WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας όταν κάνουμε πολλές αρνητικές σκέψεις;


Έλενα Κρητικού

15 Οκτωβρίου 2021

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας όταν κάνουμε πολλές αρνητικές σκέψεις;

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, κάνω μία μόνιμη αρνητική σκέψη, μια σκέψη που συνδέεται με τον φόβο για τον θάνατο και επαναλαμβάνεται στο μυαλό μου σε Μέλλοντα εξακολουθητικό.

Από τις 6.000 σκέψεις που κάνουμε κάθε μέρα, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα του Queen's University στο Kingston του Ontario, το 80% είναι αρνητικές. Ήρθε η ώρα να εκπλαγούμε από το πόσο αρνητικοί μπορούμε να γίνουμε και από το πώς μπορούμε να σκηνοθετήσουμε μόνοι μας μια δυσάρεστη κατάσταση, η οποία καταλήγει να γίνεται τοξική χωρίς να είναι υπαρκτή. 

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Arizona ανακάλυψαν ότι όταν αναμασάμε επανειλημμένα κάτι κακό στο μυαλό μας, τείνουμε να κάνουμε ακολούθως και άλλες τέτοιες σκέψεις. Τελικά, ο τρόπος που σκεφτόμαστε μπορεί να μαρτυρήσει πολλά για τον εαυτό μας, τουλάχιστον στους ειδικούς, οι οποίοι συμπεραίνουν πολλά για την ψυχική μας υγεία από τα μικρά συννεφάκια που συμβολίζουν τη σκέψη μας.

Η τάση να εστιάζουμε σε αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα, που προκαλούν με τη σειρά τους και άλλες τέτοιες σκέψεις, πιο μεγάλες σε διάρκεια, όπως και σημάδια κατάθλιψης ή έντονου άγχους, ήταν το αντικείμενο μελέτης της συγκεκριμένης έρευνας, στην οποία συμμετείχαν 78 άτομα.

Τα άτομα αυτά κλήθηκαν να σκεφτούν δυνατά για 10 λεπτά ενώ βρίσκονταν σε ένα δωμάτιο χωρίς ηλεκτρονικές συσκευές. Οι άνθρωποι που εμφάνισαν την παραπάνω τάση, έκαναν τις περισσότερες αρνητικές σκέψεις που κρατούσαν πολύ περισσότερο σε διάρκεια συγκριτικά με τις θετικές.

Αυτό συμβαίνει σύμφωνα με την ψυχολόγο στο πανεπιστήμιο της Αριζόνα, Jessica Andrews-Hanna, γιατί το άτομο παγιδεύεται από τις ίδιες του τις σκέψεις και αδυνατεί να απεγκλωβιστεί μόνο του από το στενό αρνητικό πλαίσιο που έχει συνθέσει γύρω του. Η μία αρνητική σκέψη φέρνει την άλλη και όλες μαζί γίνονται ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο που αντικαθιστά τα ευχάριστα με δυσάρεστα συναισθήματα. Αντίθετα, τα άτομα που κάνουν πολλές θετικές σκέψεις, έχουν πιο διερευνητική φύση για τα πάντα και «σκέφτονται έξω από το κουτί».

Εάν γίνουμε παρατηρητές του ίδιου μας του εαυτού και εντοπίσουμε τις κακές σκέψεις που μας κατακλύζουν, τότε θα καταφέρουμε να σπάσουμε την αλυσίδα της αρνητικής ψυχολογίας. Το σημαντικό είναι να καταλάβουμε πως «γινόμαστε οι ιστορίες που αφηγούμαστε για τον εαυτό μας» και η πλοκή επιβάλλεται να είναι ευχάριστη και θετική!

Δείτε ακόμη: Φρεσκάρετε το χώρο σας με χαρούμενα χρώματα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.