WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

«Δεν έχω χρόνο»: Γιατί πρέπει να αφαιρέσετε αυτή τη φράση από τη ζωή σας 


6 Σεπτεμβρίου 2021

«Δεν έχω χρόνο»: Γιατί πρέπει να αφαιρέσετε αυτή τη φράση από τη ζωή σας 
«Δεν έχω χρόνο». Είναι μια απλή φράση που πιθανότατα έχετε πει πολλές φορές στους φίλους σας, σε συγγενείς αλλά και στα παιδιά σας.

«Δεν έχω χρόνο». Είναι μια απλή φράση που πιθανότατα έχετε πει πολλές φορές στους φίλους σας, σε συγγενείς αλλά και στα παιδιά σας, ιδιαίτερα αν αισθάνεστε ότι ο χρόνος κυλάει πολύ γρήγορα και δεν προλαβαίνετε να κάνετε όλα όσα επιθυμείτε. 
 
Όμως έχετε πραγματικά σκεφτεί τι σημαίνει αυτή η φράση; Και το πιο σημαντικό, έχετε σκεφτεί σε ποιον τη λέτε; Αυτό που πραγματικά λέτε στα αγαπημένα σας πρόσωπα είναι ότι σας απασχολεί κάτι που είναι πιο σημαντικό από εκείνα.

Πρέπει να κάνετε μια παύση και να σκεφτείτε ότι δεν γίνεται να είστε θύματα του χρόνου. Μόλις ξεκινήσετε να αφαιρείτε τη συγκεκριμένη φράση από την καθημερινότητά σας, θα νιώσετε ότι έχετε τον έλεγχο και ότι τελικά ο χρόνος δεν παίζει και τόσο μεγάλη σημασία. 

Γιατί εν τέλει κανείς δεν μπορεί να διαχειριστεί τον χρόνο. Η διαχείριση  του χρόνου απλά δεν υπάρχει. 

Ναι δεν μπορείτε να διαχειριστείτε τον χρόνο, αλλά μπορείτε να διαχειριστείτε τις δραστηριότητές σας. Μπορείτε να διαχειριστείτε τον τρόπο που επιλέγετε  να περνάτε τον χρόνο σας. Ο χρόνος μοιράζεται εξίσου στον καθένα μας και είναι στο χέρι μας να αποφασίσουμε πώς θα τον χρησιμοποιήσουμε.

Έτσι λοιπόν θα αναλύσουμε τέσσερις διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να περνάτε τον χρόνο σας. 

Ξεκούραση

Η ανάπαυση μπορεί να σας δημιουργεί ενοχές, αλλά στην πραγματικότητα, είναι μακράν το πιο σημαντικό που πρέπει να κάνετε, αν θέλετε να πετύχετε τους στόχους σας. Η κοινωνία μας πιστεύει λανθασμένα ότι αν απλά είμαστε σε εγρήγορση, θα πετύχουμε όλα όσα έχουμε θελήσει, οπότε φοβόμαστε να σταματήσουμε να κινούμαστε.

Αλλά ο εγκέφαλός μας απαιτεί περιόδους ανάπαυσης. Οι υγιείς ενήλικες χρειάζονται από επτά έως εννέα ώρες ύπνου τη νύχτα. Αναγνωρίστε το, αποδεχτείτε το και προχωρήστε. Ο ύπνος είναι αδιαπραγμάτευτος. Στην πραγματικότητα, η παραγωγικότητά σας μπορεί να μειωθεί έως και 30% όταν δεν κοιμάστε επαρκώς.

Εκτός όμως από τον ύπνο για να ξεκουραστείτε μπορείτε να κάνετε επίσης διαλογισμό, ένα διάλειμμα από τον υπολογιστή ή απλά να καθίσετε έξω στη φύση για λίγα λεπτά. Οι περίοδοι ανάπαυσής θα πρέπει να σας κάνουν να νιώθετε ανανεωμένοι και αναζωογονητικοί, διαφορετικά, δεν ξεκουράζεστε. 

Δεν χρειάζεται να τα κάνετε όλα τώρα

Όταν χρησιμοποιείτε τη φράση "Δεν έχω χρόνο" αυτό που κάνετε είναι να λέτε ψέματα στον εαυτό σας. Επιλέγετε απλά να μην δίνετε προτεραιότητα σε αυτό που πραγματικά χρειάζεστε. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να ξεκινήσετε να χρησιμοποιείτε άλλες φράσεις που δείχνουν πρόθεση, όπως "Δεν θέλω να διαθέσω τον χρόνο μου αυτή τη στιγμή" ή "Δεν είναι προτεραιότητα για μένα αυτή τη στιγμή".

Και να θυμάστε ότι δεν χρειάζεται να τα κάνετε όλα τώρα και δεν χρειάζεται πάντα να θυσιάζετε χρόνο για χάρη των άλλων.

Αφεθείτε στους περισπασμούς

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι αν δεν ξοδεύουν το χρόνο τους για κάποιο απτό στόχο, τότε δεν κάνουν τίποτα που να αξίζει τον κόπο. Αυτό δεν μπορεί να είναι πιο λάθος. Οι περισπασμοί είναι απαραίτητοι για τον εγκέφαλό μας, αλλά τείνουμε να τους υποτιμάμε επειδή φαίνονται ανούσιοι μπροστά στους σοβαρούς στόχους της ζωής ή των επαγγελματικών μας στόχων. 

Το ειρωνικό όμως είναι ότι όταν αφεθούμε για λίγο στους περισπασμούς, δίνουμε στον εαυτό μας χρόνο για να απολαύσουμε πραγματικά τον χρόνο, γινόμαστε πιο παραγωγικοί. 

Όμως πώς μπορούμε να διακρίνουμε μεταξύ των καλών και των κακών περισπασμών; Αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς να αποφασίσετε.

Σκέψη

Καθημερινά κάνουμε πάνω από 6.200 σκέψεις, οι οποίες, χοντρικά υπολογισμένες, σημαίνουν ότι έχουμε περίπου τέσσερις νέες σκέψεις κάθε λεπτό. Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι τι σκεφτόμαστε;

Ξοδεύουμε υπερβολικά πολύ χρόνο σκεπτόμενοι πράγματα που δεν χρειάζεται. Περνάμε ένα δυσανάλογο χρονικό διάστημα σκεπτόμενοι ασήμαντες μικρολεπτομέρειες. Μπορούμε όμως να επιλέξουμε τι θα σκεφτούμε και να κάνουμε αυτό που είναι για εμάς σημαντικό. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να ζήσουμε μια πιο ευτυχισμένη ζωή.
 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.