WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τι μπορεί να μας κάνει πιο ευτυχισμένους από το να κερδίσουμε ένα λαχείο; Το Harvard απαντά


The Jennettes

22 Νοεμβρίου 2021

Τι μπορεί να μας κάνει πιο ευτυχισμένους από το να κερδίσουμε ένα λαχείο; Το Harvard απαντά
Εντάξει, η αλήθεια είναι πως αν είμαστε τόσο τυχεροί και κερδίσουμε το λαχείο, μάλλον δεν θα θέλουμε τίποτα άλλο στη ζωή μας για να γίνουμε ευτυχισμένοι. Οι ειδικοί ωστόσο έχουν άλλη άποψη και θεωρούν ότι αν έχεις τα παρακάτω τρία βασικά χαρακτηριστικά, τότε ο δρόμος για την ευτυχία δεν είναι μακρύς και συναγωνίζεται ακόμη και το τζόκερ!

Εντάξει, η αλήθεια είναι πως αν είμαστε τόσο τυχεροί και κερδίσουμε το λαχείο, μάλλον δεν θα θέλουμε τίποτα άλλο στη ζωή μας για να γίνουμε ευτυχισμένοι.

Οι ειδικοί ωστόσο έχουν άλλη άποψη και θεωρούν ότι αν έχεις τα παρακάτω τρία βασικά χαρακτηριστικά, τότε ο δρόμος για την ευτυχία δεν είναι μακρύς και συναγωνίζεται ακόμη και το τζόκερ!

Σύμφωνα με τον καθηγητή του πανεπιστημίου του Harvard, Sanjiv Chopra, όπως είχε τονίσει σε TEDx ομιλία του, ακόμη και τα άτομα που κερδίζουν το λόττο, μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν ξεχάσει αυτό που συνέβη στη ζωή τους και θα νιώθουν πολύ λιγότερο ικανοποιημένα και ευτυχισμένα στη ζωή τους. 

Πρόκειται για ένα ψυχολογικό φαινόμενο που ονομάζεται «προσαρμογή στην ηδονή» και εξηγεί γιατί παρόλο που τείνουμε να αγοράζουμε πολλά πράγματα και αυτό μας προσφέρει μια παροδική τουλάχιστον ικανοποίηση, τελικά συνηθίζουμε σε αυτή την απόλαυση με αποτέλεσμα σταδιακά να εξαλείφεται ο ενθουσιασμός από την κατοχή πολλών υλικών αγαθών και συνεπώς και αυτό που λέγεται «ευτυχία». 

Εάν λοιπόν τα λεφτά δεν μπορούν να σε κάνουν ευτυχισμένο, τότε υπάρχουν τρία πολύ βασικά χαρακτηριστικά για να σε οδηγήσουν μέχιρ εκεί, σύμφωνα με τον Chopra, και είναι αποδεδειγμένο ότι πιάνουν. 

1. Σκοπός

Εάν έχεις βρει τον σκοπό και την αποστολή σου σε αυτή τη ζωή, τότε έχεις πολλές πιθανότητες να ευτυχήσεις. Δεν είναι τυχαίο που οι αρχαίοι Έλληνες μιλούσαν για «ευδαιμονία» και «καλοκάγαθους σκοπούς». H βασική ιδέα αυτής της φράσης βρίσκεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι μπορεί να γίνουν ευτυχισμένοι όταν οδηγούνται στην επιτυχία που έρχεται όταν ο σκοπός να κάνουν κάτι σημαντικό για τον κόσμο, τελικά γίνεται πραγματικότητα. 

Εάν είσαι σίγουρος πως κι εσύ έχεις ανακαλύψει τον σκοπό σου στη ζωή, τότε είσαι πολύ κοντά στην ευτυχία και όχι, την παροδική. 

2. Προσφορά

Όταν προσφέρεις στον άλλον, είναι στατιστικά αποδεδειγμένο ότι νιώθεις πολύ πιο θετικά και γίνεσαι πιο εύκολα ευτυχισμένος. Ένα εντυπωσιακό πείραμα το επιβεβαιώνει. Φοιτητές πανεπιστημίου έλαβαν κάποια χρήματα και τους ζητήθηκε να τα ξοδέψουν είτε για τον εαυτό τους είτε να τα δώσουν σε κάποιον άλλον για να τον βοηθήσουν. Όπως παρατηρήθηκε στο τέλος της ημέρας, οι συμμετέχοντες που αποφάσισαν να τα δώσουν σε συνανθρώπους που τα είχαν περισσότερη ανάγκη, ένιωθαν συγκριτικά με τους υπόλοιπους, περισσότερο χαρούμενοι για την πράξη τους και συνεπώς πιο ευτυχισμένοι. 

3. Ευγνωμοσύνη

Πρόκειται για μια μαγική λέξη. Σύμφωνα με τον Chopra: «Η έρευνα έχει δείξει ότι εάν αισθάνεστε ευγνωμοσύνη σε καθημερινή βάση, θα είστε πιο ευτυχισμένοι, πιο δημιουργικοί και πιο γεμάτοι ενώ έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να ζήσετε ακόμη και 10 χρόνια παραπάνω». 

Εάν λοιπόν, μπορείς να είσαι όσο το δυνατόν περισσότερο ευγνώμων για πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή σου, τότε βρίσκεσαι πολύ πιο κοντά στην ευτυχία γιατί αισθάνεσαι ένα είδος πλήρωσης και ολότητας για τη ζωή σου και όσα παρατηρείς να γίνονται στη σφαίρα της δικής σου πραγματικότητας. 

Δείτε ακόμη:

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.