WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Αυτό το viral tweet σε βοηθάει να καταλάβεις ποια «υπόγεια» τοξική συμπεριφορά πρέπει να προσέχεις


The Jennettes

21 Οκτωβρίου 2021

Αυτό το viral tweet σε βοηθάει να καταλάβεις ποια «υπόγεια» τοξική συμπεριφορά πρέπει να προσέχεις
Ένα νέο post από την ψυχοθεραπεύτρια, Shomi Williams αποδεικνύει ότι δεν είναι πάντα απλό να «διαγνώσεις» την τοξικότητα γύρω σου με αποτέλεσμα πολλές φορές, να επιτρέπεις τα άτομα που την κουβαλούν πάνω τους, να είναι στη ζωή σου. 

Οι τοξικές σχέσεις μπορεί να χτιστούν εύκολα χωρίς να το καταλάβεις καν.

Ένα νέο post από την ψυχοθεραπεύτρια, Shomi Williams αποδεικνύει ότι δεν είναι πάντα απλό να «διαγνώσεις» την τοξικότητα γύρω σου με αποτέλεσμα πολλές φορές, να επιτρέπεις τα άτομα που την κουβαλούν πάνω τους, να είναι στη ζωή σου. 

Μπορεί τα social media να θεωρούνται τοξικά για την ψυχική μας υγεία αλλά παράλληλα, είναι το τέλειο μέρος για χρήσιμες συμβουλές γύρω από τις σχέσεις μας και τη θετική ψυχολογία, όπως το πρόσφατο tweet της ψυχοθεραπεύτριας και ιδρύτριας του Lafiya Health, Shomi Williams. 

Το tweet έγινε αμέσως viral, αγγίζοντας τα 35.000 likes και περισσότερα από 9.000 retweets από χθες που δημοσιεύτηκε. Ουσιαστικά, εστιάζει στις πολύ διακριτικές και σχεδόν αόρατες συμπεριφορές που μπορεί να είναι τόσο τοξικές που σε κάνουν υπόγεια να «χάνεις τη λάμψη σου» εσωτερικά. 

«Μερικοί άνθρωποι κλέβουν τη λάμψη σου με πολύ διακριτικό τρόπο. Έχουν άρνηση στο να κάνουν κοπλιμέντα, απορρίπτουν κάθε ενθουσιασμό, εστιάζουν στις αποτυχίες τους όταν εσύ μιλάς για την επιτυχία σου, αποκρούουν κάθε προσπάθεια που θα τους επιτρέψει να καταλάβουν τον εσωτερικό σου κόσμο, και πολλά άλλα. Προστάτεψε το φως μέσα σου γιατί ο κόσμος είναι γεμάτος παραφροσύνη». 

Η παραπάνω διαπίστωση είναι μια καλή υπενθύμιση για το πώς η τοξική συμπεριφορά μπορεί να εκδηλωθεί με ανεπαίσθητο και έμμεσο τρόπο στη ζωή σου. Μπορεί η συμπεριφορά που περιγράφεται εύστοχα από τη Williams να μην είναι αρκετή για να οδηγήσει στη ρήξη μιας σχέσης, συναισθηματικής ή φιλικής, αλλά εάν ενώσεις όλες τις προβληματικές συμπεριφορές που καταγράφεις στην καθημερινότητά σου, θα καταλάβεις πιο εύκολα γιατί νιώθεις πολλές φορές, να απομακρύνεσαι από αυτό που ορίζεται ως «προσωπική ευτυχία».

Σε ένα ακόμη post της ψυχοθεραπεύτριας στο Instagram, η ίδια εξηγεί λίγο παραπάνω τι μπορεί να σημαίνει αυτή η τοξικότητα στη ζωή μας. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Shomi (@shomicita)

 Οι «σιωπηλές» αυτές συμπεριφορές που δεν έχουν εμφανή σημάδια, είναι πολύ δύσκολα αναγνωρίσιμες και μπορεί να γίνουν σε υπερβολικό βαθμό, τοξικές. «Οι προβληματικές εγωιστικές συμπεριφορές συχνά απειλούνται από τα άτομα που είναι φωτεινά, χαρούμενα και ξέγνοιαστα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, συνειδητά ή υποσυνείδητα, να χτίζονται διακριτικά τοξικές σχέσεις που στοχεύουν στο να κάνουν τα άτομα που τα έχουν καλά με τον εαυτό τους, να νιώθουν σταδιακά υποδεέστερα και κατώτερα».

Όπως επισημαίνει η Williams, είναι δύσκολο να αναγνωρίσουμε πότε κάποιος αρχίζει να χρησιμοποιεί αυτές τις τακτικές γιατί γίνονται προσεκτικά και με μεθοδικότητα, αλλά η δημοσίευσή της είναι ένας καλός τρόπος να συνειδητοποιήσουμε το ευρύ φάσμα της τοξικότητας που μπορεί να πρωταγωνιστεί στη ζωή μας χωρίς να το έχουμε καν καταλάβει. 

Δείτε ακόμη: Όταν οι αποκαλούμενες «ατέλειες» του ανθρώπου γίνονται εντυπωσιακά πορτρέτα 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.