WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Αυτό-σαμποτάζ: Όταν βάζετε τρικλοποδιά στον εαυτό σας


7 Σεπτεμβρίου 2021

Αυτό-σαμποτάζ: Όταν βάζετε τρικλοποδιά στον εαυτό σας

Συχνά πολλοί άνθρωποι τείνουν να αναβάλλουν τους στόχους που έχουν φανταστεί, εξαιτίας της ανασφάλειας και του φόβου. Αυτό σημαίνει ότι σαμποτάρουν τον εαυτό τους και εγκλωβίζονται στις αρνητικές σκέψεις. 

Τι είναι όμως το αυτό-σαμποτάζ;

Το αυτό-σαμποτάζ λειτουργεί όταν το υποσυνείδητό, δεν σας επιτρέπει να πράξετε αυτά που επιθυμείτε συνειδητά. Και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να κάνετε αρνητικές σκέψεις, οι οποίες δυσχεραίνουν την καθημερινή σας ζωή και σας κρατάνε πίσω από το να πετύχετε τους στόχους σας. 

Οι πιο συνηθισμένες συμπεριφορές αυτό-σαμποτάζ περιλαμβάνουν την αναβλητικότητα, την κατάχρηση αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών, την υπερφαγία και τον αυτοτραυματισμό. Πρόκειται για έναν λανθασμένο μηχανισμό άμυνας, ο οποίος προσφέρει μια προσωρινή ανακούφιση στα προβλήματα σας. Στην πραγματικότητα όμως, προξενεί περισσότερα προβλήματα από ότι επιλύει.

Πώς θα ξεπεράσετε το αυτό-σαμποτάζ;

Δεν υπάρχει κάποια απάντηση για το πώς θα βγείτε από αυτόν τον φαύλο κύκλο. Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσετε τα μοτίβα που σας οδηγούν στο να σαμποτάρετε τον εαυτό σας. Το επόμενο βήμα είναι να αποδεχτείτε ότι δεν είστε υπερήρωες και ότι είναι φυσιολογικό να μην μπορείτε να καταφέρετε τα πάντα. Πρέπει να σταματήσετε να φοβάστε την αποτυχία, το λάθος.

Τέλος είναι σημαντικό να σταματήσετε να είστε ο χειρότερος κριτής του εαυτού σας και να προσπαθήσετε να τον περιποιηθείτε με στοργή και σεβασμό.

Εκτιμήστε τα επιτεύγματά σας και απολαύστε τις μικρές καθημερινές νίκες. 

Ο μεγαλύτερος εχθρός σας είναι πάντα ο εαυτός σας. Μήπως λοιπόν ήρθε η ώρα να μετατραπεί σε σύμμαχο σας;
 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.