα εικονικό επίπεδο. Μας παρέχουν ένα εικονικό φάρμακο για ευκαιρίες σύνδεσης με τον πραγματικό κόσμο που έχουν αφαιρεθεί.

Αν και αυτές οι αλληλεπιδράσεις μπορεί να μην είναι τόσο ικανοποιητικές όσο οι συναντήσεις στην πραγματική ζωή, οι πλατφόρμες κοινωνικών μέσων ενημέρωσης είναι ένας από τους λίγους τρόπους που μας έχουν απομείνει για να συνδεθούμε αυθόρμητα με άλλους ανθρώπους. Πλατφόρμες όπως το TikTok, το Instagram και το Snapchat μας βοηθούν να διασχίσουμε εικονικούς δρόμους, που διαφορετικά δεν θα συναντούσαμε ποτέ κατά τη διάρκεια του lockdown. 

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαδραματίζουν επίσης ρόλο στην ταχεία καθιέρωση νέων κανόνων. Παρακολουθούμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συνειδητά και ασυνείδητα, για να κατανοήσουμε τους νέους" κανόνες " της εποχής. Τι είναι αποδεκτό να κάνουμε, πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε, με ποιον είναι εντάξει να είμαστε και τι είναι ασφαλές να μοιραστούμε; ...

Επίσης το να βλέπεις τους φόβους των άλλων να ξεσκεπάζονται σε μια ανάρτηση ή να επικυρώνονται από άλλους, μπορεί να έχει μια ηρεμιστική επίδραση.  Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτά τα δεδομένα για να εκτιμήσουν τη δική τους ζωή. Είμαστε κοινωνικά πλάσματα και παρατηρούμε τους γύρω μας για να δούμε πώς να συμπεριφερόμαστε και εμείς.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.