WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

#colourpsychology: Ειδικός αποκαλύπτει τον τρόπο που τα χρώματα επηρεάζουν την ψυχολογία μας


The Jennettes

30 Ιουλίου 2021

Colour psychology
Παίρνουμε εκατοντάδες αποφάσεις με βάση το χρώμα κάθε μέρα, από το τι φοράμε μέχρι τα τρόφιμα που τρώμε. Τις περισσότερες φορές δεν αντιλαμβανόμαστε καν ότι επηρεάζονται από αυτό. Οι χρωματικές προτιμήσεις είναι συχνά ριζωμένες μέσα μας, γι 'αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να εξηγήσουμε γιατί ένα συγκεκριμένο χρώμα, όπως το μπλε, είναι το αγαπημένο μας, ενώ για παράδειγμα το κίτρινο μας είναι εντελώς αδιάφορο. Ένας ειδικός όμως, μπορεί να εξηγήσει πώς να δημιουργήσουμε μια καλύτερη σχέση με το χρώμα, προκειμένου να ανέβει η διάθεσή μας.

Παίρνουμε εκατοντάδες αποφάσεις με βάση το χρώμα κάθε μέρα, από το τι φοράμε μέχρι τα τρόφιμα που τρώμε. Τις περισσότερες φορές δεν αντιλαμβανόμαστε καν ότι επηρεάζονται από αυτό. Οι χρωματικές προτιμήσεις είναι συχνά ριζωμένες μέσα μας, γι 'αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να εξηγήσουμε γιατί ένα συγκεκριμένο χρώμα, όπως το μπλε, είναι το αγαπημένο μας, ενώ για παράδειγμα το κίτρινο μας είναι εντελώς αδιάφορο. Ένας ειδικός όμως, μπορεί να εξηγήσει πώς να δημιουργήσουμε μια καλύτερη σχέση με το χρώμα, προκειμένου να ανέβει η διάθεσή μας.

Τα χρώματα μπορούν επίσης να μας βοηθήσουν να εκφράσουμε και να κατανοήσουμε τα συναισθήματα, καθιστώντας τα ένα ισχυρό εργαλείο επικοινωνίας. Πρόκειται για μια ανακάλυψη που έχουν κάνει πρόσφατα οι χρήστες του TikTok, με τους δημιουργούς να εξηγούν το νόημα κάθε χρώματος στην καλύτερη κατανόηση του εαυτού μας και των ανθρώπων γύρω μας. Το hashtag #colourpsychology έχει φτάσει ήδη πάνω από 4 εκατομμύρια προβολές.

Μπορούμε λοιπόν να χρησιμοποιήσουμε στα αλήθεια την ψυχολογία των χρωμάτων ως μέθοδο αυτοβοήθειας; Η Karen Haller, συμπεριφορική ψυχολόγος χρωμάτων, έχει περάσει χρόνια ερευνώντας αυτό το ερώτημα και έχει βρει μια σειρά από μεθόδους. Αν και δεν είναι τόσο απλό όσο μας κάνει να πιστέψουμε το TikTok, παρακάτω ακολουθούν μερικές τεχνικές καλλιτεχνικής θεραπείας που μπορούμε να δοκιμάσουμε στο σπίτι για να φροντίσουμε την ψυχική μας υγεία.

jenny.gr

«Η ψυχολογία των χρωμάτων είναι μια μελέτη για το πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το χρώμα για να επηρεάσουμε θετικά το πώς σκεφτόμαστε, αισθανόμαστε και συμπεριφερόμαστε. Είναι ένας από τους πιο υποτιμημένους πόρους που έχουμε για να αλλάξουμε τον τρόπο που ενεργούμε. Όταν αποφασίζεις αν σου αρέσει ή όχι ένα χρώμα, αυτό είναι μια συναισθηματική εμπειρία. Σε κάνει να νιώθεις κάτι, ακόμα κι αν δεν το γνωρίζεις συνειδητά», λέει η Haller.

Η οικοδόμηση μιας προσωπικής σχέσης με την ψυχολογία των χρωμάτων είναι μια συνεχής διαδικασία, αλλά υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε το χρώμα ώστε να επηρεάσουμε θετικά τη ζωή μας και ίσως ακόμη να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε θέματα όπως η ανασφάλεια, η έλλειψη αυτοπεποίθησης και το κοινωνικό άγχος.

Η Haller εξηγεί ότι κάθε χρώμα έχει μια παραδοσιακή ψυχολογική σημασία. Ωστόσο, αυτή μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την απόχρωση. Κάθε χρώμα έχει θετικά και αρνητικά αποτελέσματα, που πρέπει να ληφθούν υπόψη όταν σκεφτόμαστε πώς να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα χρώματα προς όφελός μας. Ας δούμε τι αντιπροσωπεύουν τα βασικά χρώματα:

Κόκκινο

Το κόκκινο είναι ένα πολύ φυσικό χρώμα. Μας διεγείρει σωματικά, ενθαρρύνει το κίνητρο και την ενέργεια. Ωστόσο, μας κατακλύζει καθώς αντιπροσωπεύει την ταχύτητα και μπορεί μερικές φορές να μας κάνει να αισθανόμαστε ότι κινούμαστε πολύ γρήγορα. 

jenny.gr

Κίτρινο

Το κίτρινο έχει άμεση επίδραση στο νευρικό σύστημα. Είναι ένα αισιόδοξο χρώμα που ενθαρρύνει τη θετικότητα. Ωστόσο, οι δυσμενείς επιπτώσεις είναι ότι το κίτρινο μπορεί να είναι αρκετά ερεθιστικό και να προκαλεί άγχος.

Μπλε

Το μπλε σχετίζεται με το μυαλό. Το σκούρο μπλε είναι διανοητικά διεγερτικό και μπορεί να βοηθήσει στην εστίαση. Το απαλό μπλε είναι ένα χρώμα που επιτρέπει στο μυαλό μας να ονειρεύεται. Όμως, συχνά το μπλε μπορεί να κρατήσει το μυαλό υπερβολικά διεγερμένο, κάτι που πρέπει να προσέξουμε ως αρνητική επίπτωση.

Ωστόσο, η ειδικός εξηγεί ότι τα χρώματα είναι στην πραγματικότητα πολύ προσωπικά. Το χρώμα που μπορεί να μας βοηθήσει να νιώσουμε καλύτερα θα είναι διαφορετικό από αυτό που θα βοηθήσει έναν φίλο ή ένα μέλος της οικογένειας μας.

jenny.gr

Μία συμβουλή που δίνει η Haller είναι να βγάλουμε από την ντουλάπα μας ρούχα σε διαφορετικά χρώματα. Στη συνέχεια να σταθούμε χωρίς μακιγιάζ μπροστά από έναν καθρέφτη και να φέρνουμε κάθε ρούχο δίπλα από το πρόσωπο μας, παρατηρώντας τις εκφράσεις που παίρνουμε ώστε να καταλάβουμε ποια είναι η σχέση μας με καθένα από αυτά. Εάν γνωρίζουμε ότι ένα χρώμα ταιριάζει στην επιδερμίδα μας, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για σύγκριση με τα άλλα χρώματα. 

Όμως, ερχόμαστε συνεχώς σε επαφή με διαφορετικά χρώματα στην καθημερινή μας ζωή και δεν είναι δυνατόν να κατανοήσουμε πάντα συνειδητά την αντίδρασή μας σε κάθε ένα από αυτά. Μπορούμε ωστόσο να κρατάμε ένα ημερολόγιο για την περίοδο μιας εβδομάδας για να δούμε πώς ανταποκρινόμαστε στα χρώματα όταν πρέπει να πάρουμε κάποια απόφαση ή πως μας κάνουν να αισθανόμαστε. Αυτή η πρακτική θα μας βοηθήσει να λάβουμε καλύτερες αποφάσεις χρώματος στο μέλλον.

jenny.gr

Μόλις δημιουργήσουμε σχέση με συγκεκριμένα χρώματα, μπορούμε να αρχίσουμε να τα ενσωματώνουμε περισσότερο στη ζωή μας, είτε μέσω της διακόσμησης του σπιτιού μας ή της αγοράς ρούχων σε αυτά τα χρώματα. Στη συνέχεια, μπορούμε επίσης να ακολουθήσουμε την ίδια διαδικασία που εξηγεί η Haller παραπάνω για να καταλάβουμε ποιοι συνδυασμοί χρωμάτων λειτουργούν για εμάς. Το πιο σημαντικό είναι να σκεφτόμαστε συνειδητά τις αποφάσεις που παίρνουμε για το χρώμα. 

Δείτε ακόμη: Τα χρώματα στα βερνίκια νυχιών που θα αναδείξουν τέλεια το μαύρισμά σας

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.