Οι 5 καταστροφικές συνήθειες που αποφεύγουν οι πραγματικά έξυπνοι άνθρωποι
Έλενα Κρητικού
1 Σεπτεμβρίου 2021
Επιμένουν σε θέσεις χωρίς επιχειρήματα, διακόπτουν τους άλλους για να πουν την πρόχειρη γνώμη τους, όταν βρίσκονται σε μεγάλη παρέα φωνάζουν για να ακουστούν ή να τραβήξουν την προσοχή, απαντούν χωρίς να έχουν ακούσει τι έχει πει πρώτα ο συνομιλητής τους και προσπαθούν με κάθε ευκαιρία να μιμηθούν την «τέχνη του να έχεις πάντα δίκιο». Αναγνωρίζονται εύκολα, ζουν ανάμεσά μας και είναι πολλοί.
Έστω και μία φορά στη ζωή σας, είναι σίγουρο πως έχετε αλληλεπιδράσει με έναν άνθρωπο που υποστήριξε μπροστά σας μία άποψη με τρόπο φανατικό.
Εγώ σίγουρα μπορώ να θυμηθώ αρκετές και να ανατρέξω σε κάποιες πολύ πρόσφατες που είχαν ως σημείο εκκίνησης την πανδημία και τα εμβόλια και τερμάτιζαν σε μερικά ακόμη θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα, όπως οι γυναικοκτονίες.
Σίγουρα έχετε ακούσει κι εσείς απόψεις που σας αιφνιδίασαν ακαριαία αφού υποστηρίζουν αδιαπραγμάτευτα μερικές αξιοπερίεργες αντιλήψεις όπως, πως για την επιδείνωση της υγείας ενός ασθενή με Covid ευθύνονται οι γιατροί που τον επιβλέπουν στο νοσοκομείο και πως η νοσηλεία του εκεί είναι περιττή αφού (πώς δεν το σκέφτηκαν οι συγγενείς του;), θα μπορούσε να γίνει καλά μόνος του στο σπίτι. Και γιατί να κάνει κανείς το εμβόλιο; Άσε που αν το κάνει, θα είναι επικίνδυνος για τους γύρω του γιατί «έχει μέσα του τον ιό». Μία ακόμη θέση που μπορεί αδιάψευστα να συγκριθεί με εκείνη που θέλει τις γυναίκες να «φταίνε και να προκαλούν» έναν άνδρα λίγο πριν τελέσει μία ακόμη γυναικοκτονία. Οι θέσεις αυτές, όχι μόνο ακούγονται τον 21ο αιώνα, αλλά εκφράζονται φανατικά και από πολλούς νέους.
Τέτοιες θέσεις εκφράζονται σε κάθε τομέα της ζωής, ακόμη και για το τι επιλέγεις να φορέσεις. Και πραγματικά, θα ήταν πολύ εποικοδομητικό να δινόταν το έδαφος για διάλογο και μια πιθανή λεκτική διαμάχη που θα οδηγούσε σε κάποια συμπεράσματα. Αλλά στην περίπτωση αυτών των ανθρώπων, εκείνο που κυριαρχεί είναι μόνο ο μονόλογος.
Οι ειδικοί καταλήγουν πως υπάρχουν μερικές πολύ ξεκάθαρες συνήθειες που αποφεύγουν να υιοθετούν οι πραγματικά έξυπνοι άνθρωποι και θέλουμε να ελπίζουμε πως ακόμη κι αν ο δείκτης ευφυίας μας δεν φημίζεται για τα ιδιαίτερα υψηλά του επίπεδα, δεν θα γίνουμε ποτέ σαν όλους εκείνους που κουνούν επιδεικτικά το δάχτυλό τους, σχολιάζουν τα πάντα και αραδιάζουν στο κοινό τους ένα σωρό επικίνδυνες απόψεις.
Αν υπάρχει οποιαδήποτε ταύτιση, καλό είναι να έχουμε υπόψιν μας τις παρακάτω συνήθειες που αν τις αποφύγουμε, θα γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι.
1. Κατηγορούμε τους άλλους για τα λάθη μας
Ένα από τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που υιοθετούν αντιλήψεις όπως οι παραπάνω. Δεν παραδέχονται ποτέ τα λάθη τους, βρίσκουν πάντοτε τον ένοχο που δεν είναι ποτέ ο εαυτός τους και δεν αναλαμβάνουν ποτέ την ευθύνη για όσα προκαλούν. Ο συγγραφέας του bestseller, "Emotional Intelligence 2.0.", Travis Bradberry εξηγεί αυτή τη συμπεριφορά κάπως έτσι: «Την ώρα που αρχίζεις να υποδεικνύεις ποιος φταίει, αυτομάτως σταματούν να σε υπολογίζουν και χάνεις την εκτίμησή τους».
2. Έχουμε πάντα δίκιο
Και κάπως έτσι χάνουμε το δίκιο μας, ακόμη κι αν έχουμε. Σε μια διαφωνία, η «τέχνη του να έχεις πάντα δίκιο» δεν βγαίνει σχεδόν ποτέ κερδισμένη. Το κλειδί σε μια συζήτηση που διαφωνούμε είναι η κατανόηση και κυρίως το να ακούμε τι έχουν να πουν και οι άλλοι. Εάν υποστηρίζουμε ότι έχουμε πάντα δίκιο, μάλλον κανείς δεν θα μας πάρει σοβαρά.
3. Σε μια διαφωνία, αντιδράμε με επιθετικότητα και θυμό
Όταν ο έλεγχος χάνεται, τότε αναδύονται συμπεριφορές που ακολουθούν εκρήξεις οργής και επιθετικότητας. Οι έξυπνοι άνθρωποι σχεδόν ποτέ δεν αντιδρούν επιπόλαια μπροστά σε μια αντίθετη άποψη ή κατάσταση επειδή δεν είναι έτσι όπως την έχουν στο μυαλό τους. Τη σέβονται και τοποθετούνται, εκφράζοντας τεκμηριωμένα τη δική τους θέση χωρίς κανέναν απολύτως εκνευρισμό. Ερευνητές του πανεπιστημίου του Michigan διεξήγαγαν έρευνα 22 ετών με 600 συμμετέχοντες, (γονείς με τα παιδιά τους). Εκείνο που διαπίστωσαν, ήταν ότι υπάρχει έντονη σύνδεση της επιθετικής συμπεριφοράς με το χαμηλό δείκτη νοημοσύνης.
4. Αγνοούμε τις ανάγκες και τα συναισθήματα των άλλων
Αναπτύσσοντας ενσυναίσθηση, μπορούμε εύκολα να αφήσουμε πίσω μας αυτή τη συνήθεια αφού θα έχουμε καταφέρει να μπούμε στα παπούτσια του άλλου. Ωστόσο, πολλά άτομα δυσκολεύονται να καταλάβουν ότι υπάρχουν πολλές αντίθετες απόψεις από τις δικές τους με αποτέλεσμα να διαφωνούν έντονα και να επιβάλλουν τη δική τους. Χωρίς καμία κατανόηση και σεβασμό για όσα έχουν ακούσει, προβάλλουν όσο κανείς έτσι, την εγωιστική εκδοχή της ανθρώπινης φύσης.
5. Πιστεύουμε ότι είμαστε καλύτεροι από τους άλλους
Κρίνουμε, μιλάμε μόνο για να ακουστούμε και εκτοπίζουμε κάθε αντίθετη άποψη από τη δική μας. «Είμαστε οι καλύτεροι και μόνο όσα έχουμε να πούμε, είναι σημαντικά». Εάν μπορούσαμε να απαλλαγούμε από αυτή τη συνήθεια, ίσως χτίζαμε έναν καλύτερο μέλλον χωρίς όλες αυτές τις καταστροφικές συνήθειες που θεμελιώνουν έναν απελπιστικά επιπόλαιο κόσμο με επικίνδυνες θέσεις.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.